Maatregelen cosmetische sector

NVCG DRAAGT BIJ AAN INVOERING VERPLICHTE SLOGAN BIJ RECLAME VOOR COSMETISCHE INGREPEN

 

Naar aanleiding van de brief van Minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer is het navolgende persbericht uitgegaan.

Bussum, 3 juli 2015

‘Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.’

Dat is de slogan die cosmetisch artsen, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), vanaf deze zomer gaan gebruiken in reclame-uitingen voor cosmetische behandelingen. Dat maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteravond bekend in haar brief aan de Tweede Kamer over maatregelen in de cosmetische sector. De slogan staat in de nieuwe reclamecode van de Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG), die met steun van Schippers tot stand is gekomen. De NSEG is het samenwerkingsverband tussen cosmetisch artsen, plastisch chirurgen, dermatologen, KNO-artsen, kaakchirurgen en oogartsen.

Bescherming via voorlichting

De invoering van de reclame slogan is één van de maatregelen van de minister om de veiligheid van mensen die cosmetische ingrepen ondergaan beter te beschermen. Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG, maakt zich al jaren sterk voor kwaliteitsverbetering in de cosmetische geneeskunde. “Eerlijke, objectieve voorlichting en transparantie over de bevoegdheden van de behandelaar is een absolute must. Om beunhazen te weren, en de cliënt te beschermen is regelgeving voor de cosmetische sector, gelijk aan die voor de reguliere medische sector, een noodzaak,” aldus dr. Meijer. Als voorzitter van de NVCG speelde zij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de reclamecode en de slogan van de NSEG.

Bescherming via scholing en opleiding

Hoewel een arts per definitie bevoegd is om medische handelingen te verrichten, zegt dat niets over de bekwaamheid van de arts. Bekwaamheid wordt bepaald door extra scholing en ervaring. De NVCG werkt daarom, in samenwerking met de NSEG, en met steun van minister Schippers, aan een curriculum voor cosmetisch artsen, die naar verwachting eind 2015 gereed zal zijn. De huidige cosmetisch artsen kunnen via een overgangsregeling dezelfde erkenning krijgen als zij over voldoende ervaringsjaren beschikken, voldoende verrichtingen op jaarbasis doen en voldoen aan de visitatie-eisen zoals die nu reeds gelden voor periodieke herregistratie (5-jaarlijks) voor gecertificeerde leden van de NVCG.

Bescherming via wetgeving

Om de consument te beschermen wordt niet alleen ingezet op voorlichting en toegezien op scholing van artsen. Ook wordt middels wetgeving verduidelijkt dat bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten geen bevoegdheid hebben om injectiebehandelingen uit te voeren en tandartsen niet bevoegd zijn om te injecteren buiten het mond- en kaakgebied. Daarnaast worden laserbehandelingen in de wet opgenomen als medisch voorbehouden handeling voor artsen en huidtherapeuten. Met deze aanpassingen in de regelgeving ontstaat een kwaliteitskader, wordt de medisch cosmetische sector toetsbaar en wordt de Inspectie voor de Gezondheidszorg geacht beter toezicht te houden en wanpraktijken aan te pakken. Een goede zaak, aldus de NVCG, die voorop loopt met de naleving van de reclamecode bij haar leden, en het belang van de cliënt centraal stelt.

zie ook:

Nieuwsbericht van VWS inzake verplichte slogan

Rijksoverheid cosmetische ingrepen