Reactie op uitspraken Helene Hendriks bij de DWDD over gebruik van lipfillers

Bussum, december 2017

 

Reactie op uitspraken Helene Hendriks bij de DWDD over gebruik van lipfillers

 

Op woensdag 29 november jl. sprak Helene Hendriks als tafeldame bij De Wereld Draait Door over het gebruik van lipfillers. Daarin waarschuwt zij voor onbekende risico’s van langdurig gebruik van lipfillers. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is geen wetenschappelijk bewijs of praktijkervaringen beschikbaar die deze uitspraak ondersteunen. De NVCG herkent zich dan ook niet in het beeld dat door mevrouw Hendriks is geschetst.

 

Catharina Meijer (voorzitter van de NVCG): “Cosmetische behandelingen zijn onderdeel van ons dagelijks werk. De kwaliteit en veiligheid van de patiënt staan daarbij voorop. En juist daarom is het belangrijk om bij de feiten te blijven. Wij hebben daarom contact met haar gezocht om hierover met elkaar in gesprek te gaan en haar te informeren over de op wetenschappelijke gebaseerde werking van lipfillers en de strenge kwaliteitseisen waaraan onze leden allemaal voldoen.”

 

Lipfillers bestaan uit hyaluronzuren en hyaluronzuur maakt in hoge mate deel uit van je weefsel waaronder de huid. Als hyaluronzuur wordt ingespoten in de lippen geeft het deze stevigheid en volume en verbetert het de hydratatie. Door de behandeling wordt ook vaak de aanmaak van collageen gestimuleerd. Na gemiddeld 9-12 maanden wordt het hyaluronzuur door het lichaam langzaam afgebroken. Hierna zijn je lippen als voorheen en soms zelfs iets steviger door de genoemde aanmaak van collageen.

 

De NVCG is de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen en is opgericht in 2003. Met ruim 140 leden en toehoorders is de NVCG de grootste beroepsvereniging voor artsen die 100% gespecialiseerd zijn in cosmetische behandelingen. Alle cosmetisch artsen lid van de NVCG hebben de 2-jarige opleiding afgerond en/of zijn gecertificeerd op basis van ervaring, aantoonbare bekwaamheid en toetsing aan de hoogste kwaliteitseisen (conform landelijk erkende regelgeving). Behandelingen waar de cosmetisch arts in is gespecialiseerd zijn o.a. injectables, peelings, laserbehandelingen en verwijderen huidoneffenheden.