Skincare voor gevorderden: de ultieme skincare-routine

Weet jij alles over huidverzorging en bestaat jouw skincare-routine uit de beste producten? Dan is dit artikel iets voor jou. Zo vertellen wij hoe jij als skincare-fanaat jouw huidverzorging naar een nog hoger niveau kan tillen. Heb je geen idee welke producten je moet gebruiken voor een goede huidverzorging? Klik dan hier voor Skincare voor beginners: de basis van een goede skincare-routine.

Cleanser

Jij weet als geen ander dat reinigen de eerste en een van de meest essentiële stappen is in je skincare-routine. Maar gebruik je een cleanser die geschikt is voor jouw huidtype? Heb je een normale huid, dan is een cleanser met een lotiontextuur de beste keuze. Heb je een gecombineerde huid met zowel droge als vettere delen, dan is een reiniger met geltextuur of een lichtschuimende reiniger geschikt. Een vettere huid vraagt om een wateroplosbare variant, terwijl een cleanser met een crème-textuur beter is voor de droge huid. Ga na bij jezelf wat voor huidtype je hebt of laat je adviseren hoor een deskundige.

Toner

Wellicht dat een toner al de tweede stap is in jouw skincare-routine. Een toner laat je huid kalmeren nadat je het hebt gereinigd. Bovendien verwijdert het de laatste restjes van de cleanser en voedt een toner de huid met de goede stoffen die je wellicht door het cleansen van je huid hebt verwijderd. Er bestaan diverse soorten toners voor verschillende huidtypes. Zo zijn er herstellende toners die de huid extra voeden, toners om huidveroudering tegen te gaan en toners tegen onzuiverheden. Ga wederom bij jezelf na wat voor huidtype je hebt en kies hierbij de juiste toner. Een toner is een echte toevoeging aan jouw skincare-routine.

Exfoliator

Mocht er nog geen exfoliator tussen jouw huidverzorgingsproducten zitten, dan is dit het teken om dit wondermiddel aan jouw routine toe te voegen. Een exfoliant verwijdert dode huidcellen en zorgt tegelijkertijd voor minder puistjes en pigmentvlekken. Door een exfoliant, scrub je als het ware de huid zonder met ruwe korrels over de huid te gaan. In tegenstelling tot een scrub heeft een exfoliant een waterachtige structuur die met een watje eenvoudig op de huid kan worden aangebracht. En het is ook nog eens geschikt voor alle huidtypen. Echt een wondermiddel dus!

Serums

Dat een serum een zeer goede aanvulling kan zijn op een skincare-routine, hoeven we jou vast niet te vertellen. Maar welk serum past nu het beste bij jou? In het artikel Skincare voor beginners: de basis voor een goede skincare-routine duiken we dieper in op voedende ingrediënten, zoals niacinamide, hyaluronzuur of retinol. Maar er bestaan nog veel meer antioxidantserums die de weerstand van de huid verbeteren. Zo is Vitamine C een ingrediënt dat wonderen doet en kan een combinatie van meerdere van deze ingrediënten zeer geschikt zijn voor een stralende huid.

Moisturizer

Een dag- en/of nachtcrème kan de laatste stap zijn in jouw skincare-routine. Ook het soort moisturizer is afhankelijk van je huidtype. Het is in ieder geval noodzakelijk dat je dagcrème een SPF bevat waarmee je de huid beschermt tegen daglicht. Ook in de winter. Een SPF kan ook los van een moisturizer gebruikt worden. In de nacht is smeren met een SPF onnodig.

Aanvullende verzorging

Er bestaan diverse huidverzorgingsproducten die specifieke huidgebieden of -problemen kunnen aanpakken. Zo kan de huid rondom de ogen om extra verzorging vragen door middel van voedende oogcrèmes of serums die donkere kringen kunnen verminderen. Ook zijn er spot treatments waarmee puistjes, pigmentvlekken of littekens behandeld kunnen worden. Andere aanvullende huidverzorgingsproducten op je skincare-routine, zijn gezichtsmaskers, huidoliën of boosters.

Met deze ultieme skincare-routine promoveer jij van een beginner naar een expert en krijgt jouw huid de verzorging die het nodig heeft. Kamp je met huidproblemen die zelfs de beste huidverzorging niet op kan lossen? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een dermatoloog en/of cosmetisch arts. Zij kunnen jou adviseren en jouw huidproblemen aanpakken met diverse huidbehandelingen. Klik hier voor een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG.