Interview met cosmetisch arts Aleid Koppius

Wie is nu eigenlijk de persoon in die witte jas? De NVCG stelt graag de cosmetisch artsen KNMG die aangesloten zijn bij de NVCG aan jou voor. Om zo onze artsen beter te leren kennen, onze kernwaarden zoals Kwaliteit & Veiligheid te delen en te vertellen wat deze voor cosmetisch arts KNMG betekenen.

Deze keer is het de beurt aan cosmetisch arts KNMG Aleid Koppius. Aleid opende minder dan een jaar geleden haar eigen kliniek: “Het idee van mijn kliniek is om er een holistisch centrum van te maken waarbij meer mogelijk is dan alleen het cosmetische. Het gaat mij om het einddoel: geluk, en dat middels het uiterlijk. Ik focus me in mijn kliniek op het weghalen van de negatieve emoties en ik streef niet naar een bepaald schoonheidsideaal.”

Als je nu een ander beroep zou moeten kiezen, wat zou dit dan zijn?

“Ik zou architect een heel mooi beroep vinden. Het is een combinatie van ontwerpen en creatief en technisch bezig zijn. Ook zou ik het mooi vinden om edelsmid te worden in een volgend leven. Lekker met je handen werken, creatief, mindfull en ook esthetisch. Psycholoog zou ook nog kunnen. Zo heb ik 2 jaar psychologie gestudeerd. De mens en het menselijk brein intrigeert me.”

Ben je op dit moment in een boek bezig?

“Ja, zeker. Het heet ‘The Invitation’ van Juno Burger. Het is een vrij spiritueel boek met een psychologisch aspect. Maar ik verwijs graag naar de achterkant van het boek.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Ik houd van sporten en doe graag yoga. Ook ben ik een enorme Bourgondiër en houd ik van lekker eten, wijn en goede gesprekken met mijn lieve vrienden. Verder heb ik het druk met de kliniek en twee heerlijke kids.”

Hoe ben jij cosmetisch arts KNMG geworden?

“Vanuit de opleiding Geneeskunde ben ik onderzoek gaan doen bij de plastische chirurgie, omdat ik destijds plastisch chirurg wilde worden. Werken in het ziekenhuis, met al zijn voors en tegens, sprak mij toch minder aan en ik wilde meer gaan ondernemen in plaats van de gebaande paden volgen. Ik raakte in contact met een andere arts binnen de plastische chirurgie en samen besloten we een cosmetische kliniek op te zetten. Dat verliep vervolgens niet precies zoals ik voor ogen had. Ik besloot toen naar Londen te gaan en heb gewerkt bij en meegelopen met een bekende cosmetisch arts. Na anderhalf jaar ben ik met een rugzak aan ervaringen, kennis en kunde weer teruggegaan en gaan werken bij drie grote klinieken; UMA, Jan van Goyen en in een privékliniek in het Spaarne Ziekenhuis. Dat vond ik leuk om te doen, maar na zo’n 5 jaar ging het toch weer kriebelen. Ik had een eigen visie en benadering en wilde die graag breder uitdragen dan enkel in de behandelkamer. Iemand vertelde mij wel eens ‘dan is het neus dicht en springen’ en dat heb ik toen gedaan. In een rumoerige tijd, want mijn jongste was toen net geboren. Turbulent en waanzinnig spannend, met alles wat daar bij komt kijken, maar ook een te gek avontuur.”

Wat was de reden om de overstap te maken naar de cosmetiek?

“Wat ik zo leuk vind aan dit vak is dat ik het op mijn eigen manier kan indelen. Je kan er je eigen draai aan geven en het combineren met het ondernemen. Ook het menselijke onderdeel van het werk vind ik heel leuk. Zo kan ik echt de tijd voor iemand nemen in tegenstelling tot in het ziekenhuis. Gaandeweg kwam ik erachter dat het mij met name gaat om iemand blij maken en niet zozeer iemand gezond te maken. Dit heeft uiteindelijk zo uitgepakt via de esthetische kant, maar dat is denk ik een toevalligheid. Ik had ook zomaar psycholoog kunnen worden. Voor mij is het einddoel om met mensen te werken, een connectie te vinden met iemand en diegene blij te maken. Daar haal ik vervolgens mijn blijdschap uit.”

Je spreekt over je eigen benadering en draai. Hoe ziet jouw visie voor jouw kliniek eruit?

“Het initiele idee van mijn kliniek is om er een holistisch centrum van te maken waarbij meer mogelijk is dan alleen het cosmetische. Het gaat mij om het einddoel: geluk, en in dit geval middels het uiterlijk. Ik focus me in mijn kliniek op het weghalen van de negatieve emoties en streef niet naar een bepaald schoonheidsideaal. Maar uiterlijk en emoties zijn gelinkt aan elkaar: je voelt je goed, zodra je er goed uitziet. Mijn cliënten probeer ik er minder vermoeid en treurig uit te laten zien en zich weer goed te laten voelen. En op die manier draag ik bij aan hun geluk. Mijn idee van de kliniek is om daar in de toekomst meerdere facetten aan toe te voegen, zoals coach/ psycholoog, hormoon- of orthomoleculair therapeut, arts integrative medicine et cetera. Maar dit zijn dromen. Wellicht in de toekomst.”

Wat vind jij belangrijk tijdens je consulten?

“Mijn consulten zijn erg lang. Ik stuur van tevoren een uitgebreide vragenlijst en maak voorafgaand aan een consult foto’s. Ik probeer goed naar cliënten te luisteren en stel vervolgens met al deze informatie een behandelplan op. Zo denk ik dat veel mensen iets graag willen, maar niet precies weten wat. De vraag waarmee ze bij mij komen, is relatief vaak niet hetgeen waar ze daadwerkelijk iets aan willen doen of bij gebaat zouden zijn. Ik probeer door middel van verschillende vragen uit te zoeken waar ze zich aan storen. Zowel schriftelijk als in een gesprek. Ik neem hier lang de tijd voor. De meeste cliënten ken ik al jaren, dus dat zorgt voor een bijzondere band en relaxte sfeer.”

Zitten er ook nadelen aan het vak?

“Aan het vak zelf niet, denk ik. Wel vind ik het jammer dat er nog geen selectie zit op het vak cosmetische geneeskunde. Gelukkig zorgt de opleiding en titel cosmetisch arts KNMG hier langzaam wel voor. Daarnaast vind ik het jammer dat er nog steeds een taboe heerst op cosmetische behandelingen. Maar tegelijkertijd is het een uitdaging om dat te doorbreken en te laten zien dat het anders kan dan de meeste mensen denken. Voor mij zitten er geen nadelen aan het vak zelf. Het is erg in ontwikkeling. Er wordt veel onderzoek gedaan en staat nooit stil. Cosmetisch artsen zijn ondernemende mensen die meer doen dan alleen dokteren. Dat vind ik een van de mooie dingen aan dit vak.”

Is er een moment in jouw carrière als cosmetisch arts die jouw erg is bijgebleven?

“Genoeg momenten. Het eerste waar ik aan moet denken, is best intens. Ik zag een keer iemand die terminaal was, maar haar leven nog zo mooi mogelijk wilde maken. Dat ging natuurlijk met veel emoties gepaard. Dit zie ik vaker in mijn kliniek. Er zit echt een psychologie achter het vak. Je raakt iemand door de tekenen in het gezicht te vervagen die door negativiteit zijn gekomen. Door dit te verminderen, verzacht je een zekere pijn. Dat vind ik zo iets boeiends. Bij deze vraag moet ik denken aan een aantal mensen die de behandeling op dezelfde manier heeft geraakt. En dat vind ik heel gaaf. Het is soms zo gek om te beseffen dat ons uiterlijk zo gekoppeld is aan ons gevoel, maar zo werkt het eenmaal. En als je iemand in de behandelkamer zo weet te raken dat diegene moet huilen, dan geeft dat een heel bijzonder gevoel.”