Interview met cosmetisch arts Donald Ottens

Wie is nu eigenlijk die persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals kwaliteit en veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Donald Ottens, oftewel dr. Don. Dr. Don maakte ooit de overstap van interventieradioloog naar cosmetisch arts. “Toen mijn vrouw voor haar migraine het advies kreeg om Botuline Toxine te proberen, was dat de eerste keer dat ik ooit van injectables hoorde. Vervolgens ben ik mezelf gaan bijscholen en uiteindelijk heb ik mijn eigen kliniek geopend.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Geen dag is hetzelfde, we hebben OK-dagen met operaties maar daarnaast ook poli-dagen waarop we alleen maar intakes en injectables hebben.”

Als je een beroep uit een ander vakgebied zou moeten kiezen, wat zou je dan gaan doen?

“Piloot zijn lijkt me leuk, maar dat zou ik niet langer dan een half jaar kunnen doen. Ik houd van afwisseling. Het liefst zou ik iets technisch doen, maar het vak als medicus bevalt me goed. Als ik ooit terugkom, word ik weer dokter met een sterk technisch aspect.”

Heb je hobby’s?

“Ik speel piano en af en toe golf ik. Verder klus ik graag in en om het huis. We wonen net buiten de stad dus er is altijd wel iets te doen.”

Hoe ben je cosmetisch arts KNMG geworden?

“Dat begon ooit toen mijn vrouw met migraine naar de neuroloog ging. Hij vertelde haar dat ze eens langs moest komen voor Botuline Toxine om de migraine mee te verhelpen. Ik had nog nooit van Botuline Toxine gehoord, maar het klonk interessant en ik ben me erin gaan verdiepen. Zo ben ik mezelf gaan bijscholen door het volgen van diverse trainingen o.a. in Duitsland. Vervolgens ben ik in de avonduren in een aantal salons begonnen en op een gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen. Voordat ik cosmetisch arts was, was ik interventieradioloog. Ik voerde allerlei handelingen uit onder de huid. Via echo en MRI-scans maakte ik inzichtelijk wat er onder de huid zit. De cosmetische geneeskunde sloot daar misschien niet precies op aan. Maar het is een uitbreiding van het vak. Een goed geneeskundige is breed inzetbaar.”

Waarom heb je ervoor gekozen om toch cosmetisch arts te worden?

“Voornamelijk vanuit mijn nieuwsgierigheid naar het vak. Maar na 25 jaar in een ziekenhuis te hebben gewerkt, heb je dat ook wel gezien. Het ziekenhuis waar ik werkte ging fuseren met een groter ziekenhuis. Mijn tijd in het ziekenhuis zat erop. En na zoveel jaar kon ik wel een nieuwe uitdaging gebruiken. Voor mij moeten er altijd nieuwe uitdagingen en horizons zijn. Een cosmetisch arts is een kunstenaar, vakman en psycholoog. Die verschillende aspecten verenig ik.”

Wat vind je belangrijk tijdens een consult?

“Mensen komen met een bepaalde vraagstelling en vervolgens ga ik kijken of die vraagstelling voor ons goed uitvoerbaar is. Een patiënt komt met een wens en wij moeten kijken of we aan die wens kunnen voldoen én of de patiënt tevreden zal zijn na afloop. Het gaat erom dat de patiënt uiteindelijk tevreden is, niet ik. Dat is de kunst van electief behandelen: we kunnen iets doen, maar het hoeft niet. Als iemand ziek is, dan is de behandeling niet electief. Maar in mijn vak heb je de keuze om te behandelen. Het gaat erom dat een patiënt gelukkiger wordt van een behandeling, want anders zit je na afloop met een patiënt die niet tevreden is. Wij zijn als het ware een geluksfabriek.”

Wat voor mensen komen naar jullie kliniek?

“Wij krijgen mensen die wat meer volume in het gezicht willen of van een rimpeltje af willen. Dat kunnen we oplossen met Botuline Toxine of fillers. Ook doen we veel liposucties. De wens van een patiënt is meer vorm of definitie of juist volume eruit. Dit vet kan dan ergens anders in het lichaam worden ingebracht, zoals de handen, borsten, billen, kuiten of een andere plaats waar ze volume missen. Ook komen er mensen voor een kleinere lipofilling, in bijvoorbeeld het gezicht. Het mooie daarvan is dat het veel langer resultaat geeft dan een filler. En het is ook nog eens je eigen vet, dus het is een natuurlijke behandeling. Je ziet langzamerhand dat steeds meer mensen zich daar bewust van worden. Daarnaast doen we ook ooglidcorrecties. Uiteindelijk zijn de mensen die bij ons komen niet helemaal happy met hun uiterlijk. Dat is de essentie.”

Heb je altijd al de droom gehad om arts te worden?

“Geneeskunde is mijn tweede studie. Zo deed ik eerst elektrotechniek in Twente. Dat beviel mij heel erg goed en ik heb allerlei apparaten ontwikkeld voor ziekenhuizen en artsen. Ik heb ook een aantal promovendi begeleid in het academisch ziekenhuis in Groningen waar ik zat voor de automatiseringsdienst. Pas toen besefte ik dat de geneeskunde een mooi vakgebied was voor mij. Vervolgens ben ik geneeskunde in Groningen gaan studeren. Overdag gaf ik wiskunde aan de universiteit en ’s avonds studeerde ik voor dokter.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Ik heb mijn eigen weg gevolgd en dat is het beste geweest. Dus het beste advies is, dat je je eigen weg moet zoeken.”