Hoe zorg ik ervoor dat ik er minder moe uitzie?

De vraag “Wat zie je er vermoeid uit, gaat het wel?” is er niet eentje die je graag gesteld krijgt. Op een vermoeide blik zit niemand te wachten. Al helemaal niet wanneer je fit en gezond bent. Gelukkig zijn er verschillende cosmetisch geneeskundige behandelingen die hiervoor een oplossing kunnen bieden. In dit artikel vertellen wij jou welke oorzaken een vermoeide blik kan hebben en welke oplossingen hiervoor zijn. Krijg jij liever een compliment over hoe fris je eruitziet? Lees dan snel verder!

Probleemgebieden

Er zijn meerdere gebieden in het gezicht die voor een vermoeide blik kunnen zorgen. Het voornaamste probleemgebied is het gebied rondom de ogen. Donkere kringen, wallen of zakjes onder het oog veroorzaken namelijk al snel de bekende vermoeide blik. Veroudering is hier een voornaamste oorzaak van. Vanaf ons dertigste vermindert namelijk de botmassa in ons gezicht en verandert de vetverdeling rondom de ogen. De huid in dit gebied verliest ondertussen haar stevigheid en elasticiteit. Kortom, de huid wordt dunner en slapper. Hierdoor ontstaan de bekende wallen en/of donkere kringen en vetkussentjes rondom de ogen komen meer naar voren.

Daarnaast kunnen hangende wenkbrauwen en/of een hangende mond bijdragen aan een vermoeide blik. Het verlies aan volume en elasticiteit spelen ook hierin een belangrijke rol. Hangende wenkbrauwen ontstaan door volumeverlies bij de slapen en op het voorhoofd, het slapper worden van de huid (we komen ruimer in ons vel te zitten met de jaren) en tegelijkertijd het naar beneden trekken van de wenkbrauwen door de spieren rondom de ogen, het bekende fronsen en geconcentreerd kijken. Hierdoor zakken de wenkbrauwen wat over de oogkasrand en gaan de wenkbrauwen steeds zwaarder op de ogen drukken. Het gebied rondom de mond kan bovendien bijdragen aan een vermoeid uiterlijk door hangende mondhoeken en/of door de plooien tussen de neus en de mond. De oorzaak hiervan kan van nature al zo zijn of in de loop der jaren zijn ontstaan door veroudering van het gebied rond de mond.

Oplossingen

De vermoeide blik kunnen we frisser maken op verschillende manieren en met verschillende technieken: botulinetoxine, fillers en/of energy based devices. De cosmetisch arts KNMG zal de situatie eerst analyseren: wat is de oorzaak van de vermoeide blik? Zijn het wallen op basis van volumeverlies (holle wallen), dan is dit in de meeste gevallen te verminderen met een filler. Fillers kunnen het volumeverlies onder de ogen verminderen of de huid in de regio verstevigen. Hierdoor valt er minder schaduw onder de ogen die zorgt voor de vermoeide uitstraling. Wanneer er echter sprake is van wallen door een zwakkere oogspier waardoor het vetcompartiment wat zakt (bolle wallen), dan is een filler geen oplossing. Een onderooglidcorrectie zal dan een betere oplossing zijn. Hierbij wordt het overschot aan huid en vet onder het oog verwijderd.

Hangende wenkbrauwen kunnen worden opgelost met een wenkbrauwlift door middel van botox. Niet in alle gevallen is een injectable de juiste oplossing. In deze gevallen kan een voorhoofdslift ervoor zorgen dat de wenkbrauwen niet meer op de ogen drukken. Is er sprake van overtollig huid bij de oogleden, dan zal een ooglidcorrectie een frissere blik geven. Bij omlaag hangende mondhoeken kan er sprake zijn van een spier die de mondhoeken naar beneden trekt of volumeverlies in de kaakregio. Met een filler op de juiste plaats of door middel van botox is dit op te lossen. Benieuwd naar het verschil tussen botox en fillers? In ons vorige artikel schreven wij over de vijf verschillen tussen botox en fillers.

Wie is de NVCG?

De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) heeft als doel om de kwaliteit en voorlichting van medische cosmetische behandelingen te verbeteren. Bovendien wil de NVCG cliënten en patiënten beschermen tegen niet bekwame behandelaars. Op onze site vind je een overzicht van alle cosmetisch artsen die zijn aangesloten bij de NVCG. Dit zijn artsen die de toevoeging “KNMG” hebben en hiermee voldoen aan het profielspecialisme cosmetische geneeskunde.