“Is een cosmetische behandeling iets voor mij?”

Een cosmetisch geneeskundige behandeling klinkt best heftig. En door die paar mislukte ingrepen en verkeerde voorbeelden op tv en sociale media ontstaat een nogal vertekend beeld van de cosmetische geneeskunde. Dit maakt de stap voor jou natuurlijk alleen maar groter om een afspraak te maken voor een consult. En dat terwijl je je wel stoort aan dat ene lijntje of die vermoeide uitstraling. Niet gek dus dat je jezelf afvraagt: is zo’n behandeling wel iets voor mij? Om zelf antwoord te kunnen geven op deze vraag bieden wij jou met dit artikel een helpende hand.

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je een cosmetisch geneeskundige behandeling overweegt. Stel jezelf daarvoor een aantal vragen: wat hoop ik met een dergelijke behandeling te bereiken? Is er een ander en beter alternatief om hetzelfde te bereiken? Stoor ik mij zelf aan iets of doen anderen dit? Op deze laatste vraag is meteen een duidelijk advies te geven: Begin alleen een cosmetisch geneeskundige behandeling omdat je denkt er zelf blijer door te worden. Oftewel, gaat een dergelijke behandeling jouw probleem verhelpen of onzekere gevoel wegnemen of verminderen? Een tip: schrijf je vragen en antwoorden op en geef eens in de zoveel tijd opnieuw antwoord op je vragen. Wellicht zijn je antwoorden zo uiteenlopend, dat een behandeling toch niet de juiste oplossing blijkt.

Ook belangrijk: ga na of er alternatieven zijn om jouw ergernis weg te nemen of jou een stukje zekerder te maken. Ondanks dat er tegenwoordig veel mogelijk is in de cosmetiek, probeert een cosmetisch arts KNMG altijd eerst te achterhalen waar een mogelijke onzekerheid vandaan komt en of een behandeling daadwerkelijk de beste oplossing is. Wellicht heeft jouw vermoeide blik een duidelijke oorzaak die eenvoudig aan te pakken is, zoals meer slaap, water, sporten enzovoorts. Je uiterlijk weerspiegelt vaak hoe je jezelf voelt en misschien nog wel belangrijker, hoe je leeft. Voeding speelt hierin een belangrijke rol, en ook daar valt veel winst te halen voor je uitstraling.

Tot slot: wees niet bang om een behandeling te ondergaan als je dit zelf echt wilt. Je hoeft niet een zogenaamd ‘type’ te zijn voor een cosmetisch geneeskundige behandeling. Sterker nog, een correct uitgevoerde behandeling door een gekwalificeerd cosmetisch arts oogt juist natuurlijk en is dus nauwelijks zichtbaar. Het gaat erom dat jij weer op jezelf gaat lijken. Maak dus eens een afspraak met een cosmetisch arts KNMG en laat je adviseren. Benieuwd hoe je jezelf het beste kan voorbereiden op zo`n eerste stap naar een cosmetische behandeling? Dat lees je hier.

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) kan jou adviseren en helpen bij de keuze voor de juiste arts. Cosmetisch artsen met de toevoeging ‘KNMG’ (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) zijn aantoonbaar bevoegd en bekwaam en alleen zij zijn aangesloten bij de NVCG. Dit is een keurmerk waarmee artsen voldoende gekwalificeerd zijn voor de cosmetische geneeskunde. Op onze site vind je een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG.