Nederlands onderzoek naar filler behandelingen bevestigt noodzaak opleiding en beschermde titel voor cosmetisch artsen

Nederlands onderzoek naar filler behandelingen bevestigt noodzaak opleiding en beschermde titel voor cosmetisch artsen.

Bussum, 24 maart 2018

Uit recent onderzoek van Tom Decates, cosmetisch arts en lid van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), blijkt dat in 2016 ruim 390.000 filler behandelingen in Nederland werden verricht. De resultaten van het onderzoek worden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology’. Onder andere de Telegraaf bevestigt het belang van de noodzaak te komen tot titelerkenning van de cosmetisch arts. Dit om misstanden in de cosmetische sector te voorkomen en duidelijk te maken aan een patiënt dat hij door een arts met de juiste opleiding wordt behandeld.

“De cijfers van dit onderzoek laten zien hoe groot de markt van Botox en fillers in Nederland is en onderstreept het belang dat de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) hoge kwaliteitseisen hanteert voor cosmetisch artsen.”, aldus Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG.

Helaas worden cosmetische behandelingen niet altijd uitgevoerd door bekwame artsen. Artsen lid van de NVCG zijn gespecialiseerd in dergelijke behandelingen, moeten voldoen aan strenge eisen, zijn onderworpen aan streng toezicht en hebben een aanvullende opleiding gevolgd.

De NVCG zet zich al jarenlang in voor een kwaliteitsslag in de cosmetische sector. Zo is er met steun van het ministerie van VWS een erkende opleiding voor cosmetisch artsen ontwikkeld en wordt nu gewerkt aan een beschermde titel voor cosmetisch artsen. Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat een cosmetisch arts daadwerkelijk bekwaam is.

De NVCG vertegenwoordigt de erkend cosmetisch artsen in Nederland, die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Het is de enige medische discipline die zich 100% richt op cosmetische ingrepen. Om inzicht te krijgen in het aantal botox en fillerbehandelingen, en het aantal complicaties laat de NVCG jaarlijks ook onder haar eigen leden een onderzoek doen. Daarin wordt bevestigd dat cosmetische geneeskunde in een grote vraag van patiënten voorziet. Cosmetisch artsen, aangesloten bij de NVCG, deden afgelopen jaar gemiddeld bijna 1400 Botox en filler behandelingen per jaar, en deze aantallen groeien snel. Bij 1 op de 700 (0,14%) behandelingen werd een complicatie vastgesteld. Dat betreft de meestal kleine complicaties zoals bloeduitstortingen, en in zeer zeldzame gevallen een infectie of allergische reactie. De cijfers bevestigen dat Botox en filler behandelingen hét specialisme zijn van cosmetisch artsen.