Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.
Deze keer is het de beurt aan de Spaanse cosmetisch arts KNMG Gabriel Siquier. Gabriel reist de hele wereld rond om patiënten te behandelen en trainingen te geven: “Ik houd van reizen, dus dat komt goed uit met mijn werk. Ik vind het belangrijk dat mensen zicht bewust zijn van het werk dat wij als cosmetisch artsen KNMG doen. We verkopen geen T-shirts. We verrichten medische handelingen. En het is belangrijk dat je dit door een specialist laat doen.”
Heb je hobby’s naast je werk?
“Ik houd van reizen, dus dat komt goed uit met mijn werk. Ik vind het leuk om verschillende culturen te leren kennen. Graag bezoek ik musea en spendeer ik tijd met familie en vrienden. Omdat ik dit werk al zo lang doe, heb ik vrienden over de hele wereld.”
Lees je op dit moment een boek?
“Nee, ik lees niet. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar ik heb er heel cliché geen tijd voor. Soms lees ik kleine dingen, zoals poëzie of filosofie.”
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat je moet werken voor jezelf. Een arts gaf mij ooit dit advies. Hij zei dat ik moest stoppen met werken voor anderen en moest beginnen met werken voor mezelf. Dus dat ben ik gaan doen.”
Geef je dit advies ook aan anderen door?
“Wanneer mensen een training bij me volgen, leer ik ze dingen over het werk dat ik doe, maar ook over het runnen van een bedrijf. Het gaat niet alleen om de medische route, maar ook om de business die erachter zit. Er is veel concurrentie, dus je moet jezelf kunnen onderscheiden.”
Allereerst ben ik erg benieuwd hoe je cosmetisch arts bent geworden?
“Zowel in Nederland als in Spanje heb ik de procedures gevolgd om cosmetisch arts te worden. Ik begon mijn opleiding Geneeskunde in Barcelona en heb vervolgens verschillende stages gedaan in Florence en in Sao Paolo. Hierna kwam ik in Nederland terecht om me te registreren als cosmetisch arts KNMG. In Nederland heb ik de richtlijnen van de NVCG gevolgd en ook in Spanje heb ik me laten registreren door voldoende studiepunten te halen aan de universiteit en ervaring op te doen. Zo ben ik zowel in Nederland als in Spanje gecertificeerd cosmetisch arts. Inmiddels heb ik ook in beide landen en internationaal verschillende klinieken.”
Hoe ziet jouw werkdag eruit als je zoveel moet schakelen tussen de verschillende klinieken?
“Mijn agenda is heel gevarieerd. Soms start ik de dag met een webinar voor artsen in Zuid-Amerika om vervolgens het vliegtuig naar Amsterdam te nemen om daar trainingen te geven aan een aantal internationale organisaties. De volgende dag vlieg ik naar Milaan, Mallorca, Hongkong of een andere plek. Ik reis veel en ook voor congressen ben ik vaak onderweg. Ik spreek vijf talen vloeiend en dat maakt het werken met internationale organisaties veel gemakkelijker. Vandaag is een goed voorbeeld van mijn gemiddelde werkdag. Deze ochtend heb ik dit interview en vanmiddag werk ik vanuit een van de klinieken in Mallorca. Morgen ga ik naar Amsterdam en geef ik een training voor The American Academy. In de middag werk ik in Arnhem. En zaterdag en zondag ben ik weer bezig voor The American Academy om maandag en dinsdag weer in Amsterdam te werken en woensdag in Alphen aan de Rijn. Donderdag vlieg ik weer terug naar Mallorca. Ik ben eigenlijk overal.”
Hoe ziet jouw consult met een patiënt eruit?
“Het begint allereerst met veel papierwerk. Het is belangrijk om te weten wat een patiënt hoopt te bereiken. Zo vertel ik wat de beste behandeling is voor iemands levensstijl en ook voor de tijd van het jaar. Zo kan een peeling bijvoorbeeld beter niet in de zomer worden gedaan. Ik praat met mijn patiënten graag over verwachtingen, bijwerkingen en complicaties, maar ook hoe de patiënt door verzorging zelf invloed kan hebben op een goed resultaat. Je krijgt te maken met verschillende soorten klanten. Sommige klanten weten niet wat ze moeten verwachten, dus het ene consult is anders dan het andere. Het komt ook voor dat je de verwachtingen van mensen moet verminderen. We kunnen veel, maar we verrichten geen wonderen.”
Zeg je ook wel eens nee als de verwachtingen te hoog zijn?
“Ja, dat gebeurt wel eens. Niet alles is te bereiken met injectables. Soms moeten er operaties bij komen kijken om iets te kunnen bereiken. Ik heb ook patiënten die volledig ontevreden zijn over zichzelf en hopen dat met behandelingen te verminderen. Maar ik kan dat niet oplossen, ongeacht wat ik doe. De verwachtingen zijn hoger dan wat ik kan realiseren. Dit soort behandelingen voer ik niet uit. Ook als een patiënt een onnatuurlijk uiterlijk wil, sla ik de behandeling af. Ik heb veel ervaring en ik behandel patiënten over de hele wereld. Ik weet goed wat ik doe en ik wil achter mijn behandelingen staan.”
Wat vind je het leukste aan het werk?
“De interactie met mijn patiënten vind ik erg leuk. Het werk is heel dynamisch. Als je mij van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 16:00 hetzelfde laat doen, maak je me niet blij. Ik vind juist de combinatie van lesgeven, onderzoek doen, presentaties geven en het behandelen van mijn patiënten erg leuk. Sommige klinieken heb ik al zo lang, dat ik ook mijn patiënten erg lang ken. Het zijn inmiddels mijn vrienden en ik zie ze graag. Ik ben erg blij met mijn werk!”
Is er iets wat je minder leuk vindt aan je werk?
“Schiphol maakt het me op dit moment wel lastig. Maar het is wat het is. Ik reis veel, dus ben hier afhankelijk van. Het wordt gelukkig wel beter. Een ander nadeel is dat ik nog steeds advertenties zie over het werk dat ik doe die niet volgens de regels zijn. Er wordt geadverteerd met stuntprijzen of met ‘vol = vol’. Wij verkopen geen T-shirts, we verrichten medische handelingen. Er kunnen complicaties optreden en daar moeten mensen zich bewust van zijn. Er zijn helaas patiënten die zichzelf injecteren of zich niet laten behandelen door de juiste arts. Hier moet meer aandacht voor zijn. Ook een horecagelegenheid is niet de juiste plek voor een behandeling. Het is belangrijk dat de before en after zijn te verantwoorden. Een specialist is niet voor niks een specialist.”
Wilde je dit werk altijd al doen?
“Sinds mijn zesde wilde ik al arts worden. Daarvoor wilde ik kok worden. Dat leek me geweldig, zodat ik de alles kon proeven. Doordat ik al vroeg wist dat ik arts wilde worden, heb ik verschillende dingen geprobeerd. Zo heb ik een stage op de intensive care gedaan, maar bijvoorbeeld ook patiënten met spasmen behandeld. Toen ben ik de cosmetiek ingerold, ook al had dat niet mijn eerste interesse. Ik sloot me aan bij de NVCG, maar het team was met zo’n 25 artsen nog klein. Over de hele wereld ben ik naar conferenties geweest en heb ik trainingen gevolgd. Nu ben ik gelukkig gecertificeerd. Voorheen was er geen opleiding. We zijn geen dermatologen, maar ook geen plastisch chirurgen. Nu is het duidelijk begrensd wat ik doe. Het is gestructureerd en ik ben blij dat Nederland dit bereikt heeft.”