Door de populariteit van botox en dus een groot aantal voor- maar ook tegenstanders, ontstaan er natuurlijk een hoop misverstanden. Zo is botox geen gif voor je lijf, is het niet hetzelfde als een filler en is het ook niet permanent. Zo, dan zijn deze drie fabels in ieder geval uit de lucht. Maar op het internet zijn nog een stuk meer fabels te vinden. Aan ons de taak om deze te ontkrachten in dit artikel.
Zie ik er slechter uit nadat de botox is uitgewerkt?
Ken je de fabel dat je dikkere en zwarte haren terugkrijgt wanneer je ze scheert? Zo’n zelfde soort fabel bestaat er over botox. Zo is het niet het geval dat je er ‘slechter’ uitziet en meer rimpels hebt, wanneer de botox eenmaal is uitgewerkt. Botox veroorzaakt geen nieuwe rimpels. Het zijn slechts de lijntjes en rimpels die je al had en die dus weer zichtbaar worden. Echter, hoe consistenter jij je botoxbehandeling ondergaat, hoe minder vaak jij terug hoeft te komen. Zo zorgt elke behandeling ervoor dat je spiertjes steeds slapper worden en rimpels langer wegblijven. Hoe regelmatiger jij een botoxbehandeling ondergaat, hoe minder botox jij op de lange termijn nodig hebt. Oftewel, fabel 1 kan richting de prullenbak.
Is botox alleen voor rimpels?
De tweede fabel die we onderuit kunnen halen, is dat botox alleen wordt gebruikt voor schoonheidsdoeleinden. Het bekendste doel van het gebruik van botox is weliswaar het verminderen van rimpels, maar dat is zeker niet het enige doel. Zo gebruiken artsen botox ook voor medische redenen. Botox helpt tegen verschillende klachten zoals hoofdpijn, spasmen en zweten. Omdat botox ervoor zorgt dat spieren zich minder goed kunnen aanspannen, kan dit het ook bij spiertjes die voor hoofdpijn zorgen. Bovendien kan botox zweten tegengaan, doordat het de zweetklieren blokkeert zodat zij geen zweet meer kunnen aanmaken. En wist je bijvoorbeeld dat ook tandenknarsen en spasmen kunnen worden behandeld met botox? Een echt wondermiddel dus met ook nog eens een hele interessante ontstaansgeschiedenis. Want weet jij eigenlijk waar de naam botox vandaan komt? Dat lees je in ons artikel De geschiedenis van botox.
Wie mogen cosmetisch geneeskundige behandelingen uitvoeren?
Ook zo`n fabel: iedereen met een witte jas en een spuit mag botoxbehandelingen uitvoeren. Gelukkig is niets minder waar. Ondanks dat een botoxbehandeling ook wel ‘de lunchpauzebehandeling’ wordt genoemd, wil dat niet zeggen dat er geen kennis en kunde bij het uitvoeren van een botoxbehandeling komen kijken. Zo moet je in de basis de studie Geneeskunde afronden om dit überhaupt te mogen doen. Dat maakt je als arts bevoegd. Een arts moet voor cosmetisch geneeskundige behandelingen, zoals botox en fillers, echter bevoegd én bekwaam zijn voor het uitvoeren van deze behandelingen. En dat ben je niet met alleen een artsentitel. Om daadwerkelijk bevoegd én aantoonbaar bekwaam te zijn, is nu een aanvullende opleiding voorhanden die helaas niet elke arts die botoxbehandelingen uitvoert, heeft gevolgd. Check daarom altijd voordat je een afspraak met een arts maakt of de cosmetisch arts de titel KNMG heeft. Deze aanvulling KNMG betekent namelijk dat je met een gekwalificeerd arts te maken hebt die gespecialiseerd is in deze cosmetisch geneeskundige behandelingen. Dus bevoegd én bekwaam.
Een overzicht van cosmetisch artsen KNMG vind je hier, zodat jij op zoek kan naar de arts die het beste bij jou en jouw wensen past. Het is belangrijk dat elke behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd door ervaren deskundigen. De NVCG staat voor de kwaliteit van cosmetisch artsen om tegelijkertijd cliënten en patiënten te beschermen voor niet-bekwame behandelaars. Zie onze site www.nvcg.nl voor meer informatie.