Interview met cosmetisch arts Jeannette Hessels

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Jeannette Hessels. Jeannette wil haar cliënten op een leuke, mooie en gezonde manier ouder laten worden: “Ik wil graag een natuurlijk resultaat creëren, waarbij ik de levensstijl en de manier waarop iemand in het leven staat niet vergeet. De cliënten die naar mijn kliniek komen, willen positief ouder worden.”

Als je geen arts was geworden, wat was je dan geworden?

“Misschien wel psycholoog of iets artistieks, zoals schilderes.”

Wat doe je op je vrije dagen?

“Ik houd heel erg van sporten en van buiten zijn. Zo probeer ik elke ochtend te beginnen met een uurtje hardlopen of krachttraining. Ook spreek ik graag af met vriendinnen of ga ik lekker uit eten. Maar ik geniet ook van chillen op de bank. Verder lees ik graag, zowel medische, wetenschappelijke literatuur als romans.”

Ligt er op dit moment een boek op jouw nachtkastje?

“Nee, want ik lees niet in bed. Er ligt dus geen boek op mijn nachtkastje, maar wel een stapeltje op de bank. Een van die boeken gaat over raw food: een food challenge van 21 dagen met rauw voedsel. Het zou je lichaam moeten cleansen. Ik moet nog wel bedenken of ik dat wil doen, want het is nogal hardcore.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Allereerst begon ik een jaar in de chirurgie, maar het ziekenhuis bleek niks voor mij. Toen ben ik huisarts geworden en heb ik dat een aantal jaar gedaan. Als huisarts moet je in korte tijd beslissen of iemand daadwerkelijk iets heeft waarvoor je dient te verwijzen. Ik wilde geen fouten maken en dat leverde me veel stress op. Hierna ben ik heel erg aan het zoeken geweest en heb ik allerlei banen als arts gedaan. Vervolgens ben ik een tijdje fulltime moeder geweest, waarna het weer begon te kriebelen. Via via kwam ik in aanraking met iemand die toen werkzaam was als cosmetisch arts. Dat leek echt iets voor mij, omdat ik altijd al geïnteresseerd was in schoonheid en in de huid. Zo is het balletje gaan rollen. Dat is nu 20 jaar geleden en sindsdien ben ik verslaafd aan het vak.”

Jij hebt je eigen kliniek. Hoe is dat ontstaan?

“Ik heb heel lang in allerlei grote klinieken gewerkt, zoals bij Velthuis Kliniek en bij Bergman Clinics. Bij Bergman werk ik nog steeds één dag in de week. Ook heb ik in een dermatologisch centrum gewerkt in Zwolle, maar na zoveel jaar word je eigenwijzer en krijg je een steeds beter idee over hoe je het zelf graag zou willen. Het is niet altijd mogelijk in een grote kliniek om het helemaal naar je hand te zetten. In 2015 heb ik een extra master gedaan, Preventieve Geneeskunde en Anti-Aging. Hierbij ligt de nadruk op de preventie van ouderdomsziekten en gezond ouder worden. Ik beschouw schoonheid van binnenuit als aanvullend op mijn vak als cosmetisch arts. Mede om hier ook in de praktijk mee te kunnen werken, ben ik voor mezelf begonnen.”

Wat voor cliënten komen naar jouw kliniek?

“Meestal vrouwen tussen de 30/40 en de 70 jaar. Er zijn veel vrouwen rond de menopauze die op een leuke, mooie en gezonde manier ouder willen worden. Daar sta ik ook heel erg voor. Ik wil graag een natuurlijk resultaat creëren, waarin ik de levensstijl en de manier waarop iemand in het leven staat niet vergeet. Het zijn vooral vrouwen die daartoe zijn aangetrokken, mannen vormen nog een kleine groep in de cosmetische wereld. De vrouwen die naar mijn kliniek komen willen positief ouder worden met hulp van injectables, maar ook met huidverbetering, voeding en leefstijl. Zij willen alles combineren om fris en fruitig oud te worden.”

Wat vind jij belangrijk tijdens je consulten?

“Tijd vind ik belangrijk. In mijn eigen kliniek kan ik goed bewaken dat ik voldoende tijd heb voor iemand. Ook vind ik het belangrijk om de rust te bewaren in een gesprek en niet meteen van de hak op de tak te gaan. Ik wil iemand uit kunnen laten praten als dat nodig is en ik vraag bovendien door tot ik precies weet wat ze willen. Ik wil weten wat het doel is van de behandeling, dus niet welk lijntje iemand weg wil hebben, maar wat het resultaat is wat de cliënt wil zien. Ik vraag aan de cliënt hoe zij straks naar buiten wil lopen of hoe zij erover een aantal maanden uit wil zien als we een heel plan gaan maken. Bovendien heb ik als arts een soort voorbeeldfunctie. Het is mijn filosofie om er ook zelf natuurlijk uit te blijven zien en niet door te schieten in behandelingen. Tevens probeer ik een zo gezond mogelijke leefstijl te volgen en lekker in mijn vel te zitten”

Wat vind je het mooiste aan je werk?

“Het contact met mensen. Mijn werk is eigenlijk 80 à 90% communicatie. Het prikken kan iedereen op een gegeven moment wel leren. Maar het gaat om de communicatie, om uit te vragen wat iemand wil, maar ook om duidelijk te maken wat je kunt bereiken en wat vooral niet. Ik moet van te voren goed kunnen schetsen wat het doel is van een behandeling en wat het resultaat daarvan zal zijn. Ook de verschillende mensen vind ik leuk. Iedereen is weer anders met zijn eigen grapjes en verhalen. Het is ook leuk om mensen terug te zien. Ik werk natuurlijk al heel lang in dit vakgebied, dus je bouwt ook echt een band op met mensen. Sommige cliënten ken ik al 15 tot 20 jaar en zijn bijna vriendinnen. Dat vind ik heel erg waardevol.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Nee zeggen. Dat is natuurlijk een open deur. Maar ik kon niet goed nee zeggen en vind het nog steeds lastig. Dat zit in mijn karakter, maar dat is ook een universele menselijke eigenschap. Ik vind het niet fijn om mensen teleur te stellen, maar ik ben daar wel beter in geworden.”

En wat is het beste advies dat jij ooit hebt gegeven?

“Kijk naar het gehele plaatje en niet naar één onderdeel. Dat geldt natuurlijk voor een hele boel dingen. Dat geldt voor je uiterlijk waar mensen vaak kijken naar die ene rimpel en verder niks anders meer zien in de badkamerspiegel. Mijn advies is om naar het hele gezicht te kijken. Ik zag gisteren nog een vrouw die een foto liet zien, waarop ze vond dat ze ergens een rimpel had. Ik kijk dan naar die foto en ik zeg: ‘Wat ben je prachtig op die foto. Heb je dat wel gezien?’ Dat zag ze niet, want ze zag alleen die rimpel. Dat geef ik regelmatig terug en ik denk ook dat dit belangrijk is om te doen. Hetzelfde advies geldt voor één onderdeel van je leven of je bestaan. Je moet naar het hele plaatje kijken.”