Interview met cosmetisch arts James Fouché

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG James Fouché. James kwam vanuit Zuid-Afrika naar Nederland voor de opleiding Geneeskunde. Als cosmetisch arts geniet hij het meest van de blijdschap van zijn cliënten: “Je kan ervoor zorgen dat iemand zijn huis uitkomt, met vrienden gaat afspreken en gaat solliciteren. Dat is erg mooi om te zien.”

Wat wilde je vroeger worden?

“Omdat ik veel interesses had, had ik er geen specifiek idee over. Bovendien was ik tot mijn achttiende meer bezig met het genieten van sport, school en mijn vrienden. Maar op een dag, direct na school, wist ik ineens dat ik arts wilde worden en toen is het balletje gaan rollen.”

Heb je hobby’s?

“Nu is mijn hobby mijn kinderen, werk en ondernemen. Daar ben ik druk genoeg mee. Verder sport ik veel en heb ik veel triatlons gedaan. Ook maak ik graag muziek: ik speel bas en djembé.”

Ligt er een boek op jouw nachtkastje?

“Ik heb niet veel tijd om te lezen, maar omdat ik veel onderweg ben luister ik wel regelmatig naar verschillende podcasts en audioboeken. Ik ben net klaar met het boek dat heet Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Ik ben in Zuid-Afrika geboren en groeide op in Stellenbosch. Na de middelbare school heb ik een Bachelor of Science gehaald aan de Universiteit Stellenbosch. Gedurende deze opleiding heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan op een spoedeisende hulp. Ik mocht veel doen, en met name het hechten en het uitvoeren van chirurgische verrichtingen, sprak me erg aan. Ik wist toen zeker dat ik Geneeskunde wilde studeren, maar ik kon niet ingeloot worden in Zuid-Afrika. Vervolgens ben ik bij een film- en multimedia bedrijf gaan werken, maar via een aantal interessante ontmoetingen en gebeurtenissen heb ik me vervolgens aangemeld voor de opleiding Geneeskunde in Nederland. Toen ik wist dat ik ingeloot was, ben ik naar Nederland gekomen maar ik moest eerst de Nederlandse taal leren in drie weken tijd. Helaas haalde ik het spreken-onderdeel niet en mocht ik niet met de opleiding starten. Een herkansing was pas na een jaar weer mogelijk, dus ben ik teruggegaan naar Zuid-Afrika om vervolgens weer na een jaar terug te komen en te kunnen beginnen met de opleiding.”

“Na de opleiding heb ik bij de algemene chirurgie en ook bij de hart- en longchirurgie gewerkt. Ik wist dat ik iets met mijn handen wilde doen, maar ondanks dat ik veel van beide specialisme genoot, wilde ik ook nog tijd hebben om me aan andere interesses te kunnen toewijden. Toen ik een vacature voorbij zag komen voor de opleiding tot cosmetisch arts was ik meteen geïnteresseerd en heb ik me aangemeld. Samen met Job Thuis startte ik met een waardevolle opleiding onder dr. Jani van Loghem bij UMA Institute, toen heette het nog Doctors Inc.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Voornamelijk werk ik bij Easy Cosmetics. Deze kliniek is opgericht door twee zeer getalenteerde broers, Toby en Guy Makmel. Hier werken we met vier artsen. Mijn dag is heel gevarieerd. De afgelopen jaren heb ik veel verschillende behandelingen uitgevoerd die binnen dit vak horen. Nu doe ik veel ooglidcorrecties, liposuctie van de onderkin en injectables. Zo heb ik bijvoorbeeld vaak in de ochtend operaties en in de middag consulten en injectables behandelingen.”

Hoe pak jij jouw consulten aan?

“Stel iemand komt voor een consult voor een ooglidcorrectie, dan zie ik meestal gelijk of diegene een kandidaat is zodra hij/zij binnenloopt. Allereerst vraag ik wat de reden is dat iemand een behandeling overweegt. Meestal gaan mensen vanzelf vertellen wat ik wil horen. Ik wil weten waar ze last van hebben, of dat iets lichamelijks, geestelijk of esthetisch is. Vervolgens ga ik daarop inspelen en voer ik lichamelijk onderzoek uit. Als iemand voor een ooglidcorrectie komt, maar er is te weinig huid om weg te halen, dan is dat het niet waard en wijs ik een behandeling af. Het mooie van ons vak is dat ik dan meestal andere meer geschikte behandelingen voor kan stellen.”

Op basis waarvan wijs je zo’n behandeling af: je eigen mening of de esthetische visie?

“Dat is de uitdaging aan het vak. Ondanks dat je objectief wilt beoordelen, zal het altijd deels subjectief zijn. Een gezicht bestaat uit verhoudingen en dat probeer je na te streven. Hierin heb je rekening met andere factoren, zoals leeftijd en genen. Naarmate je ouder wordt, valt het sneller op zodra je uit verhouding passend bij een leeftijd gaat behandelen. De mensen die naar Easy Cosmetics komen, worden vaak afgewezen bij onnatuurlijke of irreële verwachtingen. Zij krijgen niet wat ze in eerste instantie wilden. Wij hebben een voorkeur voor natuurlijke resultaten, en als je niet achter je behandeling staat, gaat dat problemen opleveren op de lange termijn.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?

“Met name de afwisseling. Je hebt afwisseling nodig in je vak, ongeacht wat je doet. De afwisseling tussen injectables, chirurgie en liposuctie vind ik leuk. Bovendien bestaat mijn dag ook uit mijn vrouw en kinderen en heb ik ook nog een ander bedrijf. Wat betreft de behandelingen, voer ik graag de behandelingen uit die de grootste tevredenheid met zich meebrengen. Een ooglidcorrectie en een liposuctie van de onderkin hebben vaak een groot effect in het geheel van het gezicht en dus ook in het resultaat. De blijdschap van mensen is dan heel mooi om te zien. Een aantal jaar geleden twijfelde ik over mijn werk omdat ik het soms oppervlakkig vond. Maar ik ben het veel meer gaan waarderen, omdat ik zie wat een behandeling voor sommige mensen kan betekenen. Ik wilde nog wel eens iemand zijn of haar gevoel invullen. Maar als ik iemands leven kan veranderen met een behandeling, wie ben ik dan om daar anders over te denken? Je kan ervoor zorgen dat iemand zijn huis uitkomt, met vrienden gaat afspreken en gaat solliciteren. Dat is erg mooi om te zien.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Ik kan veel benoemen, maar niet één specifiek omdat het wisselt per levensfase. Maar ik heb geleerd om dankbaar te zijn en dat het leven kort is. Zo ben ik wat betreft dit vak erg dankbaar voor de opleiding die ik heb gehad bij Doctors Inc. en wat ik nu nog steeds leer bij Easy Cosmetics. Zo leer ik steeds veel over het vak, maar ook over het leven. Ik heb met hele fijne collega’s mogen samenwerken. En ik zie nu dat het vakgebied zich ontzettend aan het ontwikkelen is. Het veld is veel professioneler geworden en het is leuk om dat mee te mogen maken. Ik kan iedereen die er interesse in heeft aanraden om de opleiding tot cosmetisch arts te volgen!”