Interview met cosmetisch arts Sarah van de Klundert

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Sarah van de Klundert. Sarah is dit jaar gecertificeerd tot cosmetisch arts KNMG: “Ik hoop dat we de certificering met z’n allen naar een hoger niveau kunnen tillen. We zijn een jong vak en er valt nog veel winst te behalen.”

Uit wat voor gezin kom je?

“Mijn ouders waren gescheiden, maar ik wist niet beter. Mijn vader woonde in Hongkong en mijn moeder in Amsterdam, waar ik ook woonde. Hier ben ik opgegroeid met veel reisjes naar Azië. Ik heb nu een gezin met mijn man, een bonusdochter van bijna 14 en een zoontje van 5.”

Heb je hobby’s?

“Ik doe vijf dagen in de week aan crossfit. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Als je een beroep zou moeten kiezen uit een ander vakgebied, wat zou dit zijn?

“Misschien wel elektricien of loodgieter, ik zou iets doen waarbij ik met mijn handen werk en dingen (mooi) maak, zoals ik dat nu ook doe. Het lijkt het me ook handig als je thuis dingen kan. Ik ben echt een ochtendmens en met dit beroep begin je vroeg en ben je ook weer vroeg klaar. Je moet puzzelen en knutselen en maakt mensen blij op een hele andere, praktische manier.”

Je hebt recent de 2-jarige SOCG-opleiding tot cosmetisch arts KNMG afgerond. Waarom heb je je laten certificeren tot cosmetisch arts KNMG?

“Aangezien ik niet meer in aanmerking kwam voor de overgangsregeling, heb ik de opleiding gevolgd. De reden hiervan is dat ik wilde begrijpen waarom je iets doet in plaats van het zelf uit te vogelen. Deze certificering staat ergens voor en dat vond ik heel belangrijk. Ik kwam vanuit het ziekenhuis en was gewend om protocollair te werken. Een specialist is iemand die verstand van zaken heeft en dat wilde ik ook graag zijn. Ik hoop dat we de certificering met z’n allen naar een hoger niveau kunnen tillen. We zijn een jong vak en er valt nog veel winst te behalen.”

Had je altijd al de droom om cosmetisch arts te worden?

“Ik begon ooit met een bachelor finance in Australië en besloot om de studie psychologie erbij te doen. Finance was mij te corporate en tijdens mijn scriptie in cognitieve psychologie merkte ik dat ik deze studie te soft vond. Toen bedacht ik me dat als ik écht mensen wilde helpen, ik geneeskunde moest gaan studeren. Daar ben ik toen mee gestart. Vervolgens heb ik allerlei ervaringen opgedaan. Zo ben ik heelkunde gaan doen op Aruba en besloot ik om anesthesioloog te worden. Ik ben op de anesthesiologie-poli gaan werken en heb ook nog cardiologie gedaan en op de intensive care gewerkt. Ik merkte dat ik de anesthesiologie erg leuk vond. Met de kennis hoe diensten er in het ziekenhuis uitzien, vond ik dat eigenlijk niet bij mijn leven passen. Vervolgens ben ik gaan zoeken wat wel in mijn leven en bij mijn interesse paste en kwam ik op de cosmetische geneeskunde uit.”

Hoe ziet jouw werkdag als cosmetisch arts er nu uit?

“Er is een grote verscheidenheid aan cliënten die bij mij komt. Van mensen die puur komen voor cosmetische behandelingen tot mensen die van de huisarts te horen krijgen dat ze te veel pijnstilling gebruiken ten gevolge van migraine of hoofdpijn en daardoor voor een botuline toxine-behandeling komen. Ik heb cliënten uit alle leeftijdscategorieën en achtergronden. Dat maakt mijn vak leuk en afwisselend. Ik voer alleen injectable-behandelingen uit met onder andere botulinetoxine, fillers en collageenstimulerende middelen. Ik voer geen snijdende behandelingen uit. Eerst wil ik me volledig bekwamen in injectabels en dat vind ik ook erg leuk om te doen.”

Wat vind jij belangrijk als een cliënt voor het eerst bij jou komt?

“Ik vind het belangrijk om iemand z’n motivatie te weten en dus de reden dat iemand bij me komt. Soms denkt iemand iets nodig te hebben terwijl dat niet zo is. Als je goed weet waarom iemand bij je is, kan je veel beter een passende behandeling vinden. Het is belangrijk dat iemand weet waar ze aan beginnen. Daarom geef ik graag uitleg waarom ik iets wel of niet doe en vind ik het belangrijk dat iemand dit ook begrijpt. Ook focus ik me op het creëren van een bepaalde band en zorg ik ervoor dat iemand zich op zijn of haar gemak voelt. Als een behandelaar niet bij je past, heb je ook geen goede behandeling.”

Wat voor klanten komen naar jou?

“De mensen die de eerlijkheid kunnen waarderen, zijn diegenen die terugkomen. Ik las het interview met Tom Decates en ik ben net als hij een terughoudende behandelaar. De mensen die dat vervelend vinden, zullen eerder naar iemand anders gaan. Ik ben daarin wat voorzichtiger, maar ik denk dat het goed is dat elke arts daar anders in is. Zo kan elke cliënt op zoek naar de arts die bij hem of haar past. We kennen natuurlijk allemaal de celebrities waar overbehandeld is. Dat is gewoon jammer. Ook al moet iedereen doen wat hij wil, zo wil ik niet zijn als behandelaar.”

Is er een moment geweest tijdens je werk of opleiding die jou heel erg is bijgebleven?

“Een keer werd ik gebeld door een cliënt vanuit Amerika. Zij wenste me een fijne Kerst en vertelde me hoe blij ze was met het resultaat van haar behandeling. Dat was heel mooi. Ook heb ik in de aanloop naar het vak toe ooit een vrouw ontmoet die was verlaten door haar man. Ik liep toen mee met een aantal artsen en zij wilde zich laten behandelen, omdat ze vond dat het tijd was om weer eens voor zichzelf te kiezen. Bij het controlemoment was ze extreem blij en opgewekt. Dan merk je dat dit vak zoveel meer is dan iets oppervlakkigs. Als je in de spiegel kijkt en je wordt daar niet blij van, dan heb je te maken met een potentieel probleem. Als je door middel van een behandeling iemand zoveel vrolijker door het leven laat gaan, hoe fantastisch is je vak dan? Dit is altijd een van mijn grootste motivaties geweest om dit werk te gaan doen. Je kan mensen echt blij maken en dat is zo waardevol.”

Waar liggen je ambities in dit werk?

“In de toekomst wil ik graag onderzoek doen. Ik zou me graag willen verdiepen in complicaties en herstel. Al het mooie heeft ook weleens een lelijke kant en complicaties horen er nou eenmaal bij. Ik denk dat het heel waardevol is om een steentje bij te dragen aan de kennis hierover. We kunnen niet leren zonder wetenschappelijk onderzoek. We zijn een jong vakgebied en ik heb de ambitie om door middel van kennis aan dit vak bij te dragen.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Het leven begint pas als je 40 bent. Mijn vader zei dit ooit tegen me en ik begin dit nu een opmerking te vinden die weleens kan kloppen. Ik heb niet voor niets drie studies gedaan en overal ter wereld gewoond. Daardoor heb ik veel onrust gekend, want je bent altijd aan het zoeken naar wat je wilt. Nu heb ik een gezin, woon ik op een fijne plek en doe ik werk wat ik leuk vind. Ik ben gesetteld en over een jaar word ik 40. Laat maar komen.”