Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.
Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Maikel Scheer. Maikel maakte de stap van donorarts naar de cosmetische geneeskunde: “Ik vond de cosmetische geneeskunde meteen interessant. Tegelijkertijd begon ik met een studie orthomoleculaire geneeskunde. De combinatie van deze studie en de cosmetische geneeskunde gaf veel voldoening.”
Als je een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?
“Dat is een hele lastige, maar ik denk sowieso iets ondernemends.”
Ben je op dit moment bezig in een boek?
“Op dit moment ben ik bezig met “Alle Oekraïners die ik ken” van journalist Olaf Koens. Mijn vrouw komt uit Oekraïne, dus het afgelopen jaar was nogal lastig. Door middel van dit boek probeer ik meer over de achtergrond van de oorlog te weten te komen en waar Oekraïners hun moed en doorzettingsvermogen vandaan halen.”
Uit wat voor gezin kom je?
“Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Mijn vader werkte bij een energiebedrijf en mijn moeder was lerares Frans. Mijn zus is psycholoog en heeft een praktijk waarin ze kinderen met leer- en sociaal emotionele gedragsproblemen begeleidt.”
Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?
“Ik kwam in aanraking met de cosmetische geneeskunde door een vriend die in de cosmetiek zat. Op dat moment werkte ik als donorarts en ik was niet zo gelukkig in mijn werk. Zo deed ik veel dossierwerk en bepaalde ik onder andere over organen en patiënten of een transplantatie mogelijk was. Maar daar hield mijn werk op en hoorde ik er vervolgens niks meer over. Het werk gaf mij geen voldoening en het was ook niet praktisch genoeg. Die vriend zei mij toen dat ik eens mee moest gaan voor een cursus. Ik vond de cosmetische geneeskunde meteen interessant. In die periode begon ik ook met de studie orthomoleculaire geneeskunde. Je leert hoe je de gezondheid optimaal kan houden en hoe je gezond ouder wordt. De combinatie van deze studie en de cosmetiek gaf veel voldoening. Uiteindelijk heb ik de stap gemaakt en heb ik mijn baan als donorarts opgezegd en ben ik me volledig gaan focussen op de cosmetische geneeskunde.”
Had je altijd al interesse in de cosmetische geneeskunde?
“Dat is wel grappig, want als kind riep ik al vaak dat ik plastisch chirurg wilde worden. Toen ik uiteindelijk geneeskunde ging doen en in het ziekenhuis terechtkwam, was ik daar niet helemaal op m’n plek. Uiteindelijk ben ik die richting niet opgegaan, maar de cosmetiek heb ik altijd interessant gevonden. Ook heb ik me altijd beziggehouden met een gezonde levensstijl en de vraag hoe je gezond oud kunt worden en daarbij een gezonde uitstraling behoudt.”
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Gedurende de dag ontvang en behandel ik klanten. Tussendoor probeer ik mijn administratie te regelen. Ik vind het belangrijk dat ik genoeg tijd kan besteden aan mijn klanten. Op die manier kan ik kwaliteit leveren. Met name bij een nieuwe klant wil ik voldoende tijd hebben voor een consult, zodat ik goed en eerlijk advies kan geven en kan bepalen waar ik iemand daadwerkelijk mee kan helpen. Sommige dagen heb ik veel vaste klanten en doe ik meerdere behandelingen achter elkaar. De andere dag heb ik meer consults en is het minder druk met behandelingen.”
Wat voor cliënten komen naar jouw kliniek?
“Alleen maar hele leuke klanten. Ik denk dat de cliënten die naar mij komen het waarderen dat ik eerlijk en gepast advies geef. Het zijn geen mensen die zozeer voor de goedkoopste prijs of advertenties kiezen. Het zijn mensen die via via bij mij terechtkomen of mij al kennen en weten dat ze in goede handen zijn. Maar het is niet één type mens, maar ze zijn allemaal prettig in de omgang.”
Wijs je ook wel eens een behandeling af?
“Jazeker. Ik heb wel eens een jonge dame verteld dat ik het niet nodig vond om haar te behandelen en raadde het haar ook af om alsnog naar een andere kliniek te gaan. Vervolgens ging ze nogal teleurgesteld weg, dus ging ik aan mezelf twijfelen of ik er goed aan had gedaan om haar niet te behandelen. Een half jaar later kreeg ik rond Kerst een mailtje van haar waarin ze me bedankte dat ik eerlijk advies had gegeven en dat ze vond dat ik gelijk had. Ze zei dat ze inmiddels aan haar zelfvertrouwen had gewerkt. Zoiets geeft je veel bevestiging in je werk, ook al heb ik niet eens een behandeling uitgevoerd.”
Wat vind je het leukste aan je werk?
“De combinatie van verschillende dingen. Het is dankbaar werk om mensen blij te maken en hen te helpen om beter in hun vel te zitten. Je ziet ook direct of na een aantal weken wat je hebt bereikt met je behandelingen. Het is een uitdaging om die verbetering te kunnen creëren. En in combinatie met het praktische, het handvaardige, is het gewoon een heel leuk beroep.”
Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik heb een gezin met een dochtertje van twee jaar. Golfsurfen is altijd mijn grootste hobby geweest. Verder heb ik ook een tijd bijen gehouden en heb ik een imkercursus gedaan. Daar ben ik mee gestopt. En misschien maar beter ook, want ik was een keer onder beide ogen gestoken. Vervolgens liep ik weken met twee dikke ogen en dachten mijn patiënten dat ik een verkeerde behandeling bij mezelf had uitgevoerd.”