Wat is acne en wat kun je ertegen doen?

Wist je dat acne het grootste huidprobleem ter wereld is? Het is een fabel dat acne slechts een huidprobleem is dat bij de puberteit hoort. Op elke leeftijd kan je last krijgen van acne. Maar wat is het precies en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is acne?

Wanneer je last hebt van acne heb je te maken met puistjes. Acne kent verschillende vormen en kan voorkomen op diverse lichaamsdelen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje van minst naar meest extreme vorm van acne:

–       Comedonen: Een comedo is de welbekende ‘whithead’: het niet-ontstoken, kleine, witte puntje. Als een comedo open is en het zuurstof krijgt, kleurt de uitgang van de whitehead zwart en wordt het een ‘blackhead’. Het is dus een verkeerde aanname dat het zwarte puntje vuil is.

–       Papels: wanneer een pukkel rood is, maar geen wit puskopje heeft, is er sprake van een ontsteking, oftewel een papel.

–       Pustels: pustels zijn de diepere ontstekingen en hebben in tegenstelling tot papels wel een witte kop.

–       Nodules: nodules zijn de onderhuidse papels.

–       Cystes: een cyste is een onderhuidse met pus gevulde holte die het grootste risico vormt tot de vorming van littekens.

Wat kun je ertegen doen?

Reinigen

Eén van de allerbelangrijkste stappen voor de verzorging van acne is het reinigen van de huid. Het reinigen van de huid kan ervoor zorgen dat de talgproductie vermindert en de puistjes milder worden. Heb je last van acne? Dan is een milde reiniger het meest geschikt (denk aan een in water oplosbare reiniger). Vermijd een te agressieve reiniger die de huid uitdroogt en ervoor zorgt dat de huid meer talg aanmaakt.

Exfoliëren

Exfoliëren is een essentiële stap in je huidverzorging, vooral als je acne hebt. Een exfoliant verwijdert dode huidcellen en stimuleert celvernieuwing. Zo vermindert een exfoliant ontstekingen en roodheid waardoor de aanmaak van puistjes wordt geremd. Exfoliëren is een geschikte variant van de scrub. Een scrub is namelijk veel te agressief voor de gezichtshuid, vooral bij acne.

Benzoylperoxide

Om de bacterie te bestrijden die acne veroorzaakt, is een oplossing van benzoylperoxide geschikt. Je kunt benzoylperoxide in lage en hoge concentraties krijgen en het is aan te raden om met een lage sterkte van 2,5% te beginnen. Je kunt het zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

SPF

Het is voor elke huid belangrijk om het te beschermen tegen de zon. Een huid met ontstekingen kan niet genezen zodra het tegelijkertijd wordt beschadigd door de zon. Bescherm de huid altijd met een SPF van minimaal 30 om de puistjes zo goed mogelijk te laten genezen en de huid geen verdere schade oploopt.

Aanvullende verzorging

Om de huid met acne extra te verzorgen, is een kleimasker zeer geschikt om overtollig talg te verwijderen. Probeer producten die de huid extra verzachten te vermijden, zodat de poriën vrij blijven. Vermijd ook irriterende ingrediënten zoals alcohol en kamfer. Deze ingrediënten kunnen helaas vaak voorkomen in talgverminderende producten, maar drogen de huid met acne verder uit.

Afspraak deskundige

Mocht het op de correcte manier verzorgen van de huid met acne onvoldoende zijn, dan is het aan te raden om je te laten adviseren door een dermatoloog of cosmetisch arts. Klik hier voor een overzicht van alle cosmetische artsen KNMG en maak een afspraak met de arts die het beste bij jou past.