Interview met cosmetisch arts Pascal Meijer

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals kwaliteit en veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor een cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Pascal Meijer. Pascal begon zijn carrière als cosmetisch arts 30 jaar geleden in Parijs. Doordeweeks werkte Pascal als huisarts in Maastricht en in het weekend ging hij aan de slag in Parijs. Inmiddels heeft Pascal samen met zijn partner al bijna tien jaar zijn eigen cosmetische kliniek in Maastricht.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Op maandag werk ik tot 15:00 uur en daarna haal ik de kinderen van school. Op de dinsdag en vrijdag werk ik tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.00 uur. We beginnen iedere dag om 9:00 uur met een MDO waarin we alle patiënten van de dag multidisciplinair bespreken. Iedere woensdag heb ik papa-dag en doe ik leuke dingen met mijn kinderen.”

Ben je op dit moment bezig in een boek?

“Nee, ik lees bijna nooit. Als ik eenmaal begin te lezen, kan ik het heel moeilijk loslaten. Dus dat doe ik alleen op vakantie.”

Als je op dit moment een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?

“Dan toch huisarts, ook al heb ik nooit spijt gehad dat ik daarmee ben gestopt.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Ik ben begonnen in 1993, alweer 30 jaar geleden. Destijds was er een wachttijd voordat je met de opleiding tot huisarts kon starten. Een medestudent wees mij erop dat in Breda scholing werd gegeven in het injecteren van rundercollageen. Een plastisch chirurg uit Antwerpen gaf hier onderwijs en het leek me leuk om dit erbij te gaan doen. Zo ben ik 1993 gestart en kon ik per toeval in de weekenden beginnen in het l’Hôspital Américain in Parijs. In 1995 heb mijn eigen kliniek geopend in Parijs aan de Avenue des Champs-Élysées. Hier heb ik 15 jaar gezeten tot 2010. Het was een fantastische plek waar ik veel heb geleerd. Om de hoek werkte een dermatologe, Elisabeth Laglenne, die de biostimulator Sculptra had uitgevonden, destijds NewFill genoemd. Op die manier leerde ik het product kennen en was ik eigenlijk de eerste Nederlander die ervaring kreeg met het injecteren hiervan. Dat deden we in 1999 al onder echo.”

“Terwijl ik in het weekend in Parijs werkte als cosmetisch arts, was ik doordeweeks huisarts in Maastricht. In 2013 ben ik opleider in de cosmetische geneeskunde geworden. Ik was daarvoor ook al opleider in mijn huisartsenpraktijk. Tot voor kort zat ik in een pand in Maastricht uit 1804, de tijd van Napoleon. Ik had hier te weinig ruimte om nog opleider te kunnen zijn. Sinds april zitten we in een nieuw pand van ruim 600 m2. Het is een moderne kliniek die twee delen van een hoeve uit 1620 met elkaar verbindt. Ik ben al benaderd om weer opleider te worden. Dat staat dan ook weer in de planning.”

Hoe ben je Kliniek aan de Maas gestart?

“Samen met mijn partner Camiel Zeijen heb ik deze kliniek in 2014 opgericht. Camiel heeft samen met twee anderen de proefopleiding tot cosmetisch arts KNMG afgerond. Zij hadden dus als eersten in Nederland het diploma cosmetisch Arts KNMG. Nu zijn we samen eigenaar van deze kliniek en zijn we ook elkaars partner. We hebben een tweeling van alweer 5 jaar. Daar zijn we hartstikke trots op.”

Wat voor cliënten komen er in jullie kliniek?

“Heel gevarieerd. Er komen mensen naar onze kliniek uit meer dan 30 landen. Uit Europa komen ze uit alle landen, op Finland na. We hebben zelfs cliënten uit Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië. Maar ook uit het Noorden en Zuiden van Afrika en Zuid-Amerika. Soms vraag ik me wel eens af waarom ze helemaal naar Maastricht komen om behandeld te worden. Zo hebben we twee cliënten uit IJsland die op Schiphol landen om vervolgens nog de trein naar Maastricht te pakken. Ik hoor regelmatig dat we een goede website hebben waarop ze zien dat ik 30 jaar ervaring heb. Ze kunnen ook lezen dat ik opleider ben geweest, zes jaar lang secretaris van de NVCG ben geweest, waardoor ik ook toehoorder van de opleidingscommissie was, en nog steeds in de Visitatie en Registratie Commissie zit. Daarnaast ben ik al 9 jaar hoofdredacteur van het Cg Magazine en sinds kort ook van Cosmedici. De kwaliteit straalt van onze website af. Ook is het zo dat de kwaliteit en de prijzen in sommige landen niet goed zijn, waardoor ze graag naar ons komen.”

Had je vroeger al de droom om arts te worden?

“Mijn vader was huisarts en als jongetje van vier zat ik al achter zijn bureau doktertje te spelen met een veel te grote witte jas aan. Het was altijd vanzelfsprekend dat ik ook huisarts zou worden, omdat mijn vader dit beroep had. Toch heb ik nog een hele tijd gedacht om iets anders te doen. Zo heb ik overwogen om architect te worden. Ik heb ooit een huis van binnen ontworpen voor vrienden in Thailand evenals mijn eigen appartement in Maastricht. Ook heb ik overwogen om cosmetisch tandarts te worden, maar het leek me toch niet zo’n goed idee om de hele dag boven monden te moeten hangen. Plastische chirurgie viel helaas af omdat ik een M. Scheuermann heb in drie wervels waardoor ik niet lang aan een operatietafel kan staan. Ook edelsmid is nog voorbij gekomen.”

Wat doe je naast je werk, heb je hobby’s?

“Ik sport drie keer in de week met een personal trainer. Zo vind ik het echt leuk om heel diep te gaan met sporten en bij wijze van spreken kotsmisselijk de deur van de sportschool uit te komen. Ik ben 61 jaar en dan wordt het moeilijker om je conditie op peil te houden. Een personal trainer kan me daarin goed begeleiden. Verder zijn we bezig met het ontwerpen van onze tuin. Tuinontwerp heb ik altijd al heel leuk gevonden. Ook zijn we van plan om weer te beginnen met pianospelen. Dat hebben we beiden vroeger gedaan. Mijn broer is concertpianist en wil van zijn concertvleugel af. We zijn aan het kijken of we die kunnen overnemen.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Dat is het advies om meer aan mezelf te denken en meer tijd voor mezelf te nemen. Dat advies kreeg ik van Camiel toen onze relatie begon. Hij zei me toen dat ik alleen maar aan het rennen en werken was. Maar ik vond alles leuk wat ik deed en zag het niet als een belasting. Ik werkte vier weken aan een stuk en nam dan een week vrij. Op die manier heb je tien vakanties per jaar, maar als je het bij elkaar optelt is het een stuk minder dan wanneer je gewoon vrije weekenden hebt. Mijn doel is om tot mijn 75ste door te gaan. Ik kan me niet voorstellen om altijd vrij te zijn. Het enige wat ik me voor kan stellen, is dat ik eventueel minder ga werken of iets anders zoek wat ik leuk vind om erbij te doen.”