Ga je voor botox of voor fillers?

Wanneer kies je voor botox en wanneer ga je voor fillers? Of misschien wel allebei, want dat kan natuurlijk ook. Grote of kleine rimpels en een frons of kraaienpootjes, niet elke rimpel krijgt dezelfde behandeling. In ons vorige artikel gaven wij 5 verschillen tussen botox en fillers. In dit artikel zetten wij voor jou op een rijtje in welke gevallen botox en/of fillers de geschikte injectable is.

Botulinetoxine (botox)

Voor het verminderen van rimpels kunnen zowel botox als fillers worden gebruikt. Het is afhankelijk van de soort rimpel wanneer welke injectable de juiste keuze is. Botox werkt op de spieren die rimpels veroorzaken. Zo laat het de spiertjes in het gezicht ontspannen, die voor rimpels of lijntjes zorgen. Zo kan botox een oplossing zijn voor fronsrimpels of andere, fijne rimpels in het voorhoofd. Bovendien werkt botox voor kraaienpootjes, oftewel de rimpeltjes naast je ogen die worden veroorzaakt door lachen. Wanneer de mondhoeken of de wenkbrauwen wat hangen, kan botox ook een liftende werking hebben. Verder kan botox ook de bovenlip ontspannen bij een tandvleeslach, ook wel de ‘gummy smile’ genoemd en -in hele lage dosering- de rokerslijntjes bij de lippen verminderen.

Naast deze behandelingen kan botox ook hoofdpijn en zweten tegengaan. Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door de aanspanning van verschillende voorhoofdspieren tijdens bijvoorbeeld stress of bij het kijken in fel zonlicht. In dit geval kan de cosmetisch arts KNMG de prikjes in je voor- of achterhoofd zetten of in je nek of bij je slapen. Door de ontspanning van de spieren kunnen hoofdpijnklachten verminderen. In het geval van (overmatig) zweten kan botox dienen als blokkade van de zenuwuiteinden van de zweetklieren. Door deze behandeling kunnen de zweetkliertjes die geblokt zijn door het botulinetoxine eiwit geen zweet meer aanmaken. Deze behandeling voert de arts uit in de oksels, handpalmen en/of voetzolen. Ook tandenknarsen kan heel goed worden verholpen door de kracht van de kauwspier iets te verminderen met een beetje botox.

Fillers

Zoals de letterlijke vertaling al zegt, is een filler een opvuller. Fillers kunnen de oplossing zijn voor diepe rimpels en nog voor veel meer. Een erg populaire filler is de filler, die de lippen voller maakt. Er zijn verschillende soorten fillers. De cosmetisch arts KNMG geeft jou een persoonlijk advies ten aanzien van welke filler voor jou de beste keuze is. Voor de lippen gebruiken we meestal een zachte hyaluronzuur filler. Een filler kan ook de diepe plooien rondom de mond verminderen, die ontstaan wanneer we ouder worden. Hierbij gaat het om de plooi die van de neus naar de zijkant van de mond loopt en de lijnen naast de mond naar de kin, oftewel de marionetlijnen. Fillers kunnen ook de wallen verminderen en jukbeenderen en kaaklijnen verbeteren.

Wanneer je niet helemaal tevreden bent over je neus of kin, kunnen fillers in veel gevallen een oplossing zijn. Met name bij de neus gaan veel mensen ervan uit dat hun probleem alleen met een operatie verholpen kan worden. Maar dat is onterecht: Een bobbeltje op de neus kan bijvoorbeeld vaak ook al worden gecorrigeerd met een filler. Maar ook een teruggetrokken kin kan er wat meer mee worden gecorrigeerd. En in het geval van een deukje in de kin, ook wel een ‘billenkin’ genoemd, kan een filler dit deukje vullen, wat de kin ronder en egaler maakt. In deze gevallen kunnen fillers voor een zeer natuurlijk effect zorgen.

Wie is de NVCG?

De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) wil cliënten en patiënten voorzien van de juiste informatie over cosmetische behandelingen en tegelijkertijd beschermen voor niet bekwame behandelaars. Bovendien benadrukken wij dat cosmetische behandelingen alleen door cosmetisch artsen, die ook de toevoeging “KNMG” hebben, uitgevoerd horen te worden. Op onze site vind je een overzicht van de cosmetisch artsen KNMG die zijn aangesloten bij de NVCG.