“Hoe bereid ik mij voor op een cosmetisch geneeskundige behandeling?”

Spannend! Je hebt een cosmetisch geneeskundige behandeling ingepland. Misschien is dit voor jou een regelmatige terugkerende behandeling of wellicht is het de eerste keer? In ieder geval is een goede voorbereiding op je behandeling altijd een goed idee. Omdat je wellicht ons vorige artikel ‘Wat zijn de 5 verschillen tussen botox en fillers?’, hebt gelezen, weet jij dat een botox- of fillerbehandeling ook wel een ‘lunchpauzebehandeling’ wordt genoemd. Oftewel, je staat met een half uurtje weer buiten en ook het herstel is minimaal. Toch is het verstandig om een aantal voorbereidingen treffen, zodat jij zo ontspannen mogelijk je behandeling in gaat en ook het allerbeste resultaat krijgt.

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie waar je rekening mee moet houden voordat je een botox- of fillerbehandeling ondergaat. Bijvoorbeeld bloedverdunners. Overleg dit altijd eerst met je behandelend arts! Wanneer je deze slikt, loop je meer kans op bloedingen en blauwe plekken. En dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Het is aan te raden om de week voorafgaand aan je behandeling geen bloedverdunners, oftewel antistollingsmiddelen meer in te nemen. Maar overleg ook dit altijd eerst met jouw behandelend arts. Ook langdurig gebruik van andere middelen kunnen het herstel bemoeilijken: pijnstillers, zoals aspirine of onstekingsremmers, zoals Diclofenac en Ibuprofen. En ook supplementen met vitamine E, Omega-3 vetzuren, groene thee en het kruidenmiddel Ginko Biloba. Deze middelen kunnen bloedstolling minderen en de kans op blauwe plekken vergroten. Voorafgaand aan je behandeling is het daarom aan te raden een persoonlijk advies te vragen bij je behandelaar.

Alcohol, drugs, roken: doe maar niet

Natuurlijk is het (overmatig) gebruik van alcohol, drugs en roken nooit gezond. Bovendien hebben ze ook een slechte invloed op het genezingsproces. Daarom is het aan te raden om 2 dagen vóór en na de behandeling geen alcohol te drinken. Het verdunt je bloed en kan wederom zorgen voor meer blauwe plekken en zwelling. Het is bovendien aan te raden om 2 weken vóór en 2 weken na de behandeling niet te roken en geen drugs te gebruiken. Roken vernauwt de bloedvaten, wat wondjes minder goed laat genezen en drugs – naast alle andere nadelen – vermindert ook nog eens de weerstand.

Plan je ‘me-time’

Plan je behandeling in op een voor jou handig moment en houd er rekening mee dat – hoewel de cosmetisch arts KNMG voorzichtig te werk gaat – dat een blauw plekje niet onvermijdelijk is. Ook kan een behandeling soms wat gevoelig zijn en wat zwelling geven. Heb je ‘s avonds een leuk diner in je agenda staan? Dan zit dat toch net wat minder lekker als je denkt dat iedereen kan zien dat jij een behandeling hebt gehad. Plan je afspraak op een moment dat je ‘s avonds rustig op de bank kan zitten, zodat het rustig kan genezen. Stel intensief sporten ook even uit. De volgende dagen kan vrijwel alles weer.

Make-upvrij je behandeling in

Als je bovenstaande adviezen naleeft, ben je zo goed als klaar voor je behandeling. Er is echter nog een vanzelfsprekende tip, die toch handig is om te noemen. Ga jij namelijk voor die lunchpauzebehandeling? Dan is het goed om te weten dat een schone huid zeer belangrijk is om bijvoorbeeld ontstekingen te voorkomen. Dat betekent dus dat je make-upvrij moet zijn voor je behandeling. Dit kan wellicht handig zijn om te weten, zodat je die belangrijke zakelijke afspraak toch even op een ander moment plant dan net na je behandeling. Daarnaast zal de cosmetisch arts KNMG je huid altijd make-upvrij maken en desinfecteren. Die make-up moet er hoe dan ook af. Na je behandeling adviseren we je ook om een paar uur make-upvrij te blijven. Zo verklein je het risico op eventuele infectie.

De juiste arts voor jou

De laatste, maar beste tip ter voorbereiding op je behandeling, is het kiezen van de juiste arts. En daar kan de NVCG je bij helpen. Want de NVCG staat voor de kwaliteit van cosmetisch artsen met de toevoeging ‘KNMG’ (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). Dat keurmerk betekent dat de artsen voldoen aan het profielspecialisme voor de cosmetische geneeskunde. Op onze site vind je een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG, zodat jij op zoek kunt gaan naar de beste keuze voor jou.