Persbericht: Geen rund meer die met Botox stunt

PERSBERICHT

21 juli 2015

 

Geen rund meer die met Botox stunt!

Breedgedragen standaard voor gebruik van botuline toxine voor betrouwbare kwaliteit

 

Als het aan de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) ligt behoort lukraak prikken met botuline toxine tot het verleden. Deze maand legden zij de laatste hand aan een uitgebreid document waarin de do’s en don’ts van het gebruik van botuline toxine (in de volksmond ook wel Botox) uitvoerig worden beschreven. Deze nieuwe nationale standaard werd vorige week gepubliceerd in het NVCG tijdschrift en geldt als referentie literatuur voor medisch specialisten en cosmetisch artsen die botuline toxine voor cosmetische doeleinden gebruiken. “Deze consensus zoals vastgelegd in dit 53 pagina’s tellende document is uniek en noodzakelijk voor betrouwbare kwaliteit”, aldus drs. Jani van Loghem, vice-voorzitter van de NVCG, en auteur van deze standaard.

 

Botuline toxine

Botuline toxine (in de volksmond ook wel Botox genoemd) wordt al zo’n 40 jaar gebruikt om door middel van injecties spieren tijdelijk “slapper” te maken. Aanvankelijk werd het alleen toegepast voor medische aandoeningen zoals spierspasmen, maar sinds de 90er jaren ook ter verfraaiing van het uiterlijk en het verminderen van rimpels. Sindsdien is botuline toxine wereldwijd enorm populair geworden en heeft het zich bewezen als zeer effectief en veilig, mits op de juiste wijze toegediend.

 

Gevaren van Botuline toxine

Als Botuline toxine echter niet op de juiste manier en in de juiste dosering wordt toegepast kan het tot complicaties leiden, zoals hangende wenkbrauwen, ogen die niet meer open kunnen en een lach die lijkt op het beeld van een beroerte. De behandelend arts is verantwoordelijk voor het eindresultaat en daarom is, volgens de NVCG, een goede standaardisering voor de behandelingen essentieel om zo de risico’s op complicaties te minimaliseren.

 

Bijzondere (inter)nationale samenwerking

Niet eerder werkten er artsen vanuit zoveel verschillende disciplines en diverse landen mee aan een dergelijk document. De cosmetisch artsen van de NVCG werkten in dit kader samen met dermatologen, plastisch chirurgen, KNO artsen en oogartsen. Ook zij zagen de noodzaak van een breedgedragen standaard voor veilig en effectief gebruik van botuline toxine. “We zijn zeer enthousiast over deze Nederlandse standaard voor het veilig gebruik van botuline toxine. Deze onderstreept de professionalisering en kwaliteitsslag die gemaakt wordt in de cosmetische geneeskunde”, aldus prof. dr. Berend van der Lei, hoogleraar esthetische chirurgie. Dit unieke document is wereldwijd de enige in zijn soort. Ook experts uit Duitsland, Groot Brittannië en België hebben geparticipeerd, omdat ze graag betrokken wilden zijn bij deze wereldpremière.With this multidisciplinary Standard, an important and necessary step has been taken towards a more evidence-based use of botulinum toxin and towards more evidence and competence in the field of aesthetic medicine in general. This is an unique milestone.” aldus Prof. Dr. Martina Kerscher, dermatoloog (Universiteit Hamburg)

 

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), de door de Nederlandse overheid erkende vereniging van cosmetisch artsen, zet zich al jarenlang in voor professionalisering en kwaliteitsverbetering in de cosmetische sector. Zo is met steun van het ministerie van VWS een opleiding voor cosmetisch artsen ontwikkeld, die naar verwachting voor het einde van dit jaar gereed is. “De consument moet kunnen rekenen op betrouwbare kwaliteit. Artsen moeten dus aantoonbaar bekwaam zijn om behandelingen met botuline toxine, fillers, lasers en peelings te mogen uitvoeren”, aldus dr Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG.