Interview met cosmetisch arts Nazanin Ahmadi Mozafari

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Nazanin Ahmadi Mozafari. Nazanin heeft onlangs haar eigen cosmetische kliniek geopend: “In de kliniek kunnen we onze hobby uitvoeren wat ook nog eens goed aansluit op ons privéleven. Het moet leuk blijven en ik heb op dit moment heel veel plezier in mijn werk.”

Is er een moment tijdens jouw carrière als cosmetisch arts dat je heel erg is bijgebleven?

“Ik heb een keer een dame behandeld die zichzelf niet aan durfde te kijken in de spiegel. Met heel veel overleg en een uitgebreid consult heb ik haar toch behandeld. Ze was zo blij dat ze meteen moest huilen. En toen moest ik zelf ook.”

Heb je hobby’s?

“Ik hockey heel graag. Dat doe ik in Arnhem bij HCM. Al sinds dat ik 12 jaar ben, hockey ik hier.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Op dit moment ben ik bezig in een boekenreeks van Kiera Cass. Dat zijn van die liefdesverhalen waar je helemaal bij weg zwijmelt. Het is heel cliché, maar ik houd er echt van.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Van kleins af aan wist ik al dat ik arts wilde worden. Ik wist alleen nog niet zo goed wat voor arts. Tijdens de opleiding geneeskunde veranderde ik, net als heel veel artsen, wel tien keer van gedachten. Gedurende mijn coschappen wist ik al heel snel dat ik affiniteit had met de plastische chirurgie. Met name handreconstructies vond ik heel interessant. Ik had zoveel mogelijk van mijn coschappen in de plastische chirurgie gedaan en merkte toen dat ik ook de cosmetische kant erg leuk vond. Ik was al bekend met dit vak. Zo kom ik uit een Iraans gezin en de cosmetiek is in de Iraanse cultuur erg populair. Ik kende het vak, alleen had ik nog geen kennis van de praktijk. Na mijn coschappen besloot ik een tussenjaar te nemen en merkte ik dat ik nog steeds heel nieuwsgierig was naar de cosmetische geneeskunde. Direct nadat ik afgestudeerd was, werd ik aangenomen bij een kliniek in Rotterdam. Dat beviel zo goed dat ik ermee door ben gegaan.”

Wat was de reden dat je uiteindelijk niet voor de plastische chirurgie hebt gekozen?

“De vrijheid was eigenlijk echt de doorslag om voor de cosmetische geneeskunde te kiezen. Een goede vriendin van mij was plastisch chirurg en zij was een voorbeeld van hoe mijn leven eruit kwam te zien als ik die kant op zou gaan. Ondanks dat zij heel veel passie had voor het vak, zag ik dat ze niet gelukkig was. Uiteindelijk is ook zij cosmetisch arts geworden. Ondanks dat ik bevoegd ben om te snijden, werk ik voornamelijk met injectabels. Ik mis het stukje snijden van de plastische chirurgie wel, maar de lange dagen mis ik absoluut niet.”

Waar werk je nu?

“Na jaren ervaring te hebben opgedaan, ben ik samen met een collega tevens vriendin een cosmetische kliniek in Amersfoort begonnen, genaamd Novus Clinics. Vorig jaar ben ik moeder geworden en hierdoor ben ik dichter bij huis gaan werken. Ook ben ik sinds een aantal maanden werkzaam bij Bergman Clinics. Verder ben ik ook trainer bij Cutaneous. Hier leiden we andere artsen op om met de echografie te werken, zodat we veiliger en nauwkeuriger kunnen werken en complicaties sneller kunnen vermijden en oplossen. Ook geef ik training bij Merz over Ultherapy. Dat zijn non-invasieve behandelingen zonder toepassing van injectables die gefocust zijn op collageen-stimulatie. De combinatie van Ultherapy, injectables en de echografie biedt een mooie toekomst voor de cosmetische geneeskunde.”

Wat voor doelgroep spreken jullie aan met de kliniek?

“Wij zetten heel erg in op een natuurlijk resultaat en veilig behandelen. We geven veel informatie op de website. Als je klanten goed informeert en benadrukt dat we een natuurlijk resultaat willen bereiken, spreek je daarmee de juiste doelgroep aan. Wij zijn niet tegen verouderen, dus geen anti-aging. Wij zijn juist pro-aging en willen dat iemand gracieus veroudert.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?

“Het mooiste is dat je mensen heel blij kunt maken. Zodra je iemand weer kunt laten stralen door middel van een behandeling geeft dat heel veel voldoening. Het gaat niet enkel om een rimpelbehandeling, maar echt om uitstraling en het geven van een bepaald gevoel. Ook vind ik de band die ik met mijn klanten heb heel mooi. Ik kan met cliënten een andere, betere connectie maken dan dat ik kon met patiënten in het ziekenhuis. Het gaat dieper, is persoonlijker maar tegelijkertijd professioneel. Dat maakt het werk heel leuk.”

Wat zijn je toekomstplannen met je kliniek?

“Mijn vaders motto was altijd: werk om te leven en leef niet om te werken. Dat motto pas ik toe op mijn kliniek. We houden het klein, tussen mij en mijn collega. We zijn niet van plan om grootschalig uit te breiden met meer artsen. Zo houden we de kwaliteit hoog en behouden we de band tussen ons en de klanten. In de kliniek kunnen we onze hobby uitvoeren wat ook nog eens goed aansluit op ons privéleven. Het moet leuk blijven en ik heb op dit moment heel veel plezier in mijn werk.”

Had je altijd al de droom om arts te worden?

“Arts was altijd al mijn droom, maar ook actrice. Toen ik met mijn gezin vanuit Iran naar Nederland kwam, wilden mijn ouders dat ik een goede toekomst zou hebben. Met geneeskunde heb je een zekerdere toekomst dan met de theaterschool of acteeropleiding. Toch was acteren mijn grote droom, misschien wel groter dan het worden van arts. Uiteindelijk heb ik toch voor geneeskunde gekozen. Je wordt ouder en beseft dat dit eenmaal meer zekerheid biedt. Vóórdat ik zwanger was, heb ik nog een eenjarige acteeropleiding gedaan. Dus toen heb ik er toch nog een beetje van kunnen proeven.”

Hoe had je jouw carrière als actrice voor je gezien?

“Ik denk niet in Nederland, maar eerder in Hollywood. Dan was ik nu hopelijk bezig met een hele leuke rol of was ik audities aan het doen. Ik zou niet per se een hoofdrol hoeven, ik vind het spelen zelf al leuk genoeg. Een goede thriller of comedy, zoals Friends of The Big Bang Theory spreken me erg aan. Maar een serie als Vikings vind ik ook erg leuk.”