Module 3. Cosmetische Dermatologie

Huidafwijkingen, huidmaligniteiten

Tijdens deze module komen de verschillende dermatosen aan het licht.

Niet alleen leert u de verschillende huidafwijkingen herkennen, we bespreken zowel de behandelindicaties als contra indicaties van een huidaandoening. Ook komen de benigne en maligne naevi aan bod met bijbehorende veiligheidsmaatregelen en verschillende behandelmethoden met betrekking tot het verwijderen van laesies.

Cosmeceuticals

Cosmeceuticals zijn onmisbaar in de cosmetische praktijk. Een goed voorbeeld is vitamine A zuur, het enige ingrediënt in crèmes, dat aantoonbaar de fibroblasten activiteit stimuleert en daardoor van belang is bij huidverbetering en huidverjonging. Ook het reinigen van de poriën en het exfoliëren van de opperhuid zijn belangrijke elementen in een huidverbeteringsprogramma. Een hele range van ingrediënten kunnen in de juiste dosering en samenstelling de huid op diverse niveaus stimuleren. Tijdens de module cosmetische dermatologie wordt dit onderwerp behandeld. U leert hoe cosmeceuticals ingezet kunnen worden in de behandeling van acne, acne-littekens, rosacea, hyperpigmentatie en huidveroudering. Al dan niet in combinatie met laserresurfacing en/of medium diepe tot diepe peelings.

Peelings

Peelings vormen niet enkel een uitgebreid spectrum aan behandelingen voor esthetische doeleinden. Ze worden ingezet voor de behandeling van huidproblemen zoals hyperpigmentatie of acne-littekens, en hebben per definitie ook een huidverjongend effect. Naast een overzicht van de bestaande types van peelings richt deze module de aandacht overwegend op de chemische peelings. Zowel de praktische uitvoering van deze peelings als een grondige studie van de chemische bestanddelen en de huid komen hierbij aan bod. De effecten op pigmentaties, textuur, dikte, elasticiteit, rimpeling en verjonging van de huid staan centraal in de bespreking. Aangezien echter niet het “peel-en” of vervellen belangrijk is, doch wel het snel en optimaal uitgroeien van een nieuwe en mooie huid, wordt veel aandacht besteed aan de voorwaarden om tot deze resultaten te komen en te behouden. Chemische peelings vereisen geen belangrijke investering in materialen, maar vereisen in de eerste plaats kennis en kunde van de arts. De technieken en behandelwijzen onderwezen in deze module zitten niet vervat in een bestaande erkende opleiding en leggen verassende accenten door de toepassing van een brede medische en wetenschappelijke kennis.