Interview met cosmetisch arts Desirée van den Berg

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Desirée van den Berg. Desirée pakte een jaar geleden haar spullen en vertrok samen met haar gezin naar Aruba. “Mijn man en ik zijn allebei ondernemer en we merkten beiden dat we tijd tekort kwamen met onze carrières en het gezin in Nederland. We wilden meer tijd met onze kinderen doorbrengen, meer buiten leven en lekker weer in het liefst een Nederlands- of Engelstalig land. Zo kwamen we bij de ABC-eilanden en zijn we vertrokken naar Aruba. Inmiddels is mijn eigen kliniek, Cosmedica, nu drie maanden open.”

Had je vroeger al de droom om arts te worden?

“Eigenlijk wel. Mijn vader was arts en dat wilde ik ook. Bovendien was ik goed in biologie en wiskunde, dus het was voor mij een logische stap.”

Als je nu een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dit dan zijn?

“Dan zou ik piloot worden. Ik ben dol op vliegen en de wereld ontdekken en ik heb heel vaak gedacht dat ik piloot zou worden als geneeskunde niet zou lukken.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Mijn kinderen zijn nog jong, dus daar wil ik beschikbaar voor zijn om ze zo’n goed mogelijke basis mee te geven. In mijn vrije tijd doe ik graag aan pilates of mediteren. Ook plannen mijn man en ik regelmatig een datenight. We gaan veel met het gezin naar het strand of spelen in de tuin waar ze achter leguanen, kolibries en salamanders aan rennen.

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Een jaar geleden ben ik verhuisd naar Aruba en heb ik mijn eigen kliniek geopend: de eerste cosmetische kliniek op Aruba. Mijn man en ik zijn allebei ondernemer en we merkten beiden dat we tijd tekort kwamen met onze carrières en het gezin in Nederland. Op deze manier zagen we het gezinsleven niet voor ons. Toen de derde op komst was, beseften we dat we onze carrières ook ergens anders konden voortzetten en tegelijkertijd meer tijd met de kinderen zouden hebben. We wilden meer tijd met onze kinderen doorbrengen, meer buiten leven en lekker weer in het liefst een Nederlands- of Engelstalig land. Zo kwamen we bij de ABC-eilanden en zijn we vertrokken naar Aruba. Inmiddels is mijn eigen kliniek, Cosmedica, nu drie maanden open.

Je geeft aan dat jouw kliniek de eerste is op Aruba, hoe heb jij voor bekendheid voor Cosmedica gezorgd?

“Mijn compagnon is Arubaans en woont gedeeltelijk in Amsterdam, New York en Aruba en kent een hoop mensen. Ook hebben we een openingsfeest gegeven dat we groots hebben aangepakt en waarbij we zelfs de ministers hebben uitgenodigd. Sindsdien is het vooral mond-tot-mondreclame. Wij maken in de kliniek gebruik van 3D-scans, iets wat mijn cliënten hier niet gewend zijn. In Nederland ben ik opgeleid door Dr. Frodo waarbij ik heb geleerd om grote, persoonlijke behandelplannen op te stellen. Die ervaring heeft een positieve invloed hier in mijn kliniek op Aruba. Op het moment focussen we ons vooral op toeristen en niet zozeer op Arubanen.”

Hoe zijn jullie dat van plan?

“Mijn man is marketingspecialist en weet hoe je een merk moet opbouwen. Hij gaat ons dan ook helpen met de marketing. Ook staat de minister van toerisme volledig achter ons en werken we samen met een luxe hotel. Op deze manier kunnen we de toeristen via het hotel bereiken. Inmiddels heb ik super veel connecties kunnen opdoen en daar ben ik heel dankbaar voor.”

In hoeverre verschilt de relatie met je klanten op Aruba van de klanten hier in Nederland?

“Met mijn cliënten op Aruba krijg ik steeds meer een warmere band. Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat wat binnen de vier muren van mijn behandelkamer wordt besproken, volledig tussen ons blijft. Vaak lukt het me om de vinger op de zere plek te leggen en erachter te komen waar iemand mee zit. Zo stel ik vragen die iemand niet aan zichzelf durft te stellen. Deze manier van werken, wil ik ook bij mijn Amerikaanse klanten toepassen. Ik merk dat veel Amerikanen trouw zijn aan Aruba en elk jaar of halfjaar terugkomen. Dat is heel leuk, want zo kan ik ook met hen een band opbouwen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik werk drie dagen in de week. De wekker gaat om 6:00 uur en een uur later zitten we met drie kinderen in de auto richting de opvang. We beginnen onze dagen vroeg en mijn man haalt de kinderen om 12:30 uur weer op. Ik werk dan nog wat uurtjes door om vervolgens met het gezin naar het strand te gaan. I’m living the dream.”

Is er een moment geweest in jouw carrière als cosmetisch arts die je heel erg is bijgebleven?

“Ik heb een heel leuke cliënt: een vrouw van in de zestig met een grote carrière. Zij had nooit eerder iets aan haar uiterlijk gedaan, maar omdat ze vanwege haar werk regelmatig voor de camera kwam, maakte haar dat toch wat onzeker. Wij hadden een leuke klik en hadden veel gesprekken met elkaar. Ooit vertelde ik haar dat ik twijfelde aan mijn baan en of dít was waar ik arts voor was geworden. Zij wees mij erop dat ik geen idee had wat voor effect ik op haar had gehad. Ze vertelde me dat ik haar een stukje jeugdigheid terug had gegeven waardoor ze meer durfde en haar carrière een boost kreeg. Het was ontzettend mooi dat zij mij zo aanmoedigde om door te gaan met wat ik doe.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Dance like nobody is watching you. Die kreeg ik ooit van een arts in Amerika. Toen ik middenin de puberteit zat, verhuisde ik naar Amerika en ging daar toen ook naar school. Ik werd uit mijn normale leven gerukt en ik vond het best lastig om daar mijn eigen weg te vinden. Mijn huisarts gaf mij het advies dance like nobody is watching you, oftewel blijf dicht bij jezelf en trek je niks aan van wat anderen van je verwachten. Sindsdien bepaal ik zelf hoe ik wil dansen in het leven.”