Interview met cosmetisch arts Edward Berends

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG en actief humanist Edward Berends. Ondanks dat Edward schakelt tussen vijf klinieken, probeert hij zijn werk zo in te richten dat hij er optimaal geluk uithaalt: “Ik doe alleen nog maar dingen waar ik echt gelukkig van word. Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Ik schakel tussen vijf klinieken. Maandag noem ik ´Friesland-dag´. Dinsdag, woensdag en donderdag werk ik vanuit mijn kliniek aan huis. En vrijdag zit ik in Emmen. Eén dag in de twee weken zit ik in Assen en zo rouleer ik door.”

Welke trends zie jij op dit moment in je werk?

“Op dit moment is de mannelijke kaaklijn erg populair bij vrouwen. Ook het behandelen van de neus zie ik erg veel. Bij de middelbare vrouw zie ik dat de huidverstrakking populairder is dan huidvulling.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Toen ik student was, geloofde ik dat ik met minimale inspanning het maximale kon bereiken. Nu weet ik dat jezelf ontwikkelen geluk geeft. Ik probeer ook aan anderen duidelijk te maken dat je zelf de regisseur bent van je eigen leven en je er elke dag wat van moet maken. Dat vind ik heel belangrijk.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Daar heb ik een leuke anekdote over. Ik heb een hele brede carrière. Zo ben ik begonnen met kindergeneeskunde op Sint-Maarten voor een half jaar. Eenmaal terug in Nederland heb ik verschillende facetten in het ziekenhuis doorlopen, zoals longgeneeskunde, oncologie en de spoedeisende hulp. Ik kwam er al snel achter dat het ziekenhuis niet mijn ding was. Ik miste de vrijheid en ook de begeleiding, want je wordt echt in het diepe gegooid. Toen ben ik bedrijfsarts geworden, maar hier ontbrak echt de uitdaging. Tot op een dag dat mijn zussen mij wezen op de cosmetische geneeskunde. Zij gingen 12 jaar geleden al voor een prikje naar Amsterdam. Maar nergens in de buurt waar wij woonden, in Groningen, was zoiets mogelijk. Het vak leek mij nogal beperkt, maar ik ging het toch proberen. Er was toen alleen nog maar een eendaagse cursus mogelijk. Ik was meteen razend enthousiast en had vanaf dag één al liefde voor het vak. Het was veel meer dan alleen een rimpeltje. Het vak is juist heel dynamisch en breed waarin heel veel mogelijk is als je dat wilt.”

En vervolgens heb jij jouw kliniek Perfect Look opgezet?

“Ik was voorheen in loondienst bij het ziekenhuis, maar ik had altijd al de ambitie om zelfstandig te werken. Als cosmetisch arts heb je alles. Je bent eigen ondernemer, doet je eigen in- en verkoop en je bepaalt alles zelf. Er waren in die tijd ook nog niet zoveel cosmetisch artsen, dus hier lagen de kansen. Met Perfect Look ben ik vooral actief in het Noorden. Ooit had ik 22 locaties, maar door de strenge regelgeving en kosten heb ik het teruggebracht naar 5. Ik werk voornamelijk in mijn eentje en soms krijg ik ondersteuning van schoonheidsspecialisten en één arts die af en toe komt invallen. Ik ben van plan uit te breiden, maar dit staat nog even in de kinderschoenen. De keuze voor de naam Perfect Look komt voort uit dat iedereen perfect is op zijn/haar eigen manier. Ik wil iedereen er op zijn/haar manier het mooist uit laten zien.”

Hoe zien jouw consults eruit?

“Bij een nieuwe cliënt wil ik eerst de wensen in kaart brengen. En dat is niet altijd het eerste wat de cliënt zegt. Zo probeer ik iemand mee te nemen in het mechanisme waardoor je ouder wordt. Aan de hand van een plaatje laat ik zien hoe dit verouderingsproces precies verloopt. Ik leg bijvoorbeeld uit dat een vermoeide uitstraling niet alleen wordt veroorzaakt door de fronsrimpel, maar meer nog door bijvoorbeeld volumeverlies onder de ogen en dunner wordende lippen. Door dit duidelijk in kaart te brengen, blijkt de wens toch vaak anders te zijn dan de cliënt in eerste instantie dacht. Vervolgens behandel ik vaak ook iets anders dan waar de cliënt voor kwam, maar gaat hij/zij toch erg blij de deur uit. Ik neem iemand dus helemaal mee in het proces.”

Wil die aanpak per cliënt nog wel eens verschillen?

“Er zijn eigenlijk twee typen cliënten. Zo heb je vrouwen die jonger zijn dan 30 en mijn kliniek op Facebook en Instagram volgen, maar ook nog tien andere klinieken. Zij weten heel goed wat ze willen en komen met een duidelijke wens mijn kliniek binnen. Bovendien hebben jongeren een andere perceptie van wat mooi en normaal is. Een heel klein deukje in de neus, kan soms als heel problematisch worden ervaren. In dit soort gevallen moet ik de verwachtingen naar beneden brengen. Zo zeg ik dat ik mijn best ga doen, maar niet kan garanderen dat ik aan deze verwachting kan voldoen. Dat kan soms lastig zijn. Het andere publiek, is de vrouw van middelbare leeftijd. Zij weten eigenlijk nog niks over alle mogelijkheden en middelen die we gebruiken. Je kan hen helemaal mee op reis nemen en overtuigen van de beste behandeling. Ik focus me vooral op dit type klant.”

Had jij vroeger altijd al de droom om cosmetisch arts te worden?

“Nee, mijn droom was om neuroloog te worden. Ik vond het fascinerend hoe het brein werkt en dat stofjes je gemoedstoestand kunnen bepalen. Maar ook dat bepaalde hersenstructuren ziektes veroorzaken en hoe de connectie tussen spraak en waarneming werkt. Dat vond ik als student heel interessant. Maar in de kliniek kwam ik erachter dat neurologie vooral heel veel met bijvoorbeeld hernia’s en hersenbloedingen te maken heeft. In de praktijk was het nogal een beperkt vak. Bovendien is er in de neurologie heel weinig wat je echt kan genezen en dat vond ik geen prettige gedachte. En dat is ook een van de redenen waarom ik voor dit vak heb gekozen. Hier is het eigenlijk een goednieuwsshow. Ik maak mensen blij en dat voelt goed.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Voorheen had ik heel veel hobby’s, maar die zijn door mijn werk ondergesneeuwd. Tennis was mijn meest favoriete bezigheid. Ook ben ik goed in talen en ga ik erg graag naar Frankrijk of Spanje. Op het moment heb ik heel weinig hobby’s. Ik ben vooral bezig met het boek Master your Mindset van Michael Pilarczyk. Zo wil ik alleen nog maar dingen doen waar ik echt gelukkig van word. Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo. Door omstandigheden is mijn werk een te groot deel van mijn privé geworden en dat wil ik terugbrengen. Hiervoor lees ik veel boeken die mij daar bewust van maken, maar Master your Mindset is echt mijn bijbel. Maar het boek van mijn leven, is De kleine prins. Dit boek maakt je bewust van de dingen waar je blij en gelukkig van wordt. Deze twee boeken zijn eigenlijk elkaars verlengden.”

Ben je hier voornamelijk mee bezig door te lezen, of uit zich dat nog op andere manieren?

“Ik ben ook actief humanist, dus ik ben lid van een humanistisch verbond. Mediteren is bijvoorbeeld iets wat ik ook graag wil gaan doen. Ik probeer mezelf regelmatig zinvolle vragen te stellen en dankbaar te zijn voor wie ik ben en wat ik kan. Ook houd ik me bezig met filosofie. Ik heb ooit Rechten gestudeerd en vooral rechtsfilosofie vond ik ontzettend interessant. Dit vak houdt zich bezig met vraagstukken zoals ‘Wat is rechtvaardigheid?’ Hier denk ik veel over na.”