Wat zijn de 5 verschillen tussen botox en fillers?

Veel vrouwen en ook mannen vinden het spannend om aan botulinetoxine (botox) of fillers te denken. We zijn nieuwsgierig naar wat een klein prikje kan doen om de natuur een handje te helpen, maar tegelijkertijd bang voor het onbekende. Deze angst komt onder andere voort uit onwetendheid. Hoe goed is de behandeling zichtbaar? Krijg ik wel het natuurlijke resultaat dat ik wil? Maar de meest gestelde vraag: wat is nou eigenlijk het verschil tussen botox en fillers? In dit artikel leggen wij dit haarfijn uit, zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over een cosmetisch geneeskundige behandeling.

1. Doel

Allereerst hebben botox en fillers een verschillend doel. Botox en fillers vallen beide onder de categorie injectables, omdat er een substantie wordt ingespoten. Botulinetoxine, in de volksmond genoemd botox, laat de spiertjes ontspannen die zorgen voor rimpels of lijntjes in je gezicht. Fillers vullen daarentegen de rimpels op. Bovendien kunnen fillers worden gebruikt om andere delen in het gezicht op te vullen, zoals de lippen of de jukbeenderen, en geven fillers huidverbetering (skinbooster). 

2. Preventieve werking

Bovendien hebben botox en fillers een andere preventieve werking. Botox voorkomt de fijne lijntjes in bijvoorbeeld de frons of het voorhoofd. Fillers werken daarentegen echt als een opvuller om volumeverlies te herstellen en helpen voorkomen dat de huid slapper wordt in het gezicht en het lichaam (denk aan de huid van je armen of buik). Botox en fillers hebben een hele andere werking en zijn dus eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Omdat ze zo van elkaar verschillen, kan een combinatie van de twee injectables een goede oplossing zijn. 

3. Behandel- en werkingstijd

Ook is er een verschil in behandel- en werkingstijd tussen botox en fillers. Wanneer je een afspraak hebt met een cosmetisch arts voor botox, zit je behandeling er na 15 minuten alweer op. Na drie dagen ga je het eerste resultaat zien, maar voor het optimale resultaat zal je toch even twee weken moeten wachten. Met fillers is de arts net iets langer bezig met de behandeling, namelijk 15 tot 30 minuten. Hoewel je bij Botox een aantal weken moet wachten, zie je bij de meeste fillers direct resultaat!

4. Resultaat 

Verder is er een verschil in het effect van beide injectables. Het resultaat van botox is een stuk korter zichtbaar dan dat van fillers. Botox werkt namelijk zo’n drie tot vijf maanden. In die tijd is de spierkracht op de plek waar de Botox is ingespoten iets verminderd. Maar fillers kunnen tot wel een jaar blijven zitten. Doordat hyaluronzuurfillers bestaan uit de lichaamseigen stof hyaluronzuur, zal je lichaam de filler vanzelf afbreken. De calciumhydroxylapatiet en polymelkzuur fillers werken anders. Daarover later meer.

5. Medische redenen

Over het algemeen gebruiken vrouwen botox en fillers om net iets zelfverzekerder te worden. Botox kan echter ook worden gebruikt voor medische redenen. Zo kan botox werken bij onder andere overmatig zweten, migraine of bij een tandvleeslach ook wel de ‘gummy smile’ genoemd. Doordat de spiertjes tijdelijk stil liggen, kunnen diverse medische problemen worden opgelost met Botox. Met fillers kunnen we asymmetrie herstellen en bijvoorbeeld een vermoeide blik verminderen.

Het is de missie van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) om cliënten en patiënten te beschermen tegen niet bekwame behandelaars en te informeren dat aantoonbaar bekwame cosmetisch artsen een beschermde titel en kwalificatie hebben. Alleen cosmetisch artsen die ook de toevoeging “KNMG” hebben, voldoen aan het profielspecialisme cosmetische geneeskunde. Hier tref je een overzicht aan van Cosmetisch artsen KNMG die zijn aangesloten bij de NVCG.