Interview met cosmetisch arts Broos van Alphen

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Broos van Alphen. Broos is huisarts, cosmetisch arts KNMG en zou het liefst ook astronaut worden. Daarnaast heeft hij altijd al interesse gehad in de cosmetische geneeskunde: “In plaats van dat je geleefd wordt als arts in het ziekenhuis of als huisarts, kan ik als cosmetisch arts KNMG zelf bepalen hoe en wanneer ik iets doe.”

Wat doe je graag naast je werk?

“Kitesurfen en dingen ondernemen met mijn gezin. Elk moment dat ik vrij ben, probeer ik naar het strand te gaan van IJmuiden of Bloemendaal.”

Ben je op dit moment bezig in een boek?

“Zeker, ik lees veel. Voorheen las ik altijd non-fictie, zoals Sapiens. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en ben ik in de wereld van science-fiction en fantasy gedoken. Ik lees graag ’s avonds voor het slapen gaan. ”

Houd je ook van series?

“Ja zeker. Ik heb ze zo goed als allemaal gezien. Momenteel ben ik bezig met Succession.”

Hoe ben jij cosmetisch arts KNMG geworden?

“Voorheen was ik huisarts. Maar naast mijn werk als huisarts was ik altijd al op zoek naar iets nieuws. Zo heb ik als huisarts in een gevangenis gewerkt, maar ook als hotel-arts waar ik langsging bij toeristen. Op een gegeven moment ben ik gaan solliciteren bij een cosmetisch bedrijf. Ik kende nog niemand in deze wereld, maar het vak leek me altijd al leuk. Vervolgens ben ik bij een grote cosmetische kliniek gaan werken waar ik ook ben opgeleid. Destijds werkte ik drie dagen in de week in de kliniek en twee dagen als huisarts. Toen werd ik door David Mosmuller, de medisch-directeur van Doctors at Soap, gevraagd om bij hem te komen werken. Langzamerhand kreeg ik steeds meer plezier in het werk als cosmetisch arts, terwijl het werk als huisarts minder leuk werd. Daarom ben ik fulltime gaan werken als cosmetisch arts en dat bevalt heel goed. Dat ik cosmetisch arts KNMG kon worden heeft ook bijgedragen aan deze beslissing.”

Waar kwam de interesse voor de cosmetische geneeskunde vandaan?

“Het leek mij altijd al een leuk vak vanwege de praktische kant. Ook bij de huisartsgeneeskunde had ik het meeste plezier in het uitvoeren van ingrepen. Daarnaast kan ik het vak op mijn eigen manier uitoefenen. In plaats van dat je geleefd wordt als arts in het ziekenhuis of als huisarts, kan ik als cosmetisch arts zelf bepalen hoe en wanneer ik iets doe.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste is om samen met een klant een uitgebreid behandelplan op te stellen. Dit voeren we dan vaak in meerdere afspraken uit. Je merkt gedurende de behandelingen dat de klant vertrouwen in je heeft gekregen. Wanneer het eindresultaat vervolgens mooi is, is de klant blij en ik ook.”

En wat als een behandeling niet werkt?

“Voorafgaand aan een behandeling leg ik goed uit dat de behandeling geen 100 procent slagingskans heeft. Daar ligt vooral de nadruk op zodra iemand iets wil wat eigenlijk niet kan. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te scheppen. Mocht een behandeling niet goed werken, dan kunnen we het vaak nog op een andere manier proberen. Ik probeer altijd in te schatten hoe groot de kans op succes is.”

Waarom kiezen jouw klanten voor jou?

“Ik hoor vaker terug dat mensen voor mij kiezen, omdat ik niet enorm aan het verkopen ben. Zo durf ik eerlijk te zeggen waar iemand echt op vooruitgaat. Als ik denk dat iemand ergens niet knapper van wordt, zeg ik dat ook. Dan verkoop je misschien wat minder, maar dan hebben klanten wel vertrouwen in je en komen ze vaker terug. Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn.”

Is er een moment tijdens jouw werk als cosmetisch arts KNMG die je heel erg is bijgebleven?

“Een tijdje geleden kwam er een jongedame langs die zware medicijnen gebruikte voor migraine. Ik behandel haar nu elke drie maanden met botulinetoxine en ze is langzaamaan geheel kunnen stoppen met medicatie. Het is ontzettend leuk als een behandeling zo goed werkt.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Op dit moment heb ik het heel erg naar mijn zin bij Doctors at Soap. Ik heb een dochtertje van drie jaar en daar besteed ik graag veel tijd mee. Zo heb ik een gevulde week met werk, mijn gezin en hobby’s. Eerder kreeg ik elke vijf jaar de behoefte om iets nieuws te doen. Zo was ik ook vijf jaar huisarts. Op de lange termijn wil ik misschien voor mezelf gaan werken als cosmetisch arts. Maar op dit moment heb ik een fijn leven en heb ik het goed naar mijn zin.”

Had je vroeger altijd al de droom om arts te worden?

“Nee dat had ik niet. Als kind wilde ik straaljagerpiloot worden, of astronaut. Dat laatste zou ik nog steeds graag willen zijn. Vorig jaar heb ik me ook opgegeven voor een sollicitatieronde voor de European Space Agency (ESA). Helaas was ik te lang en zou ik niet in een ruimtepak passen. Dat ik arts wilde worden, heb ik me pas bedacht toen ik een jaar of 17/18 was en ik een studiekeuze moest gaan maken.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Ik heb het meeste altijd zelf uitgevogeld. Misschien is dat ook wel het beste advies dat mijn ouders me gegeven hebben. Dat ik het zelf moet doen en vooral moet doen wat ik zelf het leukste vind.”