Interview met cosmetisch arts Elly Alizadeh

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Elly Alizadeh. Elly ziet haar werk écht als haar hobby: “Als ik aankom bij de kliniek pak ik een kopje koffie en voor ik het weet, is het 17.00 uur. Na al die jaren heb ik veel goede relaties opgebouwd. Ik praat met iedereen, het is zo gezellig! Het voelt heel vaak alsof ik niet aan het werk ben.”

Had je altijd al de droom om cosmetisch arts te worden?

“Op school vond ik biologie al leuk en ik was ook altijd al bezig met de huid. Toen ik Geneeskunde ging studeren, wist ik eigenlijk direct dat ik de cosmetische kant op wilde.”

Heb je naast je werk nog hobby’s?

“Ja zeker. Ik sport drie à vier keer in de week, speel piano en ik kijk graag naar series op Netflix. En ik lees graag boeken!”

Toevallig dat je over boeken begint, ik vroeg me af of er een boek op jouw nachtkastje ligt en zo ja, welke?

“How Not To Die van Michael Greger. Het is een erg populair boek en voor een arts goed te begrijpen. Ik ben zelf longpatiënt en ik weet door dit boek dat de stoffen die vrijkomen bij het koken niet goed zijn voor onze longen. Vooral bij het bakken van vlees. Wanneer ik kook, let ik nu meer op de ventilatie.”

Allereerst ben ik benieuwd waarom jij voor dit beroep hebt gekozen?

“Dat begon bij een van de laatste jaren van mijn coschappen. Ik heb Geneeskunde in Groningen gestudeerd en in de laatste twee jaar kreeg ik interesse in de cosmetische wereld. Dit kan komen door mijn achtergrond. Ik ben namelijk Perzisch en in Iran is cosmetiek nogal populair. Rond 2006, toen ik me wilde verdiepen in de cosmetische wereld, waren er nog geen cosmetische Geneeskunde opleidingen. Dus ik ging op zoek naar workshops en trainingen. Ik vond een training in Londen en ook in Nederland waren er twee artsen die trainingen gaven, maar het was bijna onmogelijk om daar in aanmerking voor te komen. Ik had onwijs veel geluk dat ik daar toch een plekje heb weten te bemachtigen, want hier ontstond mijn carrière als cosmetisch arts. Naast mijn studie volgde ik de trainingen en ik begon ook al met injecteren onder supervisie. Sindsdien heb ik de focus gelegd op het worden van cosmetisch arts en vanaf 2013 ben ik gecertificeerd als cosmetisch arts KNMG bij de NVCG.”

Je had dus altijd al de ambitie om cosmetisch arts te worden, maar de mogelijkheden waren er nog niet?

“Dat klopt. De opleiding was er niet. Dus voordat ik begon aan de cosmetische trainingen, besloot ik dermatologie te studeren. Ik hoopte dat dit in de richting van cosmetiek kwam, aangezien je met beide opleidingen met de huid bezig bent. Helaas was dit niet zo en bleek het niet de juiste keuze. De enige manier om cosmetisch arts te worden, was om zoveel mogelijk trainingen in binnen- en buitenland te volgen. Bovendien heb ik zelf heel veel gestudeerd om de cosmetische geneeskunde in te komen. Een week na mijn afstuderen, begon ik als jeugdarts. Ik heb twee jaar bij de GGD gewerkt, maar naast mijn werk was ik nog steeds bezig met het volgen van trainingen.”

Hoe heb je er uiteindelijk voor gekozen om je eigen kliniek op te starten, Natural Beauty Kliniek?

“Ik had het erg naar mijn zin als jeugdarts, maar mijn man en ik hadden de ambitie om een kliniek op te zetten naast mijn werk als consultatiebureau-arts. Het heeft zes maanden geduurd, voordat ik de stap zette naar de cosmetiek. Dit was een lastige keuze, maar ik heb nooit spijt gehad. Mijn man werkt als het ware achter de schermen en ik doe de behandelingen. Vroeger werkte ik met artsen samen, maar ik red het vooralsnog in mijn eentje. In de toekomst wil ik wel weer gaan samenwerken. Dat maakt het werk nog leuker en gezelliger!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“We beginnen niet heel vroeg, om 10.00 uur. Als ik aankom bij de kliniek pak ik een kopje koffie en voor ik het weet, is het 17.00 uur. Na al die jaren heb ik zoveel goede relaties opgebouwd met klanten, dus ik begin altijd met een praatje om vervolgens het behandelplan op te stellen. Ik neem even door wat we gaan doen en wat we tot nu toe hebben gedaan en dan ga ik over op de behandeling. Ik ben altijd heel intensief bezig en ik praat met iedereen. Het is altijd zo gezellig. Het voelt heel vaak alsof ik niet eens aan het werk ben, maar alsof ik bezig ben met mijn hobby.”

Waarom denk jij dat jouw klanten voor jou kiezen?

“Ik luister goed en ik ben ook heel eerlijk. Dat zijn mijn sterke punten. In ons vak kan het geld nogal eens de hoofdrol spelen, maar ik ben daar niet mee bezig. Ik kijk oprecht naar wat ik voor iemand kan betekenen en geef daarbij een eerlijk advies. Als een klant iets wil wat ik niet nodig vind, dan doe ik het niet. Ook hoor ik vaak van mijn klanten dat ze tevreden zijn over de nazorg. Met nazorg geef ik mijn klanten het gevoel dat de behandeling niet stopt na de betaling. Bovendien is er geen klant in onze kliniek die ik behandel zonder consult. Ik adviseer ook altijd om een consultafspraak te maken. Je kan daarna altijd nog besluiten om het niet te doen. Eerlijk advies en goede nazorg, daar sta ik voor. En natuurlijk goede resultaten.”

Zijn er bepaalde adviezen of levenslessen die jij toepast in je werk?

“Mijn oom heeft mijn visie op het leven veranderd. Toen ik nog in Iran woonde, besloot ik accountant te worden. Mijn vader was accountant, dus ik volgde hem. Al snel merkte ik dat dit niks voor mij was. Mijn oom is degene geweest die mij adviseerde om Geneeskunde te gaan studeren. Ik was al wat ouder en ik had toelatingsdiploma’s nodig. Toen zei mijn oom dat je leeftijd je nooit moet tegenhouden in de dromen die je hebt. Dus ik besloot me toch aan te melden bij Geneeskunde en een jaar laten mocht ik beginnen. Dus het advies dat ik altijd meeneem in mijn dagelijkse bezigheden, is dat leeftijd je nergens in moet tegenhouden. Je moet doen wat je wilt en leuk vindt. En ik moet zeggen dat ik best al wat andere mensen heb geïnspireerd met dit advies.”