Interview met cosmetisch arts Mandy Rademaker

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Mandy Rademaker. Mandy maakte de overstap van de oncologie naar cosmetisch arts: “Er is geen groter contrast. Ik dacht eerst dat ik in de cosmetische geneeskunde geen heftige verhalen zou horen, maar ik hoor juist vaak wat mensen allemaal achter de rug hebben. Ik kan ze helpen om meer positiviteit in het leven terug te brengen.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Ik ben altijd in meerdere boeken tegelijk bezig. Een boek waar ik mee bezig ben, is Find Your Why van Simon Sinek. Ook ben ik bezig in ‘Vet belangrijk’, een boek over de vethuishouding en overgewicht.”

Heb je bepaalde hobby’s?

“Op dit moment volg ik een cursus Arabisch waar ik graag veel tijd aan besteed. Verder houd ik van sporten, wandelen en buiten zijn. Ook zoek ik graag de stilte en rust op in de natuur.”

Als je geen cosmetisch arts was, wat zou je dan zijn?

“Iets in de wiskunde, waarschijnlijk wiskundelerares op een middelbare school.”

Hoe ben je cosmetisch arts geworden?

“Na mijn studie heb ik lang in het ziekenhuis gewerkt. Ik twijfelde al een tijdje of het ziekenhuisleven op de lange termijn iets voor mij was. Toen ik ooit zelf een keer een botoxbehandeling had laten doen, was ik nogal geïnteresseerd in wat een cosmetisch arts precies deed. Hier ontstond de interesse voor het vak. Ik had altijd al veel interesse in de huid, huidverbetering en huidproblemen. Vervolgens ben ik een training gaan volgen en in het ziekenhuis gestopt. Toen ben ik in een kliniek gaan werken waar ik intern werd opgeleid tot cosmetisch arts. Ik vond het zo leuk dat ik besloot om me volledig te specialiseren en inmiddels ben ik cosmetisch arts KNMG.”

Wat deed je hiervoor precies in het ziekenhuis?

“Ik werkte op de oncologie. Het kan geen groter contrast zijn dan met de cosmetische geneeskunde. Ik had te maken met hele zieke mensen en ik merkte dat ik het moeilijk vond om een goede werk- en privébalans aan te houden. Zo wilde ik alles voor de patiënten doen en had ik altijd het gevoel alsof ik niet genoeg tijd aan ze besteedde. Dan ging ik aan het einde van de dag nóg een keer bij ze langs. Dat is iets menselijks wat veel artsen hebben, maar het zorgde ervoor dat ik patiënten meer zag dan mijn vrienden en familie in mijn privéleven. Ik vond het emotioneel zwaar en merkte dat ik dit niet op de lange termijn vol kon houden. Uiteindelijk heb ik vijf jaar in het ziekenhuis gewerkt alvorens ik overstapte.”

Wat vind je zo leuk aan je werk als cosmetisch arts?

“Het blij maken van mensen. Ik kan mensen een bepaald gevoel over zichzelf teruggeven. Zo zie ik cliënten weer stralen na een behandeling en dat is heel mooi. Ook als iemand een medisch probleem heeft, zoals spanning in het gezicht, spanning door tandenknarsen, of hoofdpijn dan kan ik dat verminderen met een behandeling. En daar zijn mensen vaak heel blij mee. Ook kan ik mensen helpen om een bepaalde periode af te sluiten. Ik dacht eerst dat ik in de cosmetische geneeskunde geen heftige verhalen zou horen, maar ik hoor juist vaak wat mensen allemaal achter de rug hebben, zoals een nare ziekte of scheiding. Zo gaat cosmetische geneeskunde niet per se alleen om schoonheid, maar vooral om positiviteit.”

Zitten er ook nadelen aan?

“Het is minder leuk als mensen met onrealistische verwachtingen komen. Soms komen mensen bepaalde ideeën over wat we kunnen bereiken met Botuline Toxine en fillers, maar toveren kunnen we niet. Dat zijn soms lastige gesprekken, maar tegelijkertijd ook een grote uitdaging. Ook is er een jonge doelgroep die denkt aan de Botuline Toxine en fillers te moeten. Ze denken onrealistisch en in een bepaalde leeftijdscategorie kan dat gevaarlijk zijn. Ik wil dat mensen zich beter gaan voelen door mijn behandelingen, en niet dat ze denken dat er iets mis met ze is. De cosmetische geneeskunde gaat niet om een schaduw, een plooitje of een lijntje. Het gaat om de gehele uitstraling en wat je van jezelf vindt als je in de spiegel kijkt. Tijdens een consult wil ik achterhalen of iemand blij is met zichzelf.”

Had je altijd al de droom om arts te worden?

“Als kind wilde ik dierenarts worden. Ik ben op de boerderij opgegroeid met veel dieren om me heen. In de loop van de jaren wilde ik iets wiskundigs doen. Ik ben een enorme bèta en wiskunde, scheikunde en natuurkunde waren mijn meest favoriete vakken. Ik wist nooit zo goed wat ik wilde, want ik vond alles leuk. Toen ik geneeskunde ging studeren was dat niet zozeer omdat ik arts wilde worden, maar omdat ik wilde weten hoe het menselijk lichaam werkt. Als bijbaan werkte ik op de huisartsenpost in de avonden, nachten en weekenden. Hierdoor ben ik de huisartsengeneeskunde en spoedeisende geneeskunde heel leuk gaan vinden. In de loop van mijn studie heb ik meerderde specialismen overwogen.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Ik hoop mensen een bepaalde innerlijke rust te geven. Zo is innerlijke rust iets waar veel mensen naar op zoek zijn, maar niet goed weten hoe. We zouden allemaal meer in positiviteit en rust moeten denken. We moeten niet te veel bezig zijn met het verleden, maar ook niet met de toekomst. En dat is ook een advies naar mezelf. Mijn beste vriendin Awat is ook cosmetisch arts en haar advies is altijd: laat het los. We moeten loslaten waar we niks aan hebben. Ook geeft het je rust en voldoening zodra je andere mensen helpt, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. De voldoening die je hieruit haalt, is onbetaalbaar.”