Van slappe naar volle wangen

Met de jaren kunnen jouw volle wangen wellicht wat slapper worden. Het volume in de wangen en kaak neemt af en het vetweefsel zakt naar de kaakrand, waardoor er uitgezakte hamsterwangen ontstaan. Er zijn diverse manieren om het volume in de wangen te herstellen. Staan volle wangen op jouw verlanglijstje? Lees hier hoe jij jouw volle wangen weer terugkrijgt en hamsterwangen verdwijnen.

Oorzaak hamsterwangen

Hamsterwangen ontstaan door volumeverlies van de wangen waarbij het vet van de wangen naar de kaakrand zakt terwijl de kaak krimpt. Hierdoor staat de huid langs de kaak minder gespannen. Het krimpen van de kaken en zakken van het vetweefsel ontstaat met het ouder worden. Het krimpen van de gezichtsbotten begint bij vrouwen vanaf hun 35ste en bij mannen vanaf hun 45ste levensjaar. De kaaklijn verliest zijn contour en er ontstaan vetophopingen achter de kin. De huid verliest zijn elasticiteit en de spier- en botmassa neemt af. Doordat de botten als het ware inzakken, krijgt de huid meer ruimte en wordt ze slapper.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Ondanks dat huidveroudering grotendeels genetisch bepaald is, zijn er ook een aantal tips om huidveroudering te remmen. Allereerst kun je gezichtsoefeningen doen, oftewel gezichtsyoga. Door gezichtsoefeningen train je de gezichtspieren en wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Er bestaan ook apparaten om de gezichtsspieren elektrisch te stimuleren.

Bovendien is het je vast niet onbekend dat schoonheid die van binnenuit komt, zich vertaalt naar je uiterlijk. Om het volumeverlies in de wangen zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om de elasticiteit van de huid te behouden en de spieren te versterken. Daarbij is het drinken van genoeg water noodzakelijk om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Ook is de inname van voldoende proteïne nodig om de spieren in het gezicht sterk te houden. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat roken de grootste boosdoener is van een slappe huid.

Behandelen

Behandelen met hyaluronzuurfillers

Naast voorkomen, is het ook mogelijk om de slappe wangen te behandelen. Het volume valt te herstellen met hyaluronzuurfillers, waardoor de huid in het gezicht wordt verstevigd en gelift. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en maakt deel uit van de huid. Met de jaren neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af. Met hyaluronzuurfillers kan dit weer worden hersteld. De hyaluronzuurfiller wordt met een dunne naald of canule onder de huid ingebracht en het resultaat is direct na de behandeling zichtbaar.

Behandelen met polymelkzuur

Volumeverlies in de wangen kan ook worden hersteld met polymelkzuur. Net als bij hyaluronzuurfillers wordt polymelkzuur als een filler door middel van een canule of een naald net onder de huid ingebracht. Polymelkzuur verschilt van hyaluronzuur, doordat de polymelkzuur een biologisch afbreekbare stof is die zorgt voor de aanmaak van de lichaamseigen stoffen collageen en elastine. Het wordt een biostimulator genoemd. Collageen zorgt voor de stevigheid en elastine voor de elasticiteit van de huid. In tegenstelling tot fillers is het resultaat van polymelkzuur niet direct na de behandeling zichtbaar, maar pas na zes weken. Dit komt doordat het polymelkzuur de aanmaak van collageen en elastine geleidelijk stimuleert. De behandeling moet altijd een of twee keer herhaald worden.

Behandelen met calciumhydroxylapatiet

Net als hyaluronzuur en polymelkzuur is calciumhydroxylapatiet een biologisch afbreekbare stof. Het stimuleert de huid om collageen en elastine aan te maken, waardoor de huid steviger en elastischer wordt met meer volume. Het is net als polymelkzuur een biostimulator. In tegenstelling tot polymelkzuur zit calciumhydroxylapatiet in een gelvorm waardoor je meteen resultaat ziet. Calciumhydroxylapatiet bestaat ook in een vorm waarin het gekoppeld is aan hyaluronzuur waardoor het gecombineerde eigenschappen krijgt. Waar hyaluronzuur vooral vocht aantrekt, zorgt calciumhydroxylapatiet voor meer collageen- en elastinestimulatie.

Consult

Er zijn dus diverse manieren en cosmetische behandelingen om het volumeverlies in de wangen te herstellen. Tijdens een consult kan je door een cosmetisch arts KNMG worden geadviseerd. Zo kijkt de arts naar de huid en stelt op basis van deze huidanalyse een behandelplan op. Klik hier voor een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG.