Antirimpelcrème vs. botox

Ga je voor een antirimpelcrème of overweeg je toch om een botoxbehandeling te ondergaan? Je bent je ervan bewust dat de meeste antirimpelcrèmes niet doen wat ze beloven, maar toch is die ene crème nog het proberen waard. Een potje crème haal je makkelijk bij de drogist om de hoek en is en blijft nu eenmaal een stuk goedkoper dan een botoxbehandeling. Maar betekent het in dit geval goedkoop is duurkoop? En zijn die antirimpelcrèmes noodzakelijk of eerder een marketingtruc? Wij vertellen je het in dit artikel.

Om direct antwoord te geven op de laatste vraag: het gebruik van een crème is zeker noodzakelijk. Een crème houdt de vochtbalans in het gezicht op peil waardoor de huid soepel blijft. Dit hoeft echter geen veel te dure antirimpelcrème te zijn. Wat bijvoorbeeld veel belangrijker is, is dat een crème SPF: Sun Protection Factor, bevat. SPF beschermt je huid tegen de zon, maar ook tegen uv-stralen wanneer je de zon niet ziet. Het smeren van SPF is dus 365 dagen per jaar noodzakelijk en niet alleen op de mooiste zomerdagen. Uv-stralen zijn de grootste oorzaak van huidveroudering en het is van groot belang om jouw huid hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

Een goede dagcrème is dus de basis van een stralende huid. Bovendien kan je goede huidverzorging verder aanvullen met bijvoorbeeld een cleanser, toner, exfoliant en serum. Elke huid is anders, dus voor iedereen bestaat er een andere routine die je met behulp van een dermatoloog kan opstellen. Zodra je jouw routine hebt gevonden, is jouw huidverzorging compleet. Van buiten dan, want de kwaliteit van je huid valt ook van binnenuit te reguleren met de juiste voeding. Helaas is het verbeteren van de huid door middel van producten en de juiste voeding niet grenzeloos.

Huidveroudering is namelijk voor 60% genetisch bepaald en vanwege die reden is het wondermiddel botox bedacht. Waarom botox ook wel een wondermiddel wordt genoemd, lees je in De geschiedenis van botox. De grote rimpels in het gezicht, zoals de fronsrimpel, zullen nooit verdwijnen door middel van welke crème dan ook. Botox en ook fillers kunnen dit daarentegen wel. Deze injectables worden onder de huid ingespoten, terwijl een crème slechts op de oppervlakte blijft.

Het resultaat van injectables is groter dan dat van een crème. Maar dat betekent niet dat een crème of welke gezichtsverzorging dan ook minder belangrijk is. Een goede skincare-routine is de basis voor een huid van goede kwaliteit, maar vormt ook de basis van een maatwerkplan dat een cosmetisch arts voorafgaand aan de behandelingen voor jou opstelt. Zie het als stappen. De eerste stap is een goede gezichtsverzorging en wat niet met de eerste stap te bereiken valt, wordt behandeld met injectabels in de volgende stap.

Op de website van de NVCG staat een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG, zodat jij op zoek kan naar de arts die het beste bij jou past. Deze artsen hebben allen een keurmerk waardoor zij voldoende gekwalificeerd zijn om cosmetische behandelingen te mogen uitvoeren. Benieuwd naar onze andere artikelen? Die vind je hier.