Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.
Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Anna Hettinga-Grelack. Anna trekt zich niks aan van mensen die oordelen over haar werk: “De kunst van het injecteren is juist dat je als buitenstaander niet ziet dat iemand behandeld is. Mensen die oordelen, zijn kortzichtig. Ik vind mijn werk fantastisch!”
Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
“Leef je mooiste leven van Michael Pilarczyk. Het gaat om een Poolse man die in Nederland is opgegroeid en cursussen geeft over zelfontwikkeling.”
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven. Dit neem ik ook altijd mee in de keuzes die ik maak. Alleen door dicht bij jezelf te blijven, kan je gelukkig zijn.”
Als je geen cosmetisch arts KNMG was geworden, wat was je dan wel geworden?
“Dan had ik een bed & breakfast op Mallorca. Dit past in het kader van Leef je mooiste leven. Het is een droom die ik al lang heb, dus wie weet komt hij ooit uit.”
Hoe ben jij cosmetisch arts KNMG geworden?
“Ik begon mijn carrière in het ziekenhuis, want ik wilde graag maag-darm-leverarts worden. Om dit te kunnen worden, begon ik aan een promotietraject. Toen ik hier middenin zat, merkte ik dat het niet aan mijn verwachtingen voldeed. Het was nogal stoffig, maar ik moest dit traject volgen om maag-darm-leverarts te kunnen worden. Uiteindelijk viel het tegen en zocht ik naar alternatieven. Zo zocht ik naar een uitdaging waar ik mijn passie en creativiteit in kwijt kon, maar ik was ook zeker op zoek naar een vak met langdurig cliëntencontact. Dat was een overeenkomst met maag-darm-leverarts, want ook daar blijven mensen terugkomen. Je bouwt een vertrouwensrelatie op. Ik ben verder gaan kijken en kwam bij de cosmetische geneeskunde terecht. Daar heb ik 6 jaar geleden meegelopen met een kennis die al in het vak zat. De cosmetiek sprak mij direct aan, maar ik vond het erg spannend om afscheid te nemen van het ziekenhuis. Als je eenmaal vertrekt, kom je niet zo makkelijk meer terug. Maar ik durfde de diepte in te springen en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.”
“Mijn carrière begon ik bij Faceland. Hier heb ik vlieguren kunnen maken met veel behandelingen en cliënten. Ik had het hier erg naar mijn zin, maar na 3,5 jaar was ik wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo wilde ik mijn vaardigheden verder verbeteren en mijn kennis naar een hoger niveau tillen. Sinds bijna 2 jaar werk ik nu bij de Van Rosmalen Kliniek in Nijmegen en Rotterdam en bij Klaver Klinieken in Heesch. Doordat ik in meerdere klinieken heb gewerkt, heb ik veel ervaring op mogen doen. Hierdoor ben ik in aanmerking gekomen voor de overgangsregeling en mag ik me sinds één jaar geregistreerd cosmetisch arts KNMG noemen. Daar ben ik heel trots op!”
Je werkt dus in twee klinieken. Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Ik werk 3 tot 4 dagen en ik schakel tussen de twee klinieken. Bij de Van Rosmalen Kliniek zijn we met vier cosmetisch artsen KNMG. In de Klaver Klinieken werk ik met twee plastisch chirurgen en een assistent samen. Aangezien we hier ook operaties uitvoeren, hangt het van de soort dag af hoe laat we beginnen. Met operaties starten we rond 8:30/9:00 uur. Met een spreekuur- of injectabledag beginnen we rond 9:30 uur en hebben we ook nog wel eens avondspreekuren tot 21:00 uur. Maar op een gewone dag eindigen we om 17:30.”
Wat vind je het mooiste aan je werk?
“Dat je mensen een stukje geluk en zelfvertrouwen meegeeft. De kunst van het injecteren is juist dat je als buitenstaander niet ziet dat iemand behandeld is. Ik vind mijn werk fantastisch. Je laat mensen weer lekkerder in hun vel zitten, zodat ze uitstralen hoe ze zich voelen. Wat we ook vaak hebben, is dat mensen iets hebben meegemaakt zoals een echtscheiding of ziekte. Zij zijn hierdoor letterlijk gaan tekenen en willen de negatieve emotie uit hun gezicht halen. Zij willen in de spiegel kunnen kijken zonder telkens herinnerd te worden aan de moeilijke periode die ze hebben gehad. En als je daarbij kan helpen, dan is dat fantastisch. Dan heb je gewoon een heel mooi vak.”
Op wat voor manier benader jij je cliënten?
“Ik sta voor de holistische benadering waarin ik altijd naar het totaalplaatje kijk. Tijdens het eerste consult voer ik nooit een behandeling uit. Eerst wil ik de persoon ontmoeten en leren kennen om een maatwerkplan te kunnen ontwerpen. Ik probeer samen met mijn klanten oud te worden en ze te begeleiden in het verouderingsproces. Ook kijk ik tijdens een eerste consult naar het persoonlijke verhaal, de individuele wensen en de zichtbare verouderingsverschijnselen. Ik kijk niet naar één rimpel, maar ook naar de huid, de spieren en de botstructuur. Wanneer je een beetje door de huid heen kijkt, zie je zoveel meer. Aan de hand van deze componenten stel ik een plan op, waarbij ook adviezen over skincare of huidtherapeutische behandelingen komen kijken. Het gaat om het totaalplaatje. Ik vind het belangrijk om altijd transparant te zijn. Zo vertel ik wat het nu gaat kosten, maar ook wat de onderhoudskosten zijn. Vervolgens geef ik cliënten de vrijheid om het thuis te bespreken en een afspraak te maken wanneer het voor hen fijn voelt.”
Zeg je ook wel eens nee tegen bepaalde wensen?
“Ja, dit heb ik wel gedaan in het verleden, maar hier heb ik niet meer mee te maken. Ik merk dat ik cliënten aantrek die ik zelf ook graag zou willen behandelen. Mensen die hele volle lippen willen, zien aan mij dat ik dit soort behandelingen niet uitvoer. Er is als het ware een soort natuurlijke selectie en via mond-tot-mondreclame weten steeds meer mensen wie ik ben en hoe ik werk. In het verleden heb ik zeker nee moeten zeggen. Het is ten slotte mijn visitekaartje hoe mensen erbij lopen.”