Zo bescherm jij jouw huid tegen de winter

Tijdens de winter vraagt jouw huid om meer aandacht. De temperaturen dalen inmiddels onder het vriespunt, waardoor de huid meer te maken krijgt met temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Ook de zon begint aan haar winterslaap. Kortom: de winter vraagt om een aangepaste huidverzorging. In ons vorige artikel vertelden wij hoe jij jouw huid herfstklaar maakt. In dit artikel geven wij jou advies hoe je de huid het beste kan beschermen tegen de winter.

Uitdrogen

In de winter heeft de huid het zwaarder te verduren. Het krijgt te maken met meer kou en grotere temperatuurverschillen. Tegelijkertijd kan de verwarming in huis de huid ook irriteren. Deze temperatuur- en luchtveranderingen kunnen de huid laten uitdrogen en/of roodheid veroorzaken. Hierdoor is het belangrijk om de huid meer te voeden en te beschermen met bijvoorbeeld een vettere moisturizer. Naast een alternatieve dagcrème kan een voedend serum met bijvoorbeeld plantaardige vetstoffen en/of beschermende antioxidanten een geschikte aanvulling zijn op je gezichtsverzorging.

Tip: vergeet ook niet de huid van het lichaam, de handen én de lippen extra te voeden.

Vitaminetekort

Naast uitdroging en roodheid kan de huid in de winter ook last hebben van een vitaminetekort. Doordat het vroeg donker is en de zon nauwelijks te zien is, is een tekort aan vitamine D veelvoorkomend. Hierdoor kan de huid droger en geïrriteerder worden met puistjes of zelfs acne als gevolg. Dit tekort aan vitamine D kan je door middel van voeding aanvullen. Vitamine D zit voornamelijk in vis en vlees. Naast voeding kun je door middel van het slikken van supplementen, maar ook via diverse gezichtsserums het tekort aan vitamine D aanpakken.

Huidirritatie

Door de stijgende energieprijzen zullen we deze winter de verwarming toch iets vaker uitlaten en een coltrui aandoen. Coltruien, wollen truien en sjaals kunnen de huid irriteren en/of vervuilen. Een aantal praktische tips om dit te voorkomen, is allereerst om nieuwe kleding eerst te (hand)wassen en om coltruien en sjaals regelmatig te wassen. Is je huid gevoelig voor bepaalde materialen? Let dan op dat je kleding draagt van natuurlijke vezels. Hierdoor kan je roodheid, bultjes en eventueel jeuk voorkomen.

Cosmetische behandelingen

In de winter kan de huid een boost goed gebruiken. Een aangepaste huidverzorging is hierbij essentieel. Naast het uitvoeren van een aantal eigen tips en tricks zijn er ook diverse cosmetische behandelingen die je huid een extra beetje kunnen helpen tijdens de koude maanden. Zo kan een chemische peeling de huid extra laten stralen en ook de skinbooster kan de conditie van de huid verbeteren. Het is belangrijk om je te laten adviseren door een cosmetisch arts KNMG. Zie hier een overzicht van alle cosmetisch artsen KNMG en boek een consult.