Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.
Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Olga Liplavk. Olga hoopt met haar onderzoek bewustwording bij haar collega’s te creëren: “Mijn grote wens is dat elke arts met de echo gaat werken. Hiermee kan ik mezelf en mijn werk controleren wat het vak voor mij een stukje leuker maakt en tegelijkertijd veiliger.”
Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?
“In 2002 heb ik de opleiding Geneeskunde afgerond en hierna heb ik een jaar interne geneeskunde gedaan. Dat was hartstikke leuk, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik te weinig voldoening kreeg. Ik wilde meer uitdaging, meer creativiteit en een meer positieve drive. Zo ben ik in 2005 bij de cosmetische geneeskunde terechtgekomen. In die tijd stond het nog in de kinderschoenen, maar het is fijn om te zien dat het is uitgegroeid tot een volwassen, mooie persoonlijkheid binnen de geneeskunde. Het gaat nu niet meer om het wegwerken van een rimpeltje, maar om het harmoniseren van een persoon. In 2009 ben ik voor mezelf begonnen.”
Merk je dat je jezelf erg moet bijscholen?
“Bijscholen moet altijd. Hoe langer ik mijn werk uitvoer, des te meer kom ik erachter dat je te weinig weet. En zo lang je dat hebt, heb je de drive en passie voor je vak. Als je op een gegeven moment op een punt komt dat je denkt alles te weten, dan mag je wat mij betreft stoppen. Zelf doe ik ook aan onderzoek en ben ik verbonden aan het Erasmus MC. Door dat te doen, krijg ik steeds meer vragen. Het vakgebied is namelijk zo sterk in ontwikkeling. In Nederland zijn er bijvoorbeeld honderden gepromoveerde cardiologen. Bij de cosmetische geneeskunde zijn dat er op dit moment drie. Dus uitgeleerd ben je nooit.”
Waar liggen jouw ambities in je onderzoek?
“Ik heb bepaalde vraagstukken die ik wil beantwoorden en onderzoeken. Hiermee wil ik bewustwording creëren bij mijn collega’s. In mijn kliniek werk ik met de echo en mijn grote wens is dat mijn collega’s dat ook gaan doen. Ik denk dat je hiermee jezelf en je werk kunt controleren. Het is daarnaast een van de grootste zekerheden en dat maakt ons vak een stukje leuker en veiliger. Met de echo werk je strikt anatomisch. Bovendien leren wij de anatomie vanuit plaatjes in de boeken, terwijl je met de echo de individuele anatomie bij elke patiënt kan bekijken. Ik geloof echt dat de toekomst van de cosmetische geneeskunde sterk gebonden is aan het gebruik van de echo.
Wat vind je belangrijk in jouw consulten?
“De schone taak is aan mij op de patiënten mee te nemen van, ‘ik zie een rimpel en ik wil volle lippen’, naar een vertaalslag naar de uitstraling. Ik wil erachter komen wat iemand daadwerkelijk wil. Wat is iemands behoefte en hoe wil diegene er – los van die ene rimpel – uitzien? Stap 1 is dat ik wil weten waar het daadwerkelijke probleem zit. Stap 2 is kijken waar het vandaan komt. wat is de anatomische oorzaak van de ongewenste uitstraling in het gezicht. En vervolgens ga ik het naar mijn patiënt vertalen. Het is de kunst dat ik kan uitleggen wat de oorzaak is. Je kan het vergelijken met naar de huisarts gaan met hoofdpijn om vervolgens een paracetamol te krijgen. Een goede dokter zal uitvragen en de oorzaak van de klacht uitpluizen. Vervolgens geef ik de patiënt een duidelijk kostenplaatje. Je betaalt niet voor een prikje, maar voor het resultaat. Dus het consult is het meest complexe en ingewikkelde contactmoment met de patiënt. Bovendien kan een consult een levenslange relatie betekenen, met vertrouwen en begrip.”
Waarom denk jij dat jouw cliënten voor jouw kliniek kiezen?
“Mijn cliënten doen hun onderzoek. Ze kijken naar de website, naar de filosofie, onze werkwijze en de voor- en na-foto’s. Wij willen een balans creëren tussen likeability en credibility. Dit soort zaken zijn heel belangrijk voor ons en daarop kiezen mensen voor onze kliniek. Onze cliënten komen uit het hele land en soms zelfs vanuit het buitenland. Zij zijn heel selectief en komen voor een bepaalde benadering. Ik werk met de echo en mensen begrijpen het belang van gecontroleerd injecteren en kiezen dus voor een stukje veiligheid.”
Heb je hobby’s?
“Op dit moment is mijn onderzoek mijn grote hobby en tegelijkertijd mijn passie. Ik ben gefocust op mijn onderzoek, ook in mijn vrije tijd. Een stukje ontspanning haal ik uit sporten en piano spelen. Ik ben gek op muziek maken.”
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat je geen ongevraagde adviezen moet geven. We zijn allemaal geneigd om mensen te helpen of te steunen. Dan geef je raad of advies waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Bovendien wordt dit advies al snel als een oordeel gezien. Daar ben ik erg alert op, ook in mijn spreekuur. Als ik tegen een patiënt zeg dat hij/zij iets moet doen of laten, kan dit in het verkeerde keelgat schieten. Dus ik geef persoonlijk nooit ongevraagde adviezen, tenzij mensen echt willen weten wat ik ergens van vind.”