Interview met cosmetisch arts Vivian Beekman

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Vivian Beekman. Vivian vindt het belangrijk om alle tijd voor haar cliënten te nemen: “Ik vind het heel erg fijn om samen met de cliënt door de behandeling te gaan. Aan het einde van de behandeling geef ik een spiegel. Dan zie je gewoon de emoties van, blijdschap tot aan opluchting. Dan denk ik echt, hier doe ik het voor.”

Wat wilde je vroeger worden?

“Ik vond altijd alles leuk en dat is nu nog steeds. Zo vind ik talen erg leuk en heb ik heel lang getwijfeld of ik toch Engels wilde studeren. Maar ook sport vind ik leuk. Ik probeer alles uit.”

Wat zou je zijn geworden als je geen cosmetisch arts was?

“Het zou best eens kunnen dat ik niet in de medische wereld zou werken. Misschien dat ik bij een bedrijf zou werken in een adviserende of organiserende rol. Zo vind ik het leuk om organisatorische dingen naast mijn werk te doen.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Lezen is echt een hobby en dat doe ik altijd in het Engels, omdat ik het zo’n mooie taal vind. Ook had ik een Japanse fase en las ik drie boeken van Japanse schrijvers op een rij. Vooral ‘Klara and The Sun’ was erg goed. Maar soms vind ik het ook heel fijn om iets simpelers te lezen, zoals de Bridget Jones-serie.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Tijdens mijn opleiding vond ik vooral de plastische chirurgie erg leuk. Nadat ik afgestudeerd was, ben ik daar ook in gaan werken. Dat heb ik meer dan vier jaar gedaan, ook al vond ik de cosmetiek altijd al het meest interessant. Wat ik daar vooral zo leuk aan vond, was dat je meteen resultaat zag na een behandeling. Het was de combinatie van de kleine, korte ingrepen die snel resultaat opleverden met de cosmetische kant die mij zo aansprak. Na vier jaar ging ik bij mezelf na of ik door wilde gaan met de plastische chirurgie of ging doen wat ik juist zo leuk vond. Ik koos voor het laatste en ben gaan solliciteren bij de opleiding tot cosmetisch arts KNMG. Bij Skin + Surgery Clinics heb ik twee jaar lang de opleiding gevolgd en daar ben ik sinds februari mee klaar. Nu werk ik nog steeds bij Skin + Surgery Clinics en ook bij Waterland Kliniek.”

Wat vind jij belangrijk tijdens je consults?

“Ik neem altijd ruim de tijd als ik iemand voor het eerst zie. Tijdens een consult probeer ik me in de ander te verplaatsen en te bedenken hoe ik zelf behandeld zou willen worden. Het is een vak waar mensen hun eigen behandelingen betalen en die dus niet vergoed worden. Daarom wil ik de tijd nemen om een cliënt te leren kennen en erachter te komen wat zijn of haar motivatie is om bij mij te komen. Vooral bij de grotere behandelingen wil ik weten waar de wens van de cliënt vandaan komt en of die wens reëel en haalbaar is. Ook vind ik het leuk om te weten wat iemand in het dagelijks leven doet. Dat hoeft niet per se om werk te gaan, maar bijvoorbeeld ook om hobby’s of kinderen. Tijdens het consult komt op een gegeven moment het punt waarop we bepalen of ik ga behandelen. Bedenktijd is belangrijk en dat raad ook zeker aan. Maar sommige mensen wachten al maanden op deze afspraak en behandel ik direct. Dat is een kwestie van aanvoelen.”

Wat voor cliënten laten zich door jou behandelen?

“Dat zijn mensen die niet een te grote verandering willen. Die mensen passen ook het beste bij mij. Met ‘niet te groot’ bedoel ik niet dat de behandeling niet groot mag zijn, maar het moet er niet zo uitzien. Dat vind ik ook zo leuk aan het uitvoeren van een ooglidcorrectie. Dat kan soms namelijk best een lastige beslissing zijn voor mensen, aangezien je toch in een gezond lichaam gaat opereren. Bovendien zijn je ogen een primair onderdeel van je uiterlijk, dus mensen kunnen zich soms terecht zorgen maken of ze na een operatie nog wel op zichzelf zullen lijken. Het is mooi om te zien dat iemand zich na de behandeling nog steeds herkent in de spiegel, maar wel in een versie die ze liever zien dan voorheen.”

Is er een moment tijdens jouw werk als cosmetisch arts die jou heel erg is bijgebleven?

“Vooral het moment dat cliënten langskomen voor hun eindcontrole van de ogen zijn erg leuk. Sommige cliënten zeggen dat ze het al veel eerder hadden moeten doen en begrijpen niet waarom ze zo lang getwijfeld hebben. Maar ik kan net zo blij worden van iemand die dat zegt over een frons die ik met botulinetoxine heb behandeld. Ik laat altijd mensen langskomen op controle en als ze dan zeggen dat ik helemaal gelijk had, ga ik vervolgens weer met energie naar huis.”

Wil het weleens voorkomen dat een cliënt een andere verwachting had na een behandeling?

“Ik denk dat dat inherent is aan het vak. Mensen weten niet wat de mogelijkheden zijn en dat is oké. Daarvoor zijn wij om dat uit te leggen. Ik probeer een zo goed mogelijke verwachtingsmanagement te scheppen en dat gaat over het algemeen ook goed. Zodra mensen toch iets anders van een behandeling hadden verwacht, vind ik dat super vervelend. Het komt weleens voor dat cliënten tijdens een controle zeggen dat ze geen verschil zien. Zodra ik de voor- en nafoto’s erbij pak, zien ze het ineens wel. Dat is altijd erg leuk om te zien. Dat wil namelijk zeggen dat een cliënt gewend is geraakt aan zijn of haar uiterlijk en dat is precies de bedoeling. Dat is ook de waarde van het maken van foto’s. Ik probeer ook altijd te benadrukken dat botulinetoxine geen wereldwonder is. Het maakt een minimaal verschil, maar het maakt je geen ander mens. En gelukkig maar.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?

“Ik vind het heel erg fijn om samen met de cliënt door de behandeling te gaan. Zo geef ik bijvoorbeeld altijd een spiegel aan de cliënt zodra ik één kant heb behandeld. Dan laat ik hem of haar meekijken en vraag ik of dit is wat de cliënt voor ogen had. Ook aan het einde van de behandeling geef ik een spiegel. Dan zie je gewoon de emoties, van blijdschap tot aan opluchting. Dan denk ik echt, hier doe ik het voor.”

Wat doe je graag naast je werk?

“Op dit moment spendeer ik veel tijd aan mijn gezin en mijn pasgeboren dochter. Normaal sport ik veel, maar dat kan nu nog even niet. Ik vind het leuk om verschillende sporten uit te proberen. Zo tenniste ik veel en ben ik jarenlang skileraar geweest in de vakanties. Nu woon ik in Amsterdam en ben ik het hardlopen en yoga weer aan het oppakken. Ook vind ik het leuk om de horeca in Amsterdam in te gaan, uiteten te gaan en nieuwe restaurantjes te ontdekken. Soms ga ik naar van die obscure bioscoopjes waar art-house films draaien, ook erg leuk.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Het is niet per se een advies, maar ik ben opgevoed met de wijze dat ik altijd in oplossingen moet denken. Zo probeer ik het glas altijd halfvol te zien, positief te denken en er vanuit te gaan dat alles goedkomt. Dat klinkt heel makkelijk, want er zijn genoeg mensen die een hoop ellende meemaken. Maar als er in het leven iets niet loopt zoals ik voor ogen had, dan geef ik mezelf de ruimte om daar even van te balen. Maar daarna denk ik weer in oplossingen en zorg ik ervoor dat het me niet blijft beïnvloeden. Ook in mijn werk ben ik ervan overtuigd dat een positieve aanpak heel veel brengt. De cosmetische geneeskunde is tenslotte een vak waarin je mensen graag tevreden de behandelstoel ziet verlaten. Ook hoop ik die client op een ander moment terug te zien als hij of zij weer een beetje extra positiviteit in het leven kan gebruiken.”