Hoe ziet de opleiding van een cosmetisch arts KNMG eruit?

Nederland is het eerste land ter wereld met een officieel erkende opleiding voor cosmetisch artsen. Sinds 1 juli 2019 is de toevoeging KNMG van een cosmetisch arts KNMG een beschermde titel. Om deze titel te behalen, is een succesvolle afronding van de opleiding tot cosmetisch arts noodzakelijk. Welke behandelingen voert een cosmetisch arts uit? En wat houdt de opleiding tot cosmetisch arts precies in?

Wat doet een cosmetisch arts KNMG?

Een cosmetisch arts KNMG voert cosmetische behandelingen uit die zich voornamelijk focussen op huidproblemen en -veroudering. Hierbij kun je denken aan injectable-behandelingen met Botuline Toxine en fillers. Maar ook laserbehandelingen, peelings, coagulatie- en cryotherapie en cosmeceuticals behoren tot de praktijken van een cosmetisch arts. Een cosmetisch arts KNMG voert geen snijdende behandelingen uit. Om aan de benodigde kennis en vaardigheden van een cosmetisch arts KNMG te voldoen, volgt hij of zij hiervoor de tweejarige opleiding.

Wanneer volg je de opleiding tot cosmetisch arts KNMG?

Een arts die zich op dit moment wil specialiseren tot een cosmetisch arts KNMG zal hiervoor een tweejarige opleiding moeten volgen. Voorheen konden artsen door middel van een overgangsregeling, zonder opleiding, alsnog de titel cosmetisch arts KNMG behalen. Sinds 1 juli 2022 is deze regeling na drie jaar verlopen en is de tweejarige opleiding noodzakelijk.

Wat houdt de opleiding cosmetisch arts KNMG precies in?

Tijdens de opleiding volgt de arts in opleiding tot specialist (AIOS) vier dagen praktijkonderwijs en één dag theorieonderwijs. De opleiding kan ook in deeltijd worden gevolgd met één praktijkdag minder. Tijdens de opleiding vergaart de AIOS kennis en vaardigheden over de niet-invasie ingrepen. De AIOS leert niet alleen over de cosmetische behandelingen, maar ook over vaardigheden uit de chirurgie en dermatologie. Bovendien krijgt de arts ook les in psychiatrie om zo de juiste voorlichting te kunnen geven aan cliënten.

Het belang van de opleiding

De NVCG heeft ervoor gezorgd dat de opleiding tot cosmetisch arts is ontstaan. De opleiding is dan ook een erkenning van de cosmetische geneeskunde als belangrijke discipline binnen de geneeskunde. De artsen met de titel cosmetisch arts KNMG onderscheiden zich van andere artsen, doordat ze aantoonbaar gekwalificeerd zijn en hun cliënten op de juiste manier behandelen en voorlichten. De opleiding is dan ook een mijlpaal voor de cosmetiek en voor de gezondheidszorg in Nederland. Je leest hier meer over het belang van cosmetisch artsen KNMG.