Skincare voor beginners: de basis van een goede skincare-routine

Bestaat jouw huidverzorging slechts uit een make-upremover en dagcrème? Dan ben je niet de enige. Vaak heeft de huid behoefte aan een uitgebreidere verzorging dan alleen een moisturizer. Het aanbod in huidverzorgingsproducten is de laatste jaren flink uitgebreid. Het is dan ook niet gek dat je niet weet waar je moet beginnen in het samenstellen van een goede skincare-routine. Wij vertellen jou uit welke basisproducten een goede skincare-routine bestaat.

  1. Make-up remover

Als je make-up draagt, maakt deze stap waarschijnlijk al onderdeel uit van jouw huidverzorging. Een geschikte make-upremover is bijvoorbeeld een micellair water. Een micellair water voelt als water op de huid, maar is een oplossing dat bestaat uit kleine micellen die je huid reinigen. Kies een micellair water zonder parfum en zonder agressieve ingrediënten, zoals alcohol. Omdat de huid rondom de ogen gevoelig kan zijn, is het aan te raden om een andere remover voor de ogen te gebruiken. Vaak is oogmake-up waterproof en is een micellair water onvoldoende om de oogmake-up te verwijderen. Een remover op oliebasis kan dit wel.

  1. Cleanser

Vaak worden make-upremovers en cleansers door elkaar gehaald. Een cleanser is onvoldoende om make-up van de gehele huid te reinigen. Wel is een cleanser noodzakelijk om na een make-upremover de laatste make-upresten en vuil van de huid te verwijderen. Het is belangrijk om de keuze voor een cleanser af te laten hangen van je huidtype. Een hydraterende cleanser is geschikt voor een droge huid, terwijl een foaming cleanser beter is voor de wat vettere huid. Probeer ook bij een cleanser parfum en agressieve ingrediënten te vermijden.

  1. Serum

Na het reinigen van je huid vraagt je huid om hydratatie. Voordat je een moisturizer aanbrengt, kan je jouw huidverzorging nog aanvullen met een serum. Ingrediënten zoals niacinamide, hyaluronzuur of retinol zijn populair voor serums. Kijk naar de behoefte van je huid om een geschikt serum te kiezen. Heb je last van grove poriën of pigmentvlekken, dan kan niacinamide een geschikt serum zijn. Vertoont je huid tekenen van ouderdom, dan kan hyaluronzuur ervoor zorgen dat de huid meer vocht aantrekt en meer volume krijgt. Retinol is een alleskunner en helpt tegen verschillende huidproblemen. Wist je dat een combinatie van deze serums wonderen kan doen?

  1. Moisturizer

Als laatste is een goede dag- en/of nachtcrème essentieel voor de basis van een skincare-routine. Wederom is de soort moisturizer afhankelijk van je huidtype. Zo vraagt de ene huid om meer hydratatie dan de ander. Het is voor ieder huidtype belangrijk dat de huid wordt beschermd tegen de zon door middel van een SPF. SPF staat voor Sun Protection Factor en beschermt de huid tegen de zon. Het is een fabel dat SPF alleen nodig is in de zomer. Of het nu zomer of winter is en of je binnen of buiten bent, een SPF is 365 dagen per jaar noodzakelijk. Voeg dus een dagcrème met een SPF van minimaal 30 toe aan je skincare-routine. Een nachtcrème is in principe niks anders dan een dagcrème, maar een SPF in een nachtcrème is verder niet nodig.

Met deze basis voor een goede skincare-routine zal jouw huid gegarandeerd de verzorging krijgen die het nodig heeft. Ben jij al bekend met de basis van huidverzorging en wil jij jouw routine naar een hoger niveau tillen? Klik dan hier voor Skincare voor gevorderden: de ultieme skincare-routine.