Interview met cosmetisch arts Rachella Anandbahadoer

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Rachella Anandbahadoer. Rachella vindt het goed informeren van haar cliënten het allerbelangrijkst. Dit doet ze zowel met haar Instagramaccount als met haar eigen behandelprincipe: “Ik ga uit van ‘look better AND feel better‘. Ik vind een behandeling pas geslaagd, zodra iemand er beter uitziet en zich ook beter voelt.”

Ligt er een boek op jouw nachtkastje?

“Ja, ik lees veel. Er ligt sowieso altijd een deel van Harry Potter op mijn nachtkastje. Ook ben ik een echte vaknerd, en lees ik graag boeken over de cosmetische geneeskunde. Omdat ons vakgebied nieuw is, wil ik me blijven inlezen en op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Dus ik doe altijd wat naslagwerk.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Dat je altijd in jezelf moet geloven. Als je iets echt wilt, kan je het altijd bereiken.”

Geef jij ook een advies mee aan jouw cliënten?

“Ik probeer altijd mee te geven dat het innerlijk en uiterlijk op elkaar zijn afgestemd. Iemand is al mooi en het is aan mij om diegene de mooiste versie van zichzelf te laten zijn, maar dus wel met het gedachtengoed van ‘beautiful before, beautiful after‘.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Ik las ooit een artikel van een dermatoloog die een eigen lijn met huidproducten op de markt had gebracht. Toen dacht ik, this is it. Zodra ik bekend raakte met de cosmetische geneeskunde en mezelf er meer in ging verdiepen, wist ik dat dit echt was wat ik wilde. Tijdens mijn opleiding Geneeskunde heb ik tijdens mijn coschappen meegelopen met verschillende cosmetische klinieken. In die tijd was de cosmetische geneeskunde nog geen specialisme, dus een vooraanstaand cosmetisch arts adviseerde mij te kiezen tussen dermatologie en plastische chirurgie. Ik koos ervoor om mijn Semi-Arts stage bij de dermatologie te doen en heb hier ook nog een jaar werkervaring opgedaan als arts niet in opleiding.”

“Nog steeds was ik aan het wachten op een mooie kans binnen de cosmetische geneeskunde, dus heb ik ook nog andere werkervaring opgedaan als bijvoorbeeld verzekeringsarts. Ondertussen stuurde ik ontzettend veel brieven naar allerlei klinieken tot ik in september 2019 de kans kreeg om bij Faceland aan de slag te gaan. Hier heb ik de interne opleiding en diverse theoretische modules gevolgd van de Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG). In juli 2021 heb ik mijn titel cosmetisch arts KNMG behaald en ik werk nog steeds bij Faceland. Ik wilde de titel heel graag halen en wist dat hiervoor veel werkervaring moest opdoen. Het worden van cosmetisch arts KNMG behoorde tot mijn grote dromen en ik heb er dan ook alles aan gedaan om dat waar te maken.”

Hoe ziet jouw werkdag bij Faceland eruit?

“Meestal begin ik om 9:30 uur en ben ik rond 17:00 uur klaar. Ik werk vijf of zes dagen in de week, zowel in Eindhoven als in Almere, waar ik voornamelijk werk. Hier hebben we een heel hecht team. Rond 9:00 uur kom ik aan op het werk en beginnen we de dagstart met een kopje koffie. Gedurende de dag komen mijn cliënten. Ik voer zowel botox-, filler- als combibehandelingen uit. Ik besteed veel tijd aan verwachtingsmanagement. Dat houdt in dat ik het gesprek voorafgaand aan een behandeling erg belangrijk vind. Zo maak ik bijvoorbeeld foto’s die ik later kan gebruiken om cliënten te laten zien wat we al hebben bereikt. Ook verder in het behandelproces laat ik wel eens de eerste foto zien om toe te lichten dat we vooral niet te veel af moeten wijken van het begin.”

Waarom vind je dat zo belangrijk?

“Ik werk vanuit een soort zelfbedacht principe: ‘look better AND feel better‘. Hiermee bedoel ik dat mijn cliënten er niet alleen beter uit moeten zien, maar zich ook beter moeten voelen en andersom. Stel iemand komt voor lipfillers, terwijl diegene al hele volle lippen heeft, dan ga je door middel van de behandeling richting feel better, omdat de behoefte hierdoor wordt bevredigd. Maar er is geen sprake van look better, want vanuit cosmetisch oogpunt gaat het er niet beter uitzien. En dat geldt andersom ook. Pas als er sprake is van beide, dan is de behandeling geslaagd.”

En hoe leg jij dit uit aan jouw cliënten?

“Soms wil iemand een frisse uitstraling en denkt diegene dat met behandeling A te kunnen bereiken, terwijl ik behandeling B zou adviseren om datzelfde resultaat te bereiken. Dan geef ik eerst uitleg over de huid en de spieren en waardoor huidveroudering ontstaat. Vervolgens leg ik uit hoe we met de producten die we hebben daar iets aan kunnen doen. Ik vind dat iemand alle uitleg verdient, dus ik bespreek alle mogelijkheden. Ik zeg altijd dat we veel kunnen bereiken, maar dat een natuurlijk resultaat het belangrijkste is. Ik handel ook vanuit de ‘beautiful before and beautiful after‘ -gedachte, dus iemand de mooiste versie van zichzelf laten worden zonder dat ik iemand transformeer in iemand anders. Vervolgens maken we samen de keuze wat we gaan doen. Ik verricht geen behandelingen waar ik zelf niet achter sta. Het gaat mij er niet zozeer om wat ik persoonlijk mooi vind, maar wat er vanuit cosmetisch en medisch oogpunt mogelijk is.”

Wat vind jij het mooiste aan je werk?

“Met een kleine verandering, kan ik iemand zijn/haar zelfvertrouwen terugbrengen of zelfs geven als ze het nooit hebben gehad. Een voorbeeld van zo’n kleine behandeling met een enorme impact, is de behandeling van de gummy smile, oftewel de tandvleeslach. Dit kan voor levenslange onzekerheid zorgen, maar met een kleine behandeling neem ik die onzekerheid weg. Ik krijg vervolgens berichtjes van mijn cliënten, zoals: ‘je hebt echt mijn leven veranderd.’ Dat is geweldig! Als ik iemand er van buiten uit kan laten zien zoals diegene zich van binnen voelt, dan is dat het mooiste wat er is.”

Je werkt klinkt als je hobby, wat doe je in je vrije tijd?

“Ik spendeer mijn avonden en vrije dag graag met mijn man. Op zondag is het zijn dag en ga ik mee naar zijn voetbal of bezoeken we onze ouders. Ik spendeer veel tijd aan het creëren van content voor mijn sociale media, voor zowel werk als voor beauty en fashion. Zo vind ik het belangrijk om cliënten te informeren over de behandelingen die ik uitvoer. Ook in mijn vrije tijd ben ik graag bezig met mijn werk. Met mijn Instagram probeer ik naast de jonge generatie ook de doelgroep van middelbare leeftijd te bereiken. Dit is een doelgroep die soms niet zo goed durft bij gebrek aan informatie of angst voor beoordeling van anderen. Wanneer zij door de informatie die ik deel toch de stap durven te maken om een afspraak te maken, wetend dat we een natuurlijk effect zullen bereiken, dan heb ik mijn doel met mijn sociale media bereikt.”