Interview met cosmetisch arts Tom Decates

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Tom Decates. Tom Decates wil alles uit het leven halen en verspreidt alleen maar liefde, energie en positiviteit: “Dat doe ik als vader, echtgenoot, dokter, wetenschapper en ondernemer. Bovendien ben ik die gek die op straat tegen een wildvreemde ‘goedendag’ zegt. Als je het zo goed hebt als ik, vind ik dat je verplicht bent om te geven.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Ik lees graag van de Amsterdamse schrijver Kees van Beijnum en ben nu bezig in zijn boek ’23 seconden’ dat zich afspeelt in Amsterdam. Voor mij is er geen andere stad dan Amsterdam en als ik zijn boeken lees, doe ik mijn ogen dicht, en zie ik precies voor me waar de hoofdpersoon is.”

Heb je hobby’s?

“Ik ben graag samen met mijn gezin en ben ook de voetbaltrainer van mijn ene zoon en de hockeytrainer van mijn andere zoon. Bovendien zit ik in allerlei commissies voor de sportclubs van mijn zoontjes. Verder houd ik van hardlopen, voetballen en hockeyen en ga ik graag naar kunstexposities en musea. Ook ga ik regelmatig met mijn vrienden op reis: hiken in de Andes in Colombia, de Himalaya in Nepal en de Amazone in Brazilië. Ik heb ontzettend veel energie en dat moet ik allemaal kwijt.”

Waarom kiezen jouw cliënten voor jou?

“Omdat ik zo terughoudend en voorzichtig ben. Iedere dokter krijgt de cliënten die bij hem passen, zoals cliënten een dokter krijgen die bij hen past.”

Waarom ben jij cosmetisch arts geworden?

“Regelmatig zit ik bij praatprogramma’s, dus die vraag krijg ik wel vaker. Het korte antwoord: we zijn op aarde om andere mensen te helpen en ik zit in de positie dat ik dat kan doen. Ik kom uit een liefdevol en warm nest en mijn vrouw en twee zoons maken mij de rijkste man op aarde. Mijn uitgangspositie is heel goed en ik wil graag andere mensen heel veel liefde geven. In mijn ogen kan ik dat het beste als dokter en daarom ben ik Geneeskunde gaan studeren. Ik heb veel energie en ben ook nog eens knettergek, dus tijdens mijn studie organiseerde ik ook feesten, had ik mijn eigen fietsenwinkel en werkte ik als privéchauffeur. Hierdoor heb ik wat langer over mijn studie gedaan, maar wel met een hele grote glimlach op mijn gezicht. Na mijn opleiding heb ik drie jaar gevochten om plastisch chirurg te worden, maar kwam ik erachter dat ik heel slecht was in hand-, micro- en reconstructieve chirurgie. Het waren tranen met tuiten toen mijn opleider adviseerde om ermee te stoppen, maar het was de beste keuze om me volledig op de cosmetische geneeskunde te richten. En dat is nu alweer 13 jaar geleden.”

Hoe verliep jouw carrière vanaf toen verder?

“Door Peter Velthuis, oprichter van Velthuis kliniek en een hele goede vriend en mentor, en Leonie Schelke, collega cosmetisch arts, zat ik zeven jaar geleden in de gelukkige positie dat ik mij via hen ook nog eens wetenschappelijk kon ontwikkelen. Vorig jaar ben ik gepromoveerd op complicaties en fillerbehandelingen en met ons team hebben wij als eerste ter wereld fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan in de cosmetische geneeskunde. Ook hebben we als enige ter wereld een complicatiespreekuur opgericht waar we 500 complicaties per jaar oplossen. Dit doen we met een team van cosmetisch artsen en dermatologen en daarin komt samen dat we goed doen voor de samenleving. En dan kom ik weer terug op het begin van mijn verhaal. Ik heb zoveel liefde thuis gekregen – en op dit moment nog steeds van mijn vrouw, kinderen en vrienden – dat ik deze liefde wil doorgeven.”

Hoe doe jij dat als arts?

“Een derde van mijn cliënten gaat onbehandeld de deur uit, omdat ik oprecht vind dat iedereen mooi is zoals hij of zij is. Heb je jezelf geaccepteerd zoals je bent, dan kan ik je helpen om met de puntjes op de i je een nog mooier persoon te maken. Maar het uitgangspunt is dat niemand een behandeling nodig heeft. Als ik ergens ter wereld een congres heb, krijg ik regelmatig de vraag van andere cosmetisch artsen of zij mijn ogen, kaak, lippen, neus or whatever mogen behandelen. Dan zeg ik altijd dat ik mezelf volledig heb geaccepteerd zoals ik ben en dat ik hen aanraad om hetzelfde te doen. Ik zou 100 behandelingen die ik bij mijn cliënten uitvoer ook bij mijzelf kunnen laten uitvoeren, maar het gaat goed met mij. En dat is wat ik iedereen gun.”

Wat vind je zo mooi aan je werk?

“Ik kan ongelooflijk mooie dingen creëren. Als een jonge vrouw al 20 jaar met haar hand voor haar mond op de foto staat omdat haar tandvlees zichtbaar is, en ik met twee prikjes botox twee keer per jaar ervoor zorg dat ze dit niet meer doet, dan is dat onbetaalbaar. Hetzelfde geldt voor vrouwen die iedere dag een strip paracetamols slikken, omdat ze zoveel hoofdpijn hebben en ik dat met twee spuitjes twee keer per jaar kan oplossen. En wat denk je van een ober die drie keer per dag een ander overhemd aan moet omdat hij zoveel zweet, en ik dat door middel van botox kan verhelpen? Dat is onbetaalbaar.”

En een vrouw die vollere lippen wil, omdat ze dat gewoonweg mooi vindt?

“Daar ben ik heel terughoudend in. Er zijn genoeg vrouwen die langskomen voor een kopje koffie of om gewoon even te kletsen en die weten dat ik dat toch niet ga doen. Gelukkig heb ik collega’s die hele mooie dingen kunnen creëren en die sneller vollere lippen, jukbeenderen en kaken maken dan ik dat doe. Dus als er vrouwen bij mij komen die dat willen, dan zeg ik dat het vandaag hun geluksdag is en dat ik het niet ga doen. Ik sta er niet achter, maar ik weet dat er collega’s zijn die dat met een hele grote glimlach op hun gezicht willen doen er ook heel goed in zijn. Ik heb liever dat ze naar een goede kundige collega gaan.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

“Ik ben vader, echtgenoot, dokter, wetenschapper, bestuurder en ondernemer. Ik kan iedere dag mijn kinderen naar school brengen, op maandagmiddag ben ik hun voetbaltrainer en op woensdagmiddag hun hockeytrainer. Daarnaast voer ik twee dagen per week botox- en fillerbehandelingen uit, run ik twee dagen in de week mijn start-ups en schrijf ik mijn wetenschappelijke artikelen en ben ik hoofd opleidingen van de cosmetische geneeskunde, en één dag in de week ben ik bij het complicatiespreekuur in het Erasmus MC. En ik floreer maximaal door al die verschillende dingen te doen. Hierdoor gaat het met mij fantastisch en kan ik ieder interview met een hele grote glimlach ingaan. Want ik weet dat ik over een uur weer met mijn jongste op de fiets stap, vervolgens ben ik een uur lang zijn hockeytrainer en dan fietsen we weer met een hele grote glimlach naar huis. Met mijn energie vind ik het leuk om alles uit het leven te halen. Het stukje gekkigheid in mij is trouwens wel iets minder nu ik getrouwd ben en kinderen heb. Ik was namelijk nog erger, maar mijn vrouw heeft mij iets getemd. Zij accepteert mij hoe ik ben en vult me aan. En af en toe denkt zij nog steeds wat een mafkees, maar wel een lief jongetje.”

Kan je die energie ook kwijt in je werk?

“Dat is mijn kracht. In het ziekenhuis ben ik de serieuze dokter die de kwetsbaren in de samenleving helpt, als cosmetisch arts ben je vertrouwenspersoon, vriend en kennis van de cliënt en tegelijkertijd probeer ik het product te verkopen. Als wetenschapper zit ik in een lab door een microscoop te staren en leer ik over genetica, bacteriën, immuuncellen en zit ik met professoren aan tafel. Ik ben een kameleon. Vroeger dacht ik overigens dat een lab niks voor mij was. Toen ik mijn eigen onderzoek ging doen, vond ik dat zo vet, dat ik dat naast mijn werk en gezin kon doen. Omdat ik het zo leuk vond om te doen, kostte het mij geen energie, maar leverde het me alleen maar energie op. En als ik iets niet leuk vind, stop ik ermee. Je moet durven knopen door te hakken. Het leven is één grote grap en voor je het weet is het afgelopen, dus we moeten alles eruit halen wat erin zit!”