Interview met cosmetisch arts Anke Hoogers-Leufkens

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Anke Hoogers-Leufkens. Ondanks dat Anke de opleiding voor maag-darm-leverarts volgde, besloot zij toch haar hart te volgen en voor de cosmetische geneeskunde te kiezen: “Het voelde ‘not done’ om uit het ziekenhuis weg te gaan. Maar sinds ik dat heb gedaan, heb ik nog geen seconde spijt gehad.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Ik ben net begonnen in Nieuwe buren van Saskia Noort. Zij is een van mijn favoriete schrijfsters, omdat ze heel toegankelijk en spannend schrijft”

Wat zou je kiezen als je nu een ander beroep zou moeten doen?

“Soms denk ik dat ik verpleegkundige ook leuk had gevonden. Een vriendin van mij is dierenarts en ook dat lijkt me heel erg leuk. Maar ik realiseer me dat veel werk leuk is, zolang je leuke collega’s en cliënten hebt.”

Heb je hobby’s?

“Bijna al mijn vrije tijd gaat naar mijn gezin. In het weekend ga ik met mijn twee kinderen naar voetbal, hockey en zwemles. Of natuurlijk leuke dingen doen, zoals naar de Efteling gaan. Ook dans ik graag. Ik heb altijd jazz- en showballet gedaan. Verder ga ik graag gezellig eten met vrienden.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Nogal met een omweg. Toen ik klaar was met de opleiding Geneeskunde wilde ik eerst maag-darm-leverarts worden. Hier had ik ook alles voor over. Ik ben in Maastricht en Heerlen gaan werken op de IC, bij de interne geneeskunde en bij de maag-darm-leverziekten. Vervolgens ben ik in Utrecht gaan promoveren en heb ik mijn dokterstitel gehaald. Toen ben ik met de opleiding tot maag-darm-leverarts begonnen vanuit het Radboud UMC en heb ik de eerste jaren van mijn opleiding in Den Bosch gewerkt.”

“Na de geboorte van mijn eerste kindje ging ik twijfelen of ik dit nog wel wilde, maar ik had er alles voor aan de kant gezet en wilde niet zomaar stoppen. Na de geboorte van mijn tweede kindje, merkte ik dat ik met de combinatie van dit werk en kinderen toch echt niet de moeder kon zijn voor mijn kinderen die ik wilde zijn. Zo ging ik ’s ochtends de deur uit als mijn kinderen nog lagen te slapen en kwam ik thuis als ze alweer in bed lagen. Vervolgens ben ik samen met een coach gaan kijken wat de mogelijkheden waren en heb ik voor de cosmetische geneeskunde gekozen. Als ik dan toch iets anders ging doen, wilde ik ook echt mijn hart volgen. Ik heb altijd een passie gehad voor schoonheid en de cosmetiek leek me erg leuk. Toch voelde het ‘not done’ om uit het ziekenhuis weg te gaan. Maar sinds ik dat heb gedaan, heb ik nog geen seconde spijt gehad.”

Hoe ben je bij DermaClinic terechtgekomen?

“Ik ben begonnen bij Faceland. Ik had nog geen ervaring in het vakgebied en hier kon ik makkelijk beginnen in het cosmetische vak. Ik heb er veel geleerd en een leuke start gemaakt. Tijdens een congres kwam ik in gesprek met Catharina Meijer, voormalig voorzitter van de NVCG en oprichter van DermaClinic. Ik vertelde haar dat ik in Tilburg woonde en zij vertelde mij dat zij een kliniek ging openen in Tilburg. Vervolgens ben ik bij haar op gesprek gekomen en nu werk ik al ruim drie jaar bij Dermaclinic. Ik draai de zuidelijke klinieken en werk in een team met een huidtherapeute en een schoonheidsspecialiste. Ik kan het vak nu veel uitgebreider uitoefenen: naast injectables doe ik nu bijvoorbeeld ook veel aan huidverbetering door middel van skincare en dieptepeelingen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De injectables vind ik het leukst. Vooral de grote behandelingen, zoals een liquid facelift, omdat je daarmee veel effect kunt behalen. Het is leuk om samen met iemand te kijken naar de wensen en een stappenplan te maken hoe we datgene kunnen bereiken wat we willen. Zo laat ik eerste degene zelf vertellen wat hij/zij wil bereiken en waarom. Het is altijd leuk om uit te leggen hoe en op welke manier we tot een mooier resultaat kunnen komen wat ook heel natuurlijk is.”

Zitten er ook nadelen aan?

“Wat ik jammer vind, is dat mensen vaak het idee hebben dat wij cosmetisch artsen alleen maar extreem behandelen. Wat mensen zien, zijn de meiden met de dikke lippen. Maar wat we doen, is mensen weer met zelfvertrouwen in de spiegel laten kijken. Tot een jaar of 40 klopt je uiterlijk met hoe je je voelt. Op een gegeven moment loopt dat niet meer gelijk: je uiterlijk wordt ouder, maar je vóelt je niet ouder. Wij proberen dat weer synchroon te laten lopen. Zo ziet iemand er bijvoorbeeld moe uit, terwijl diegene zich niet zo voelt. Het is mooi om mensen daarmee te helpen en dat kan heel erg natuurlijk.”

Had je vroeger altijd al de droom om arts te worden?

“Toen ik een klein meisje was, wilde ik dierenarts worden. Toen mijn zus me vertelde dat dit ook betekende dat ik dieren een spuitje moest geven zodra ze ziek zijn, wilde ik dat niet meer. Toen ik naar de open dag van Geneeskunde in Maastricht ging, wist ik meteen dat dit het voor mij was. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met verschillende specialismen. Zo heb ik nog een stage gynaecologie in Kenia gedaan en hielp ik met bevallingen. Dat was ontzettend leuk om te doen, maar niet wat ik uiteindelijke wilde. Mijn eerste coschap was bij de maag-darm-leverziekten en dat sprak me meteen aan. De combinatie van denken en met je handen bezig zijn vond ik ontzettend leuk. En die combinatie heeft de cosmetische geneeskunde ook.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Het beste advies is om te stoppen met maag-darm-leverziekten. Vanuit het Radboud ziekenhuis kreeg ik een coach, omdat zij ook zagen dat ik met het werk, de diensten, reistijd en twee kleine kinderen thuis, op mijn tandvlees liep. Toen ik me in haar spreekkamer hardop afvroeg hoe lang ik dit zo moest doen, zei zij tegen mij dat ik dit niet hóefde te doen. Ik had het idee dat als ik ergens aan begon het ook af moest maken, maar het is pas zonde om met iets door te gaan waar je ongelukkig van wordt. Zij liet mij inzien dat het geen falen is als je besluit om iets anders te gaan doen. Het leven verandert, dus je keuzes kunnen ook veranderen. Dit is een heel belangrijk advies geweest in hoe mijn carrière is gelopen. Dat had ik nooit alleen gekund.”