Interview met cosmetisch arts David Mosmuller

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG David Mosmuller. David haalt energie uit zijn werk door continu positief bezig te zijn met patiënten. “Je kan met minimale ingrepen heel veel bereiken. Met een kleine injectie met botox of fillers kan ik iemand heel blij maken.”

Als je nu van beroep zou moeten veranderen, wat zou je dan kiezen?

“Dan zou ik de politiek in gaan. Ik zou graag een bijdrage willen leveren, maar vooral ook positiviteit uit willen stralen. Ik denk dat wij het in Nederland heel goed hebben, maar we kunnen nogal klagen. Ik denk dat er veel te winnen valt met positiviteit in de politiek.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“The Miracle Equation van Hal Elrod. Dit is een topboek als je van doelen houdt. Het boek gaat over dat je erin moet geloven wat je doet. En als je erin gelooft, gaat het ook gebeuren. Het is heel Amerikaans, dus daar moet je als nuchtere Nederlander soms even doorheen prikken.”

Hoe zie je de toekomst in voor de cosmetische geneeskunde?

“Ik denk veel meer aandacht voor wetenschap, training en scholing. Bovendien merken we dat steeds meer mensen er op een natuurlijke manier gezond en fris uit willen zien voor hun leeftijd. Volle lippen en grote jukbeenderen worden gelukkig steeds minder populair. Ook is er meer aandacht voor huidverbetering middels biostimulatoren en met behulp van energy based devices zoals lasers.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“De esthetiek heeft me altijd aangesproken. Zo zei ik op mijn 15e al dat ik plastisch chirurg wilde worden. Op mijn 18e ging ik Geneeskunde in Maastricht studeren. Ik ben opgegroeid in Den Haag, dus na zeven jaar Maastricht wilde ik terug naar de Randstad. Vervolgens ben ik mijn wetenschappelijke stage in het VUmc in Amsterdam gaan doen bij de plastische chirurgie. Toen ben ik onderzoek gaan doen en ben ik gepromoveerd bij de plastische chirurgie op de beoordeling van de esthetische resultaten van schisis, oftewel de hazenlip. Bij de plastische chirurgie kwam ik er steeds meer achter dat ik de esthetiek heel interessant vond, maar het opereren minder. Na nog een periode binnen de huisartsengeneeskunde ben ik naast mijn onderzoek naar schisis op advies van plastisch chirurg Frank Niessen begonnen als cosmetisch arts.”

“Mijn eerste baan als cosmetisch arts was in Rotterdam bij Injectable Klinieken. Bij mij om de hoek in Amsterdam begon in 2013 de kliniek Doctors at Soap, opgericht door de huidige voorzitter van de NVCG, Marguerite van Randwijck. Op een dag ben ik daar binnengelopen en zijn we koffie gaan drinken. Vervolgens ben ik daar redelijk snel begonnen. Dat was een hele goede match omdat het concept van Doctors at Soap goed past bij wie ik als persoon en dokter wil zijn. Bij Doctors at Soap staat een natuurlijk resultaat altijd voorop en werken we volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. Sinds 3,5 jaar ben ik medisch directeur en ook mede-eigenaar.”

Hoe ziet je gemiddelde werkweek eruit?

“Op maandag heb ik managementdag. Zo beginnen we met het managementteamoverleg waar we de lopende dingen bespreken. Verder heb ik die dag afspraken met leveranciers en evaluatiegesprekken met artsen, assistenten en huidtherapeuten. Op dinsdag ben ik bezig met mijn startup die zich richt op de ontwikkeling van gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen. Ik heb mijn startup opgericht uit liefde voor wetenschappelijk onderzoek en om een verschil te kunnen maken voor patiënten met uiterst zeldzame ziekten. Op woensdag heb ik de hele dag spreekuur en doe ik injectable-behandelingen. De donderdag is een combinatie van de maandag en dinsdag en op de vrijdag en zaterdag heb ik weer spreekuur. Op zondag ben ik thuis met mijn lieve twee dochters van 2,5 en 9 jaar en mijn vriendin.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk is met mensen bezig zijn. Ik doe dit nu al tien jaar en ik heb mensen die al tien jaar bij mij komen. Inmiddels ken ik hen heel goed. Bovendien is het leuk dat je met minimale ingrepen heel veel kan bereiken. Zo doe ik ook veel fillerbehandelingen bij schisis. Met een paar kleine prikjes kan ik een enorme asymmetrie in de lip corrigeren en iemand heel blij maken. Hetzelfde geldt voor iemand die continu de opmerking krijgt ‘wat kijk je boos’ of ‘ben je moe?’. Met een paar injecties met botox of filler kan ik dit veranderen. En het leuke daaraan is dat ik continu positief bezig ben met mijn patiënten.”

Had je altijd al de droom om arts te worden?

“Als klein jongetje had ik twee dromen. Zo wilde ik allereerst voetballer worden. Al redelijk snel bleek dat ik geen enorm voetbaltalent ben. Mijn andere droom was om acteur te worden, dus ik speelde altijd James Bond na. Ondanks dat ik als cosmetisch arts geen acteur ben, ben je alsnog veel bezig met media. Zo neem ik filmpjes op, geef ik presentaties en houd ik me bezig met sociale media. Het is veel meer dan alleen in een spreekkamer zitten. Er zijn genoeg artsen die zeggen niet aan sociale media te willen doen, maar het hoort voor mij bij het vak.”

Wat voor video’s maak je dan vooral?

“Mensen willen behandelingen zien, maar tegelijkertijd zijn naalden ook weer niet heel populair. Wat we vooral doen, is vertellen over de behandeling en laten we de resultaten zien. Ook vertellen we wat mogelijke bijwerkingen zijn en wat je wel en niet kan verwachten van een behandeling. Ook hebben we meegedaan aan het televisieprogramma Hotter than my daughter. Met onze deelname aan dit programma hebben we kunnen laten zien dat we met minimale ingrepen mooie en natuurlijke resultaten kunnen bereiken.”

Wat doe je naast je werk?

“Toen bleek dat ik niet zo goed was in voetbal, ben ik er uiteindelijk mee gestopt. Als je ergens niet goed in bent, is het toch minder leuk, maar het blijft mijn favoriete sport. Ik kijk er nog steeds graag naar en ik ben een echte Ajax-fan. Normaal gesproken ga ik ook altijd naar de eindrondes van het EK of WK, maar in de drukste tijd van het jaar was het niet mogelijk om naar Qatar te gaan. Daarnaast sta ik elke dag een uur eerder op om te gaan sporten. Dan loop ik het liefst twintig-dertig minuten hard. Dat ik vroeg opsta, zorgt er ook weer voor dat ik op tijd naar bed ga. Ook probeer ik aan zelfontwikkeling te doen door elke dag een kwartier tot twintig minuten te lezen in een boek waar je iets aan hebt. Dat zijn boeken die gaan over het schrijven van een businessplan of goede presentatietechnieken tot aan een zelfhulpboek over mediteren.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Dat was van mijn moeder. Als er een stapel werk ligt dan kan je daarover zeuren, maar je kan ook gewoon beginnen. Dan wordt die stapel vanzelf kleiner. Je moet je vooral geen zorgen maken over die stapel, want voor je het weet, ben je klaar. Er zijn ontzettend veel dingen die ik leuk vind om te doen en ik doe eigenlijk veel te veel. Soms zit ik wel eens met m’n handen in het haar en weet ik niet hoe het me allemaal gaat lukken, maar dan denk ik aan het advies van mijn moeder.”