Interview met cosmetisch arts Whitney Koeiman

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Whitney Koeiman. Whitney is geboren op Curaçao en vertrok op haar 17de naar Nederland: “Ik wist op mijn 8ste al dat ik arts wilde worden. Omdat je op Curaçao geen Geneeskunde kan studeren, was het voor mij altijd al logisch dat ik naar Nederland zou komen.”

Als je geen cosmetisch arts was, wat zou je dan zijn geworden?

“Dat vroeg ik mezelf laatst ook af. Maar ik denk niks anders. Dit is het voor mij en ik kan me niks anders voorstellen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“We starten om 9:30 uur en werken tot 17:00 uur. Soms hebben we koopavond en werken we van 13:30 uur tot 21:00 uur. Meestal ben ik er al een half uur voor de eerste cliënt, zodat ik nog even in de agenda kan kijken en met collega’s kan kletsen.”

Heb je hobby’s?

“Ik ga graag naar de bioscoop, bijna elk weekend. Marvel, horror en thrillers: ik houd van een beetje spanning. Ook ga ik graag uit eten, sport ik veel en reis ik graag.”

Hoe ben jij cosmetisch arts geworden?

“Ik ben geboren op Curaçao en als je daar arts wilt worden, moet je naar Nederland komen. Vanaf mijn 8ste wist ik al dat ik arts wilde worden. Omdat je op Curaçao geen Geneeskunde kan studeren, was het voor mij altijd al logisch dat ik na het afronden van mijn vwo naar Nederland zou komen. Ik was 17 jaar toen ik klaar was met mijn middelbare school en ben toen het vliegtuig ingestapt richting Nederland. In Curaçao is er een soort stichting waar je jezelf kan inschrijven om vervolgens met een grote groep jongeren naar Nederland te gaan. Deze stichting geeft je een introductie van Nederland en je wordt wegwijs gemaakt.”

“Eenmaal in Nederland ben ik naar Radboud Universiteit gegaan. Tijdens mijn opleiding had ik het erg naar mijn zin, maar ze bereiden je niet voor op wat daarna komt. Dus ik heb heel veel coschappen gelopen om te ontdekken wat ik leuk vond. De chirurgie sprak me aan en ook de plastische chirurgie leek me leuk. Na mijn opleiding ben ik bij de chirurgie gaan werken, maar toen begon de cosmetiek me toch aan te trekken. Vervolgens kwam het op mijn pad en ben ik mee gaan lopen. Toen dacht ik: dít is het. Toen heb ik de stap gemaakt, want dit maakte mij echt gelukkig en hier werd ik blij van. Ik ben gestart bij Injectable Klinieken en op een gegeven moment overgestapt naar Faceland. Hier zit ik ontzettend op mijn plek.”

Wat is het in de cosmetiek dat je meer aanspreekt dan in de plastische chirurgie?

“De plastische chirurgie is leuk, maar je moet ook de algemene chirurgie erbij doen en dat vond ik minder. Het contact met mensen in de cosmetiek is heel anders. Het is fijner en vrijer. Mensen komen bijvoorbeeld met een vraag die ik vervolgens rustig kan beantwoorden. Bovendien kan je ze meteen behandelen. De cosmetiek gaat sneller en is minder stressvol. Natuurlijk bestaan er ook risico’s bij de behandelingen, maar die zijn toch kleiner en anders dan in de chirurgie. De cosmetiek is fijner en dat past beter bij mij.”

Wat vind jij belangrijk tijdens je consults?

“Ik vind het belangrijk om goed uitleg te geven. Mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten. Ook leg ik uit waarom het komt dat iemand bijvoorbeeld volumeverlies of bepaalde lijnen heeft. Als cliënten snappen waarom ze iets hebben dan is het ook makkelijker om uit te leggen wat er veranderd aan kan worden. Ik wil niet verkopen, ik wil uitleg geven. Ook stel ik altijd voor om de behandelingen in stapjes te doen. Dan behandel ik volgens een stappenplan waarin ik het rustig opbouw. Ik wil nooit iemand pushen en ik ben vooral heel eerlijk. Als iets er niet mooier op wordt door het te behandelen, dan adviseer ik ook om het niet te doen. Niks moet en alles mag. Mensen moeten zich fijn bij mij voelen, begrijpen wat er mogelijk is en uiteindelijk zelf bepalen wat ze willen.”

Zitten er ook nadelen aan jouw werk?

“Iedereen komt met verwachtingen in mijn kliniek en niet alle verwachtingen kan je waarmaken. Maar ik ben, denk ik, heel goed in verwachtingsmanagement. Zo maak ik duidelijk wat ik wel kan doen, maar ook vooral wat ik niet kan doen. Maar er blijven altijd cliënten met te hoge verwachtingen en dat is soms vervelend. Soms verwacht een cliënt als Kylie Jenner de kliniek uit te lopen. Maar als je geen Kylie Jenner bent, kan je ook geen Kylie Jenner worden. Maar gelukkig komt het over het algemeen goed, zolang ik goed met mensen praat.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Geniet van elke dag alsof het je laatste is. Je weet niet wanneer het ophoudt. En ik hoor veel gekke dingen de laatste tijd. Ik besef me dat er zo snel iets kan gebeuren. Je weet het nooit en ik probeer van elke dag te genieten. Zo probeer ik niet te veel te stressen. Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik daar ook beter mee omga. Als je jonger bent, doe je zoveel tegelijk. Werk is zeker belangrijk, maar van stressen word je nooit beter. Ook als ik iets wil doen, zoals reizen, doe ik het. Ik vind mijn werk super leuk, maar werk is niet alleen het leven. Dus ik probeer ook echt andere dingen te doen waar ik gelukkig van word.”

Heb je nog dromen binnen je carrière?

“Ik ben mede-eigenaar bij Faceland in Eindhoven en we zijn bezig met een andere vestiging. Daar ben ik erg trots op. Ik zit erg goed op mijn plek binnen de kliniek waar ik nu werk. We blijven gewoon knallen, maken mensen blij en dat is wat we vooral moeten blijven doen.”