Interview met cosmetisch arts Kirsten Schlink

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Kirsten Schlink. Kirsten besloot na haar opleiding Geneeskunde ook te starten met Industrieel Ontwerpen. Om deze tweede studie te bekostigen, besloot ze als cosmetisch arts te gaan werken in de avonduren en weekenden: “Dat vond ik toen zo leuk dat ik er in ben blijven hangen. Vervolgens ben ik redelijk snel mijn eigen kliniek gestart.”

Uit wat voor gezin kom je?

“Ik ben in Brabant opgegroeid, in de buurt van Eindhoven samen met een tweelingbroer, twee zusjes en mijn ouders. Mijn beide ouders werkten en er werd bij ons thuis veel gesport. Zelf heb ik op hoog niveau gehockeyd, bij Oranje Rood, toen heette het nog Oranje Zwart.”

Wat zijn je hobby’s?

“Ik houd van koken, uiteten gaan, skiën en interieur. Zo heb ik mijn eigen huis en kliniek ook zelf ingericht. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Als je nu een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?

“Dan toch iets met interieur, zoals binnenhuisarchitect. Ik houd ook onwijs van bloemen, dus werken als bloemist lijkt me ook leuk. In ieder geval iets creatiefs.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Toen ik ging studeren, twijfelde ik heel erg tussen Industrieel Ontwerpen en Geneeskunde. Uiteindelijk heb ik Geneeskunde gekozen, maar daar kreeg ik even later spijt van. Zo voelde ik me niet thuis in het ziekenhuis en waren de diensten en de hiërarchie niks voor mij. Ook kon ik onvoldoende mijn creativiteit kwijt in het werk, met name doordat je door protocollen en richtlijnen weinig ruimte had.”

“Toen besloot ik toch nog aan Industrieel Ontwerpen te beginnen. Daar heb ik mijn propedeuse in gehaald aan de Design Academy in Eindhoven. Hier kon ik wel mijn creativiteit kwijt en ben ik aan de slag gegaan met interieur en websites maken. Omdat ik deze tweede studie moest bekostigen, ben ik als cosmetisch arts gaan werken. Het leek me leuk om dat samen te combineren en het was ideaal om dit in de avonduren en weekenden te doen. Dat vond ik toen zo leuk dat ik er in ben blijven hangen. De creativiteit en ook het ondernemen, maakte het vak zo leuk. Vervolgens ben ik redelijk snel mijn kliniek gestart.”

Hoe heb jij je eigen kliniek opgericht?

“Dat is heel erg organisch gegaan. Ik ben een kleine praktijk begonnen bij mijn ouders aan huis. Ik kocht een behandelstoel op marktplaats en via advertenties in het lokale buurtblad kwam ik langzamerhand aan mijn cliënten. Dat is toen als een klein sneeuwballetje gaan rollen totdat hij steeds groter werd. Nu werk ik met vier artsen en hebben we drie locaties door Nederland. Eigenlijk is mijn kliniek van iets heel kleins gegroeid tot steeds iets groters en ik had nooit durven dromen dat me dat zou lukken.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Op maandag werk ik in mijn kliniek in Mierlo. Dan neem ik mijn kindjes mee en past mijn moeder op. Dat is altijd een hele drukke dag. Zo vertrek ik thuis om 8:00 uur en ben ik om 21:30 uur weer thuis in Rotterdam. Op dinsdag heb ik mamadag en ben ik heerlijk met de kindjes. Woensdag werk ik in mijn kliniek in Rotterdam, donderdag heb ik administratiedag en ook vrijdag werk ik weer in mijn kliniek in Rotterdam. Op die dagen werk ik van 9:00 uur tot 17:30 uur.”

Hoe ziet jouw consult eruit?

“Dat ligt eraan hoe vaak iemand al langs is geweest. Als je voor de tiende keer voor een prikje botox komt, dan is het kort maar krachtig. Zo willen de meeste mensen snel behandeld worden en weer door. Bij een intake is het echt even kennis maken en erachter komen wat iemand wil en waar diegene zich aan stoort. Ik wil weten wat iemand zijn wensen zijn om vervolgens uitleg te kunnen geven en verwachtingen te kunnen managen. Ook breng ik de kosten in kaart en geef ik advies op het gebied van skincare. Ik hoop altijd dat de mensen die voor de eerste keer bij mij komen, nooit meer weggaan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De vrijheid die het geeft, het ondernemen en het zelf uit kunnen kiezen van collega’s. Ik heb ontzettend leuke cliënten waar ik goede relaties mee heb. Zo ga ik ook elke dag met plezier naar mijn werk. Het is fijn om mensen blij te maken en hen zelfvertrouwen te geven. Het is vooral de combinatie wat het werk zo leuk maakt. Verder is het mijn specialiteit om neusfillers te doen en maak ik neuzen een stukje mooier. Hier geef ik ook trainingen in aan andere artsen.”

Kan je jouw creativiteit voldoende kwijt in je werk?

“Ja, dat lukt me aardig goed. De creativiteit zit hem niet alleen in het patiëntencontact, maar ook in het inrichten van de kliniek, het maken van de website of het bedenken van een logo. Ook houd ik me bezig met hoe mijn sociale media eruitziet. Het zijn allerlei creatieve processen die erbij komen kijken en die ik ook graag op me neem.”