De overgangsregeling: wat is een cosmetisch arts KNMG?

De afgelopen jaren heeft de gezondheidszorg veel ontwikkelingen doorgemaakt. Eén hiervan is de verandering in de erkenning van de bekwaamheid van cosmetisch artsen. Zo heeft Nederland als eerste land ter wereld een officiële erkende opleiding tot cosmetisch arts. De Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG) biedt de opleiding voor cosmetisch arts KNMG aan, waarmee bekwame artsen hun titel kunnen waarborgen en zich kunnen onderscheiden van niet-bekwame artsen. Maar waar staat de titel cosmetisch arts KNMG daadwerkelijk voor? En waarom is deze titel een mijlpaal in de cosmetische geneeskunde? Je leest het in dit artikel.

Cosmetisch arts KNMG

Sinds 1 juli 2019 is de titel cosmetisch arts KNMG een beschermde titel waarmee het profielspecialisme van cosmetisch artsen wordt erkend. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) staat al sinds 1849 voor de kwaliteit van artsen. Zo zorgt de KNMG er allereerst voor dat geneeskunde-studenten worden opgeleid tot goede artsen. Bovendien registreert de KNMG goede, bekwame artsen en houden zij zich bezig met de juiste richtlijnen binnen de zorg.

De opleiding

De opleiding tot cosmetisch arts staat in het teken van de competentieontwikkelingen van de arts in opleiding tot specialist (AIOS). De AIOS doet tijdens de opleiding kennis en vaardigheden op over niet-invasieve ingrepen. Deze ingrepen bestaan uit injectables, zoals botulinetoxine, hyaluronzuur en andere fillers. Ook laserbehandelingen, peelings, coagulatie- en cryotherapie en cosmeceuticals behoren tot de behandelingen die de AIOS tijdens de tweejarige opleiding ontwikkelt en specialiseert. Bovendien leert de AIOS vaardigheden met betrekking tot de cosmetische chirurgie, dermatologie en psychiatrie met als doel om naast behandelen ook de juiste voorlichting te kunnen geven.

De opleiding kan in vol- of deeltijd worden gevolgd. Bij de voltijd opleiding werkt de AIOS vier dagen in de praktijk van de opleidingskliniek en één dag op de opleiding waar de AIOS cursorisch onderwijs krijgt. Dit houdt in dat leerstof is verdeeld over verschillende vakken die op elkaar aansluiten en dus achter elkaar gevolgd dienen te worden. Bij de opleiding in deeltijd gaat het om drie dagen in de praktijk en één dag op de opleiding. Een deeltijdopleiding duurt dus ook langer.

De overgangsregeling

Doordat de officiële titel pas sinds kort is erkend, bestond er een overgangsregeling. Zo konden bestaande cosmetisch artsen dezelfde titel verkrijgen. Dit gebeurde aan de hand van een vastgesteld pakket aan eisen die betrekking hebben op werkervaring en een visitatie. Op 1 juli 2022 liep de overgangsregeling na drie jaar af en kan de titel cosmetisch arts KNMG alleen nog maar verkregen worden door de tweejarige opleiding te volgen.

Rol NVCG

De NVCG heeft ervoor gezorgd dat de opleiding cosmetische geneeskunde tot stand is gekomen. Zo heeft de NVCG zich hard gemaakt voor de erkenning van de cosmetische geneeskunde als belangrijke discipline binnen de Nederlandse Gezondheidszorg. Tot de NVCG behoren dan ook alleen de cosmetisch artsen KNMG die de specialisatie tot cosmetisch arts hebben afgerond. Waarom deze titel zo belangrijk is voor de Nederlandse gezondheidszorg en het maatschappelijke belang lees je hier. Een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG vind je hier.