Interview met cosmetisch arts Lidy Knigge

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Lidy Knigge. Lidy startte meer dan 10 jaar geleden haar eigen kliniek, Gooische Rimpels: “Ik werk samen met drie collega’s en dat is ontzettend gezellig! Wij zijn geen ‘zit-prik-klaar-kliniek’, maar wij hechten waarde aan een langdurige vertrouwensband met onze cliënten.”

Ligt er een boek op jouw nachtkastje?

“Hij lag gisterenavond nog op mijn nachtkastje, maar nu ligt hij naast me. Ik ben bezig in Het nieuwe Leven, oftewel de Bijbel. Het is een variant die ook de vertaling maakt van de Bijbel naar de praktijk met uitleg en tekstverklaringen. Hij bestaat uit 2.000 bladzijdes, dus ik moet nog wel even.”

Heb je hobby’s?

“Ik sport graag. Ook ben ik graag samen met mijn man en vier kinderen. Mijn kinderen zijn net mieren die uit alle hoeken en gaten tevoorschijn komen om de gezelligheid op te zoeken. Ik ben ook regelmatig te vinden in ons huis in Spanje.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Gewoon jezelf zijn, dat vind ik heel belangrijk. Voor mezelf maar ook voor anderen. Heel weinig mensen zijn dat namelijk. Je bent het leukst en op je mooist als je jezelf bent.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Ik begon als arts-assistente plastische chirurgie. Als hobby begon ik naast mijn werk ook met injectables. Zo liet ik mezelf al behandelen, dus ik dacht, dat kan ik ook wel. Vervolgens heb ik mezelf de kennis en vaardigheden geleerd. Mijn baas, plastisch chirurg, leek het een goed idee dat ik dit werk erbij ging doen. En zo is dat begonnen. Het paste heel erg goed bij mijn persoonlijkheid en vaardigheden. Toen stelde een vriendin van mij voor om een website voor mij te maken, omdat er wellicht wel meerdere geïnteresseerden waren die door mij behandeld wilden worden. Vanaf toen ging het ineens heel snel. Nu doe ik dit werk al meer dan 10 jaar en behandel ik duizenden mensen per jaar.”

En je werkt bij Gooische Rimpels, is dat jouw eigen kliniek?

“Ja, dat is de kliniek die 10 jaar geleden geboren werd. Toen mijn vriendin begon over het maken van een website, moest ik natuurlijk een naam bedenken. Samen zaten we nogal te gieren over de naam en kwamen we op Gooische Rimpels uit. Het was de tijd van de televisieserie Gooische Vrouwen en eigenlijk ontstond de naam uit een grapje. Het was geen weloverwogen beslissing, maar ik hoor van heel veel cliënten dat ze het een ontzettend leuke naam vinden die goed blijft hangen.”

Hoe ziet jouw werkdag bij Gooische Rimpels eruit?

“Ik werk maandag, donderdag en vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur. Die dagen zitten bomvol. De laatste twee jaar is het een beetje proppen om alle cliënten in drie dagen te kunnen behandelen. Ik behandel zo’n 18 a 20 cliënten op een dag, met name fillers- en botoxbehandelingen. We zijn een team van vier, met een assistente, een huidtherapeute en een schoonheidsspecialiste. En dat is ontzettend leuk! Er hangt een hele ontspannen sfeer en ook de relaties met onze cliënten zijn erg leuk. Er is altijd tijd om even te kletsen. Dat vinden we ook erg belangrijk. Wij zijn geen ‘zit-prik-klaar-kliniek’, maar wij hechten waarde aan een langdurige vertrouwensband met onze cliënten.”

Waarom is de kliniek drie dagen open?

“De balans tussen werk en privé vind ik heel belangrijk. Het is een bewuste keuze en ik wil ook niet meer werken. Ook al kan ik meer verdienen, ik vind dat niet belangrijk. De drie dagen die ik werk zijn erg intensief. Ik ben behoorlijk betrokken bij alle cliënten. Zo luister ik naar hun verhalen en geef ik ook veel mentale aandacht. Bovendien ben ik de hele dag geconcentreerd aan het werk. Het is ten slotte wel een gezicht waar je mee bezig bent. Ik maak constant de afweging welke behandeling ik wel of niet doe. Eigenlijk ben ik ook deels psycholoog, want ik ben met onzekerheden bezig en probeer mensen weer blij te maken.”

Hoe zien jouw consults eruit?

“Allereest probeer ik erachter te komen wat de cliënt motiveert om bij mij een afspraak te maken. Vanuit daar gaan we samen zoeken naar wat we het beste kunnen doen om dat doel te halen. Iemand kan een bepaalde behandeling willen, maar het is aan mij om vervolgens te bepalen of dat een goed idee is. Soms komt er een stukje educatie bij kijken en probeer ik de esthetische visie mee te geven. Dan kom je langzamerhand samen tot een plan. Ik probeer de beweegreden van iemand te achterhalen. Ze zijn ergens ongelukkig mee, en daar moet ik achter komen. Mijn doel is een verbeterde uitstraling, niet een rimpelbehandeling.”

En waarom denk jij dat jouw cliënten voor Gooische Rimpels kiezen?

“Wij staan bekend om onze kundigheid. Ook zijn wij heel eerlijk. Wij richten ons op een natuurlijk resultaat. Het is ook heel gezellig en laagdrempelig in de kliniek en ik denk dat wij ook een hoge gunfactor hebben. Ik heb een hele leuke assistente! Het is echt een warm bad als je bij ons binnenkomt. Sommige cliënten komen zelfs te vroeg, zodat ze nog even met ons kunnen kletsen. Ik doe verder niet aan marketing. De kwalitatief hoogstaande behandeling is, samen met fatsoenlijke prijzen en een leuke sfeer, meer dan genoeg. En er komen veel mensen via anderen bij ons terecht, dus ik heb genoeg nieuwe cliënten.”

Zitten er ook nadelen aan jouw werk?

“Soms kan de ethiek in ons vak nogal ontbreken. Er zijn artsen die het verdienmodel belangrijker vinden dan het ethische aspect. Ik vind dat kwalijk en dat doet afbreuk aan ons vak. Dat zorgt voor angst en negativiteit in de samenleving. Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een cliënt die niet tegen zijn/haar partner durft te zeggen dat hij/zij zichzelf laat behandelen. Ze zijn bang voor de reactie die wordt veroorzaakt door het vertekende beeld op bijvoorbeeld tv. Dit is gewoon heel erg jammer. Sommigen respecteren de eigenheid van hun gezicht niet en laten te veel behandelen. Onze slogan is ‘gracieus verouderen’. Je moet er niet voor eeuwig dertig uit willen zien. En dat gaat ook helemaal niet.”

Had jij vroeger altijd al de droom om cosmetisch arts te worden?

“Nee, daar had ik nog geen beeld over. Ik heb Economie gestudeerd toen ik 18 jaar was en werkte vervolgens bij een bank. Toen ik 30 jaar was, ben ik Geneeskunde gaan studeren, omdat ik zinvoller werk wilde doen dan aandelen analyseren. Ik wist al vrij snel dat dermatologie en plastische chirurgie mijn interesse had. De verfijnde en kleine operaties vond ik leuk. Ik heb ook nog een tijdje gedacht dat ik oude meubels wilde opknappen. Ik houd van precies werken en dingen opknappen en om iets weer op zijn mooist te laten zijn. Ook in mijn huis en in mijn kliniek ziet alles er tiptop uit. Zo ben ik met mijn eigen uiterlijk ook. Ik houd van mooi, verzorgd en harmonieus. En zo ook wanneer ik het gezicht van een cliënt behandel. Het werk dat ik heb gevonden, past heel goed bij mij, want ik ga er elke keer met plezier heen.”