Interview met cosmetisch arts Margaritha Adams

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Margaritha Adams. Margaritha wil haar cliënten op een subtiele manier helpen om mooi oud te worden. Het is volgens haar de kunst om de scherpe randjes van de jaren of van bepaalde levensgebeurtenissen te verminderen en tegelijkertijd het karakter en de expressie in het gezicht te behouden. “De tijd van het elimineren van rimpels is voorbij. Het gaat om rust en balans in het gezicht, waarbij de eigenheid van het gezicht niet wordt aangetast.”

Ligt er op dit moment een boek op jouw nachtkastje?

“Op dit moment niet omdat ik de laatste tijd veel projecten moest afronden, maar ik lees heel graag. Mijn stapeltje boeken voor op vakantie ligt al klaar. Ik kijk erg uit naar ´Het leugenachtige leven van volwassenen´ van Elena Ferrante. Ik vond haar Napolitaanse romanserie schitterend en ga hier in Italië heerlijk van genieten.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik basketbal in Amsterdam en speel competitie in de weekenden. Door Corona is het er nogal bij in geschoten, maar ik houd erg van muziek en speel zelf cello in projectorkesten. Ook ben ik een enorme liefhebber van lekker eten en koken en heb ik met vrienden een kookclubje dat regelmatig bij elkaar komt. De liefde voor eten komt ongetwijfeld door mijn Italiaanse familie waar ik heel graag kom, maar Italië als hobby klinkt misschien wat gek toch?”

Uit wat voor gezin kom je?

“Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam. Mijn vader zat in de cultuursector en mijn moeder was headhunter. Ik kom uit een ambitieus gezin met een ‘niet lullen maar poetsen’ -mentaliteit. Nuchter en hard werken, maar ook fair.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Vanuit een fascinatie voor de plastische chirurgie en de dermatologie, ben ik na mijn studie Geneeskunde met de cosmetische geneeskunde in aanraking gekomen. Vervolgens heb ik hier mijn hart aan verloren. Vóór die tijd had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Dit was zo’n tien jaar geleden en nadat ik de officiële opleiding van de NVCG afgerond had, heb ik de titel cosmetisch arts KNMG gekregen. Het is een super leuk vakgebied met veel snelle en nieuwe ontwikkelingen waardoor je nooit uitgeleerd bent. Inmiddels heb ik mijn eigen kliniek, Waterland Kliniek, en geef ik training voor drie grote farmaceuten en voor The American Academy of Aesthetic Medicine.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Tijdens mijn werkweek combineer ik het werk in de kliniek met het geven van trainingen voor farmaceuten. Ik behandel elke dag en de trainingen zijn gemiddeld één keer per twee weken in de avonden na werktijd. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik vrijwel altijd met plezier aan mijn dag begin. Het daagt je uit om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen en beter te worden in je vak.”

Hoe pak jij jouw consults aan?

“Dat klinkt misschien gek, maar het gaat mij niet altijd om de vraag waar de cliënt mee komt, maar meer om wie die persoon is. Ik wil bijvoorbeeld weten wat diegene in zijn/haar dagelijkse leven doet en waar hij/zij in het leven staat. En wat ik vooral wil weten, is wat diegene wil bereiken met de behandeling. Dat kan soms iets heel kleins zijn, maar ook iets groots. Zo gaat het soms om verdriet weghalen uit het gezicht na een zware periode tot het willen voorkomen van de fronsrimpel die je al bij je moeder ziet ontstaan. Voor mij is het meest belangrijke dat ik een persoonlijke klik heb met een cliënt en dat ik zijn/haar vraag snap. Om deze reden neem ik dan ook altijd ruim de tijd voor zowel het consult als de behandelingen. Mocht ik het gevoel hebben dat de behandelvraag niet reëel is of dat ik geen connectie heb met de client dan behandel ik niet. Als ik ergens m’n naam aan verbind, wil ik namelijk wel achter de behandeling staan en er vertrouwen in hebben dat ik de vraag en de wens van de client goed begrijp en dit kan waarmaken. Het is best wat geld dat mensen investeren, en dat moet goed worden besteed.”

Heb je een bepaald type klant?

“Mijn klanten willen geleidelijk naar een bepaald resultaat toewerken en niet van het ene op het andere moment een transformatie ondergaan. Ook cliënten met bepaalde wensen, zoals het extreem opvullen van lippen zal je niet in mijn stoel vinden. Gelukkig maar, want die wil ik ook niet. Bij mij staan natuurlijke resultaten voorop en mijn type klant zijn dan ook de mannen en vrouwen die met subtiele veranderingen er fris en uitgerust willen uitzien. Het is een feit dat sommigen zichzelf nogal kunnen verliezen en er dus steeds meer ‘behandeld’ uit gaan zien. Maar is dat een probleem van de cliënt of is dat de ‘schuld’ van de arts? Ik heb daar geen antwoord op, maar ik wil daar zelf niet mee geassocieerd worden. Ik ben me er bewust van dat ik onderdeel ben van de maakbare wereld. Ja, ‘je bent mooi zoals je bent’, maar als je ergens niet tevreden over bent, kan ik er wat aan doen. En dit doe ik zodat je letterlijk beter in je vel zit en met een goed gevoel naar jezelf kan kijken.”

En waarom denk jij dat jouw klanten voor jou kiezen en ook bij jou blijven?

“Omdat mijn klanten het gevoel hebben bij mij in goede handen te zijn en ik eerlijk en met humor in mijn vak sta. Uiteindelijk is alles wat ik doe optioneel en luxe en red ik geen levens. En zo moeten we het vooral ook blijven beschouwen. Als ik weet dat we met een behandeling niks opschieten, zal ik dit altijd aangeven en met de client een beter alternatief bespreken of helemaal niet behandelen. Ook zijn klanten er gerust op dat ik altijd kies voor een natuurlijk resultaat en nooit meer product zal gebruiken dan nodig is. Uiteindelijk gaat het om pro-aging: mooi en zacht ouder worden en niet om anti-aging. Een andere reden dat mensen graag naar mij toekomen, is dat ik nauw samenwerk met een plastisch chirurg en met huidtherapeuten. Ik geloof dat een ultiem resultaat wordt behaald door de krachten van meerdere specialisten te bundelen. De huidtherapeuten zijn experts op het gebied van lasers en peelings en ik doe de injectables. Zo komen we samen tot resultaten waar ik meer dan trots op ben.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Wat een leuke vraag. Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat er een moment in je leven komt dat alle waardevolle adviezen die je door de jaren heen hebt gekregen, samenkomen. Je laat je minder leiden door omstandigheden en je durft besluiten te nemen zoals jij denkt dat het moet gaan. Hierdoor vind je rust. Ik doe de dingen die goed voelen en durf deze koers te varen. Alle levenslessen die ik heb gekregen hebben geresulteerd in het openen van mijn eigen kliniek, omdat je als het ware voldoende vertrouwen hebt in je eigen basis. Er werken hier ontzettend leuke mensen en ik ben trots op wat ik heb en kijk uit naar alles wat de toekomst nog gaat brengen. De fundering klopt.”