Fit het nieuwe jaar in: de juiste voeding om huidveroudering tegen te gaan

De feestperiode zit erop en het nieuwe jaar is van start. En dat gaat voor velen gepaard met goede voornemens, zoals gezond eten en meer bewegen. De juiste voeding is niet alleen maar bevorderlijk voor een gezond en vitaal lichaam, maar brengt ook nog een hoop andere voordelen met zich mee, zoals het behoud van een jonge huid. Wij vertellen jou in dit artikel hoe voeding helpt om huidveroudering tegen te gaan.

Oorzaak huidveroudering

Het lichaam is als het ware een biochemische fabriek die bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om de fabriek soepel te laten verlopen. Voeding heeft bovendien een grote invloed op de huid. Huidveroudering is een ophoping van diverse soorten schade waar de huid in de loop van de jaren mee te maken krijgt. Hoewel huidveroudering deels genetisch bepaald is, zijn de fysieke en sociale omgeving des te bepalend. Ondanks dat huidveroudering vanaf ons dertigste levensjaar begint, kunnen deze fysieke en sociale factoren al vroeg het verouderingsproces beïnvloeden.

Lichaamsbeweging

De biochemische processen in ons lichaam zijn afhankelijk van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar hoe weten we wat we wel en niet moeten eten in een tijd waarin er ontelbare soorten diëten bestaan die elk iets anders beweren? Veroudering begint dus al vanaf een jaar of dertig. Dat betekent dat het lichaam minder energie verbrandt door een natuurlijke afname van de spiermassa. Het lichaam en de huid worden hierdoor slapper. Omdat we niet minder gaan eten zodra we ouder worden, betekent dat automatisch extra vetmassa. Lichaamsbeweging vertraagt deze vettoename, maar helaas is een uurtje wandelen per dag niet genoeg. Pas bij serieuze (kracht)training is het nuttig.

Eiwitten, vitamines en mineralen

En dan komen we weer bij het moraal van het verhaal: bij deze training is de juiste voeding essentieel. Zo is eiwitrijke voeding onmisbaar voor de opbouw en het behoud van de spieren. En om de spieren goed te laten functioneren zijn vitamines en mineralen weer noodzakelijk. Een zinvol voedingspatroon bevat kwalitatief hoogwaardige producten die rijk zijn aan vitamines en mineralen en bevatten niet te veel calorieën. Kwalitatief hoogwaardige producten zijn producten, zoals groeten, fruit, (ongebrande) noten, pitten en zaden, vette vissoorten en producten met noten-oliën en antioxidanten.

Antioxidanten

Helaas wordt ons voedingspatroon steeds ongezonder door te veel geraffineerde producten, zoals pasta en brood. Bovendien is ons eetpatroon nogal eenzijdig met bijvoorbeeld één keer per dag een portie groenten. Hierdoor krijgen we steeds minder antioxidanten binnen en maakt ons lichaam zelf minder antioxidantenenzymen aan. Glutathionperoxidase is het krachtigste antioxidantenzym. Voor de productie hiervan zijn eiwitrijke producten nodig, zoals kip, kalkoen, yoghurt, kaas, eieren en peulvruchten. Maar ook mineralen zoals selenium, koper, zink, mangaan en ijzer zijn noodzakelijk voor de aanmaak. Dit zit vooral in noten, pitten, zaden, lever, zeevruchten en cacao.

Dry January

Kortom: de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen neemt met de leeftijd toe. Daarom is het noodzakelijk om zoveel mogelijk aan deze behoefte aan voedingsstoffen te voldoen, waardoor ons lichaam en de huid zo lang mogelijk jong blijven. Dit doen we door een gevarieerd eetpatroon dat rijk is aan groenten, fruit, noten en vis. En dat alcohol niet in dit rijtje thuis past, spreekt voor zich. Dus misschien is Dry January toch niet zo’n slecht idee.